Say NO to RASICM in Malaysia

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, September 02, 2010 | | 2 kiriman komen »



Racist.

Terus-terang aku cakap, aku bukan racist. Maksudnya aku tak membeda-bedakan hak, budaya, agama, warna kulit, fahaman, ajaran dan sebagainya, bagi kaum Melayu, Cina dan India terutamanya. Dan susunan tadi tu pun bukan racist. Mungkin kesan belajar Sejarah. Yang pasti aku sayangkan perpaduan dan keharmonian jadi sebab itu aku rasa perlu untuk saling hormat-menghormati sesama bangsa.

Tapi aku boleh jadi racist. Pertikaikan hak, diskriminasi atau kutuk budaya, fahaman dan sikap sesuatu bangsa umpanya. Hanya bila, sesuatu bangsa tu mula racist. Biasanya bila keadaan kritikal & mood aku tengah tak stabil. Tapi jaranglah. Betul,jarang!

Kadang-kadang tu memang tak dapat nak elak untuk dengar benda-benda macam ni.

"Cakap belit-belit macam India".

"Bawak kereta macam India mabuk".

Bukan aku yang cakap, orang lain yang cakap.

"Busuk macam Cina".

"Makan berbunyi macam orang Cina".

"Kaki atas meja macam orang Cina".

"Kau beli barang kat kedai orang Cina, kau cakap bahasa Cina, confirm dapat murah"

Tipulah kalau korang tak pernah dengar.

"Melayu pemalas, kerja nak rilex je".

"Melayu tak sedar dek untung, tahu nak mengutuk kerajaan je, dapat subsidi habis ke tempat tak berpekdah".

"Rogol, ragut, buang anak, seks bebas, dadah dan senaraikan ajelah gejala-gejala negatif, MOSTLY Melayu".

Semua ni aku tak reka okey. Semua ni dah macam identiti sesebuah bangsa. No offences. Ni bukan ayat-ayat orang racist. Jadi terima jelah kenyataan. Tak payahlah nak bertumbuk untuk benda yang betul.

Ini ada satu joke yang aku nak kongsikan, just for laugh:

Can or Not?

Tun Dr. Mahathir was about to send the first Malaysian rocket into space. 3 potential astronauts were called for an interview - one Indian, one Malay and one Chinese. Tun interviews the Indian first.

"So, Muthu, this is a dangerous mission... how much do you think you should be paid for it?"

Muthu thinks to himself and says, "1 million ringgit."

"Why so much?" asks Dr. M.

"Nowadays toddy wery expensive, Datuk..." replies Muthu.

"I see," said Dr. M. "Thank you... please ask the Malay guy to come here."

So the Malay walks up, and is asked the same question.

"Uh... 2 million boleh lah," replies the Malay applicant.

"2 million? That's a lot of money! Even the aneh before you only asked for one million!"

"You see, Datuk," explained Mat. "I have 4 wives and 15 children...so, 20 of us in the family, we need a lot of money to support ourselves..."

"I see," said Dr. M. "Okay, can you ask the Chinese guy to come up here now?"

The Chinese guy comes in and Dr. M asks, "Ah Chong, this is a dangerous mission... how much do you think you should be paid?"

Ah Chong thinks for a while, and suddenly says, "3 million."

Mahathir is shocked. "WHAT?!?! 3 million? Why so much?!"

Ah Chong beckons Dr. M to come closer, and whispers, "One million you keep, one million I keep, and then one more million to send the aneh into space."

**end**

So kita yang dah besar-besar panjang ni kene tunjukkan teladan yang baik dekat adik-adik, dekat anak-anak supaya keamanan Malaysia dapat dikekalkan. Kita kena bersyukur betapa uniknya Malaysia, walaupun ada berpuluh-puluh kaum tapi dapat hidup dalam keadaan yang harmoni dan sejahtera. (Alamak ayat dah macam karangan SPM pulak puji-puji Malaysia segala nak dapat markah lebih). Ya memang ada kes-kes kecil pasal racism, tapi kecil.

Lagipun perkara yang kecil tak perlulah nak diperbesar-besarkan. Media sila main peranan! Jangan nak sebar cerita panas je, fikir kesan jangka masa panjang.

Jangan main dengan mancis, terbakar rumah nanti.

Aku sayangkan Malaysia, korang? Hmm kerut dahi fikir dalam-dalam.

Salam.



2 kiriman komen

  1. eZad niMo // Thursday, September 02, 2010 4:55:00 PM  

    bak kata upin & ipin.

    "hmm! btul! btul! btul!"

    hehehhe~

    nice post, aku pon nak jugak la. jeng! jeng!! jeng!!!

  2. kyrios angel // Saturday, September 04, 2010 9:08:00 PM  

    rasict dan kebebasan bersuara..ntah lah..mana satu betul