What Should I Do?

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Tuesday, December 28, 2010 | | 3 kiriman komen »


When I let you go one step further, my eyes overflow with tears

When you walk away one step further, more tears are falling

As you move away to a place where I can’t reach you, even if I reach out my hand

I can’t catch you, I can only cry

What should I do? What should I do? You’re leaving

What should I do? What should I do? You’re leaving me

I love you, I love you, I cry out to you

But you can’t hear me, because I am only shouting in my heart

All day long I try to forget you, but I think of you again

All day long I try to say goodbye, but I think of you

Although you went to a place where I can’t hold you, even if my hand reaches out for you

I can’t find you, I can only cry

What should I do? What should I do? I can only see you

What should I do? What should I do? I love you only

I am sorry, I am sorry, can you hear me?

Please come back to me, if it’s not you, I can’t go on

What should I do? What should I do? I only have you

What should I do? What should I do? You’re leaving

What should I do? What should I do? You’re leaving me alone

I love you, I love you, I cry out to you

But you can’t hear me because I am only shouting in my heart



Dia

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Tuesday, December 28, 2010 | | 6 kiriman komen »


Dia, meraja.

Dia pula, kedua.

Dia di sini, belum di jiwa.

Dia di sana, semakin ku lupa.

Aku, gila.

saya juga kecewa dengan 8TV

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, December 20, 2010 | | 10 kiriman komen »


Salam. Hi readers!

Tadi baca Pancaindera (semalam beli tapi baru hari ni nak baca), then amatlah bersetuju dengan komen dari someone ni pasal drama korea di 8TV.

Nak amek main point jelah sebab aku pon nak komen gak. Haha. Dah lama dah terbuku kat hati ni, so nak muntahkan hari ni jugak.

"Saya penonton setia 8TV kerana saluran ini telah banyak menyajikan rancangan-rancangan yang menarik. Saya merupakan peminat setia drama-drama korea. Tapi saya cukup kecewa setiap kali menonton drama-drama Korea kerana 8TV sesuka hati menukar bahasa Korea kepada bahasa Cina. Saya harap pihak 8TV akan lebih prihatin akan hal-hal seperti ini. Tolong jangan menghampakan peminat-peminat 8TV." - Hazirah, Shah Alam.

Sebenarnya komen beliau agak panjang, dalam 5 perenggan macam tu, but macam aku cakap, aku amek main point je. Well done Cik Hazirah! Eh, Shah Alam kat mana ek? (Sempat..yalah mana tahu ada stok citer boleh share2)

Frankly, aku dah lamaaaaaa sangat sangat nak mengadu pasal masalah ni. Ya aku anggap ni satu masalah. Kenapalah rajin bebeno nak alih suara ke bahasa Mandarin. Setiap hari aku dok fikir, sapelah punya angkara, idea mengarut sapelah semua ni dan suara buruk sape yang they all guna, serius! Haha. Sorry bab suara buruk tu, tengah geram ni.

The reasonsss why I hate it so much are, ianya telah completely kacau mood serta proses untuk feeling-feeling. Aku tengok drama korea ni nak feeling-feeling. Seriously kalau tengok yang asal, tak sama langsung dengan yang alih bahasa, in term of feeling, emotion etc. Contoh, patutnya dalam versi asal certain part tu sedih, tp kalau tengok yang versi alih suara, langsung tak rasa sedih, rasa macam.."okeyy, fineee.." maka habis cerita terus menjalani kehidupan yang normal tanpa ter-affected dengan cerita tu. Tak percaya tengoklah yang asal. Bahasa Korea ni dia ada lenggok yang tersendiri, dan juga lembut, sedap didengar. Tapi apa yang berlaku bila alih suara? Suara semua tinggi-tinggi, macam menengking, sakit hati dengar. Dan macam membebel-bebel, ntah aku pun tak faham. Senang citer tak best lah. (kalau dah tak suka tu macam-macam alasan)

Selain tu, kita juga sebenarnya nak belajar sikit-sikit bahasa Korea. Aku guna kita sebab aku tahu, bukan aku sorang je ada komitmen macam ni. Cewahh, komitmen.. Sometime dapat hafal 1 word 1 hari pon dah cukup menggembirakan tahu. Just by understand simple words like kamsahamnida, annyong haseyo, saranghaeyo, mianhamnida, gwiyeowoyo etc could already make us happy. Ke aku je? Haha. Ntah, tapi kalau tengok dengan orang yang baru nak belajar meminati drama Korea, memang bestlah tunjuk power, bajet tahu semua haha.

Lagi, aku kesian dengan umat manusia lain. Kadang-kadang mereka confuse sebenarnya mereka sedang tonton drama apa. Contoh lah, family aku. Macam ibu and adik-adik aku. So terpaksalah aku explain yang ni sebenarnya cerita Korea yang di alih bahasa dengan membuktikan gerakan mulut dalam drama tu tak sama dengan apa yang disebut. Tu yg paling mudah. Kalau dorang agak cekap sket, aku suruh dorg detect perbezaan bahasa dalam opening song dengan suara yang dah di alih bahasa tu (Mandarin) sebaik sahaja cerita start (opening song ended), tapi ni susah banyaklah.

Jadinya, tak perlulah kot aku gigih hantar email ke 8TV. Dari dulu kononnya nak email, taaaaaaakk jugak email. Harap-harap komen dalam Pancaindera tu dibaca oleh sesiapa then disebar-sebarkan ke pihak yang bertanggungjawab. In case takde perubahan jugak, email lah jawabnya. Bagi aku penting untuk atasi masalah ni. Kalau mereka soalkan, "habis, nak guna bahasa asal, subtittle nak guna bahasa apa?" Kalau aku, aku prefer English sebab yang buat sarikata ni pon kadang-kadang pemalas jugak. Senang-senang je dia simplify ikut kamus dia, tu pun masalah jugak, mesej tu kadang-kadang tak sampai. Tapi since drama Korea ni sesuai utk semua lapisan masyarakat, guna jelah Bahasa Melayu. Kalau nak hormat bangsa lain, letak sari kata Mandarin sekali. Takde masalah pon. NTV7 boleh je buat untuk drama Taiwan (Hokkien) kenapa 8TV tak boleh?

That's all. Harap-harap ada perubahan. Harap sangat.




Contest: Blog Terkemas!

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, December 18, 2010 | | 0 kiriman komen »

Salam.

Hi hi hi readers! Anda rasa blog anda kemas? Jom join..

Ni first-time ni join contest. Since terma dan syarat contest ni sangatlah simple & aku bajet blog aku kemas (heh! kemaslah sangat) so join jelah. Maklumat lanjut boleh klik ke link strawberrychocolatelicious.blogspot.com.


Mentor 5: Pencarian protege bermula sekarang.

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, December 16, 2010 | | 3 kiriman komen »


Maula mintak aku hantar demo.

Mula-mula aku tak faham untuk apa.

Rupanya untuk Mentor 5.

Agaknya sistem dah upgrade, kene hantar demo pulak dah.

Aku tak nak hantar.

Seganlaaaahh. Suara macam aku ni bersepah-sepah kott kat Malaysia ni, haha.

Masa pun tak sesuai. Baru je melangkah ke alam degree tibbe je nak audition2 segala.

Bagaimanapun, jika 'penganiayaan' berlaku, aku redha hahaha.

Maklumat lanjut klik sini.



COVER YOUR AURAT CAMPAIGN

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, December 16, 2010 | | 3 kiriman komen »

Peace be upon you readers.

Perasan tak citer-citer kat panggung bulan ni semua best2? Seriously aku kempunan nak tengok baaaaanyak citer, macam The Chronicles of Narnia 3, The Social Network, Tron, Hantu Kak Limah Balik Rumah, 2 Alam,..eh 2 Alam? Haha I'm not joking okey. Memang hati ni terjentik nak tengok 2 Alam ni, tapi apakan daya akhirnya tak kesampaian. Tapi perasan tak ada satu citer tamil yang di tayangkan semula, elok je duduk sebaris dengan filem-filem baru tu tadi? Tajuk dia tulah, 'Baaghi Aurat'. Maksud dia lebih kurang, "kau dedah aurat kau masuk neraka". Gempak seyh citer ni, tengok jelah poster tu, berapi-api gituh haha.

Kidding. Suka hati aku je merosakkan bahasa. Afiq yang ajar! Hehe.

So tujuan entri kali ni adalah untuk menyokong usaha Afiq dan lain-lain untuk COVER YOUR AURAT CAMPAIGN. Lihatlah banner kat bawah ni, mana ntah si Afiq ni dapat. Tadi gatal tangan pergi zoom poster ni, tengok ada tak aurat terdedah, jahat kan aku? Tu namanya dah takde keje haha.

Honestly mula-mula aku teragak-agak untuk join. Sebab aku pun bukannya betul sangat. Tambahan pulak, kalau ada ahli keluarga ke, sepupu-sedara ke, kawan-kawan ke yang tak menutup aurat, aku tak pernah tegur pun. Entah, bagi aku perkara ni perkara asas yang semua umat yang bergelar Muslim tahu. Tutup aurat tu wajib. Yang lelaki auratnya begini begini, yang perempuan auratnya begitu begitu. The knowledge is already there, in their heads. Tinggal lagi mereka nak praktiskan atau tak je.

Aku ada singgah 5,6 blog yang join kempen ni. Ada yang hurai secara mendalam, dengan hadis-hadis, dengan panduan bertudung yang betul, cerita teladan dan sebagainya. Ada yang sentuh atas permukaan je.

Bila bercerita bab aurat, automatik kepala ni fikirkan tentang wanita dan fesyen. Yelah, yang bermasalah besar dengan aurat ni perempuan, so no heart feelings okay. Aku nak sentuh sikit jelah. Lita sedia maklum ada sesetengah wanita yang dia bertudung, berselendang, tapi terkeluar pulak jambul sejemput kat depan tu. Ataupun bertutup semuanya tapi, selendang tu pulak jarang. Kita yang macam bagus ni pulak cot cet cot cet macam cencorot dok mengutuk, mengumpat golongan-golongan ni. "Baik takyah bertudung kalau macam tu!" "Sampai seru konon, pigidahhh.."Hentikan jelah. Tu bukan dakwah, kau buat menambah dosa lagi ada. Silap-silap neraka kau level paling dalam sekali. Cubalah tegur baik-baik, berhemah, berhikmah. Kenapa kita tak pandang tu dari satu sudut yang positif? Sekurang-kurangnya dia dah maju setapak. Sebelum ni dia tak bertudung langsung. Syukurlah dia dapat hidayah nak bertudung. Bagi dia masa.

Tapi tak bermakna aku menyokong 100% pemakaian tudung macam tu. Sebab masalah lain timbul bila mana ia tiba-tiba menjadi trend. Kalau trend untuk wanita yang tak bertudung,akhirnya bertudung takpe jugak. Alhamdulillah. Takut-takut yang dah bertudung litup, bertudung labuh tiba-tiba nak ikut trend, hah, amek kau, keluar jugak jambul sejemput, lagi besar pulak tu. Lagi besar lagi merrier, tak gitu?

Itu jelah kot. Jadi kepada sesiapa nak join COVER YOUR AURAT CAMPAIGN ni bolehlah klik link thepotpetking ni untuk panduan ringkas. Kalau nak baca ucapan-ucapan dalam kempen bloggers lain pun, klik link tu tadi.

Seterusnya nak tag 3 Azman, Fatin, dan Zinnera. Nak dengar point of view dorang hehehe.



tagged mak limah oii

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, December 16, 2010 | | 3 kiriman komen »

Peace be upon you.

Hi readers! Memandangkan penghasilan entri bulan ni tak banyak, sedangkan dekat blog orang lain sampai berbelas-belas entri sehari, jadi dah jatuh hukum wajib untuk aku melangsaikan hutang-hutang tag dari rakan-rakan blogger lain. Kenapa aku rasa macam aku dah pernah bagi alasan yang sama ek untuk tag-tag sebelum ni? Err, abaikan. So my blog was tagged by Hairi, amboi ni mesti dah faham pasal tag-tag ni, sebelum ni aku tag kau tak pernah buat ek!

1. Apa benda paling penting dalam hidup anda?

Privasi. Kebahagiaan. Keluarga nukleus. Kawan yang baik. Seorang yang dapat membimbing aku andaikata suatu hari nanti aku tak bertemu jalan pulang. Wang. Sempat bertaubat dan mengucap syahadah sebelum ajal.

2. Benda terakhir yang dibeli menggunakan wang sendiri?

Topup? Haha.

3. Lokasi perkahwinan yang anda inginkan dan tema perkahwinan.

Hmm buat depan rumah jelah, jimat, haha. Tema kena bincang dengan wedding planner.

4. Adakah anda sedang bercinta sekarang?

Nope, single and extra virgin! Haha. Tetapi angau sorang-sorang adalah rutin harian.

5. Berapa lama lagi anda akan mencintai kekasih anda?

Bergantung dengan siapa dan bagaimana karakter pasangan.

6. Novel/buku/majalah yang terakhir anda beli.

Manga: 'Bagai Sihir, Jatuh Cinta Padamu' (November 2010, baru lagi)

Novel: 'Tarikh Luput Cinta' (dibeli pada November 2009 kalau tak silap dekat supermarket H&L Serian),

Buku: "Food Regulation 2009" (beberapa hari sebelum second test Food Safety merangkap seminggu lebih sebelum final exam lol)

7. Antara mak dan ayah, dengan siapa yang anda lebih rapat?

Ibu.

8. Namakan orang yang anda betul-betul ingin jumpa dalam hidup.

Tun Mahathir. Mungkin aku akan speechless tak tahu nak sembang apa dengan Tun, tapi memang teringin nak jumpa beliau. Dari kecik.

Datuk Siti Nurhaliza. Kalau boleh nak jumpa Datuk CT eye to eye, minum petang and sembang-sembang santai, hehe. She's one of my idol dari segi pencapaian dan karakter.

Ameer Amri.

Dan ada beberapa nama lagi, tak penting untuk tahu.

9. Adakah anda basuh baju sendiri?

Zaman duduk di asrama, hostel dan berpraktikal setahun, ya! Dekat rumah & rumah sewa ada washing machine so haruslah guna sehabis baik dan penuh bersemangat haha.

10. Tempat yang betul-betul anda ingin pergi.

Bandung, Indonesia, Australia, Seoul, Korea, & UK.

11. Peluk atau cium?

Peluk.

12. TIGA benda tentang orang yang tag anda.

Tinggi. Perahsia. Berubah-ubah.

13. Benda yang paling anda sayang dalam hidup?

Nak tiru macam Hairi lah. Benda hidup: Keluarga. Kawan baik. Orang yang aku suka/sayang dari jauh (ramai okeyy *smile*).

Benda mati: Buku-buku and notes lama-lama (percaya atau tak kebanyakannya aku masih simpan, saje cari pasal nak suruh anai-anai serang rumah), gambar-gambar, puisi-puisi nukilan sendiri (puisi terbaik aku dah hilang akibat virus, masa tu aku betul-betul sedih), diari (dulu ada diari, sekarang tak lagi), kertas-kertas conteng & luahan perasaan (oh yang ni aku memang suka simpan,tapi tercampak sana-sini,tak kemas langsung =.="), surat & setem, barang-barang peribadi macam baju, seluar, beg, kasut etc, hadiah2 daripada kawan, pembalut makanan (yang tertentu sahaja!), sijil2..

14. 5 lagu yang anda suka dan selalu dengar.

Yang ni based on songs yang aku selalu mainkan lately lah.

+ 2PM - I'll Be Back

+ SID - Monochrome no kiss

+ Datuk CT - Ku Menunggu

+ Sheila Abdul - Mungkinkah

+ ST12 - Kebesaranmu

15. 5 blogger yang diSUNATkan untuk menjawab tag ni.

+ Aisyah Chou

+ Faraha Asri

+ Azman

+ Cik Mastura

+ Nimo-chan

al-Fatihah untuk si mati

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, December 15, 2010 | | 2 kiriman komen »

Salam.

Pertama sekali aku dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan terima kasih kepada kawan-kawan yang menyedekahkan Al-Fatihah untuk Allahyarham Abdullah bin Mohamad, atuk aku yang kembali ke rahmatullah pada hari Isnin, 13 Disember 2010, malam, antara Maghrib dan Isyak.

Tapi apa yang mengejutkan aku adalah, rupanya kita tak boleh sedekahkan al-Fatihah untuk orang yang dah meninggal dunia! Kononnya itu bid'ah. Aku baru tahu beberapa minit tadi. Mula-mula aku nak tahu macam mana bacaan fatihah tu dapat tolong orang yang dah meninggal dunia. So aku google. Then baca, baca, baca, perbuatan tu sebenarnya ditegah.

Pun begitu, sebenarnya ada dua pendapat. Ada yang kata pahala bacaan sampai pada si mati (perbuatan tu dibenarkan), dan ada yang kata tak sampai (jadi perbuatan tersebut ditegah). Bacaan lanjut klik di sini.

Jadi dengan rendah dirinya aku nak mohon maaf kalau secara tak sedar aku dah terajar sesuatu yang ditegah. Kalau salah lah. Sebetulnya aku masih kurang jelas dengan perkara ni, masih terkejut lagi, rupanya ada pertikaian tentang isu begini. Tapi since kita di minta untuk pilih, aku pilih untuk percaya yang pahala bacaan tersebut sampai, berdasarkan kepada video ni.

Hmm siapa yang arif bolehlah tunjuk ajar ya! n_n"

Notis pemberitahuan: Tag dari korang semua akan cuba dilangsaikan dalam masa terdekat :)



misteri sticky note

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, December 13, 2010 | | 8 kiriman komen »

Salam.

Hi readers. Dah lama tak meg-hapdet blog ek? Nak update tapi malas. Tak tahu nak tulis pasal apa. Padahal banyak-banyak cuti sem, cuti sem kali ni lah yang aku paling banyak berjalan, which means lots of things boleh di kongsi melalui experiences dan observation masa berjalan-jalan itu, sebenarnyalah.

Hmm cuti tinggal dalam 20-23 hari mcmtu. Seperti kebiasaannya, tiap kali balik cuti sem, bilik akan bersepah macam tongkah pecah. Luggage terbukak terbaring atas lantai, baju bertimbun malas nak kemas masuk dalam almari, barang-barang seperti deodorant, minyak rambut, losyen, green tea berbentuk sachet, boxes (byk sangat box tak tahu kenapa aku suka simpan), and bla3 atas meja tepi katil berselerak, novel, majalah, manga bersepah dan..itu je kot. Katil sentiasa kemas. Kotak-kotak buku dari zaman diploma, hmm sampai sekarang tak bukak dan alihkan ke tempat lain. Bayangkan..dah 6 bulan lebih kotak-kotak tu. Namun, ianya dalam keadaan yang tersusun. Habuk-habuk dijamin bersih, seminggu 3,4 kali sapu. Bersepah je, biasalah bilik bujang yg pemalas, hoho.

Suasana bilik akan berubah menjadi sebuah bilik yang kemas hanya bila 2,3 hari sebelum cuti semester tamat. Ya, betul-betul kemas.

So tadi tergerak hati nak kemas ada satu beg sekolah ni. Okey tipu je, ayah mintak aku kemas. Beliau tengah pilih-pilih beg-beg yang boleh guna lagi untuk disimpan, sementara yang dah buruk, anak-anak tak rela nak guna lagi sbb out-dated, koyak dan sebegainya nak 'lego' dalam tong sampah. Lego mengikut kamus nenek aku adalah buang, haha. Beg ni aku guna masa sekolah menengah, elok lagi, warna kuning and kelabu, waktu tu my fav colour. Beg ni jugak aku pernah guna masa awal pengajian diploma. Ceh ayat..

So tengah kemas-kemas jumpa sticky note, elok lagi, alah yang warna kuning tu. Biasanya orang tampal-tampal as reminder ataupun penanda buku. Aku belek-belek. Banyak benda yang aku coretkan atas tu. Then aku jumpa ini:

"Aku masih setia padamu walau kau jauh dari pandangan mataku,

kenangan yang kau tinggalkan sentiasa mekar dalam mindaku.

Aku sendiri tak faham mengapa aku boleh tertarik dengan kau sedangkan kita berdua malu untuk berbicara dan bersemuka.

Benarlah cinta itu buta.

Kau agak special bagiku.

Aku cuma berharap suatu hari kita kan ketemu lagi.

Kau kini di wilayahku dan aku pula di tempat tinggal mu.

You're birthday pulak same like me, so impossible aku boleh lupakan kau".


Hohh?! Bilakah? Siapakah? Puas aku fikir..tak ingat jugak. So aku coretkan dekat sini supaya suatu hari nanti aku ingat siapa orang yang aku maksudkan. Kata kuncinya jelas, 'birthday sama', yang mungkin bermaksud aku berkongsi tarikh hari jadi yang sama, atau bulan yang sama, atau exactly tarikh dan bulan yang sama! Dan 'aku kini di tempat tinggalmu' boleh jadi negeri tempat aku belajar masa sekolah menengah dulu atau masa diploma dulu (sebab beg ni aku pernah bawak masa diploma jugak).

Aku cuma nak tahu siapa dan apa yang special sangat tentang individu ni sampaikan kat sticky note pun aku tulis benda alah ni. Biasanya ada buku tertentu je untuk berjiwang-jiwang ni *tounge*


Healing incantation (Rapunzel The Tangled Tale)

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, December 02, 2010 | | 4 kiriman komen »


Flower gleam & glow..

let the power shine..

make the clock reverse..

bring back what once was mine.


Heal what has been hurt..

change the fate's design..

save what have been lost..

bring back what once was mine..

what once was mine



ku menunggu

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, November 29, 2010 | | 1 kiriman komen »


Ku begini seperti selalu
Membilang waktu berlalu
Entah berapa lama aku tak sedarinya
Berapa lama harus menunggu

Aku mimpikan suram cahaya
Bertukar cahaya indah
Semoga tiba hari bersinar ruang hati
Menyuluh arah jalan kembali

Ku tunggu angin perubahan
Barat utara timur selatan
Meniti doa malam dan siang
Teranyamnya semula ikatan
Sayang semua hanyalah mimpi
Kenyataannya langit dan bumi
Aku di sini e
ngkau di sana

Sayup jauh terpisah
Entahkan kerana sayangku
Ataupun kerana sabarku
Ku menunggu

Air mata dan senyuman
Antara mimpi dan harapan
Adalah rindu semilu menghiris kalbu
Yang terlalu menyayangi
di akhirnya terkorban diri
Menyedari itu aku putuskan
Pasrah segala pada Tuhan

Masih lagi seperti selalu
Membilang waktu berlalu
Semoga tiba hari bersinar ruang hati
Menyuluh arah agar kembali


Excitednya saya pada mereka.

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Friday, November 12, 2010 | | 3 kiriman komen »

Peace be upon you.

Semalam kan result UPSR keluar. Then dapat mesej dari ibu, result Syiqah, my sis sekian sekian. Aku ucap tahniah dan tanya subjek apa yang sekian tu. Ibu pun bagitahu subjek yang sekian tu subjek sekian. Tanya lagi dekat ibu, apa reaksi dia? Ibu cakap dia nangis sekejap then sekejap je lepas tu dia dah okey. Yang buat aku sebak, ibu cerita malam sebelum result keluar, Rabu, dia mimpi dia dapat result sekian tapi dia orang paling last naik atas pentas which is weird sebab biasa kalau umum naik pentas akan ikut urutan nama kan? (sekolah aku dulu macam tu). Her initial name start with A so..sebagai seorang abang yang sentimental aku sebak kejap.

Aku tahu dia berharap dapat pecahkan rekod keluarga tapi nak buat macam mana. Sampai termimpi-mimpi, kesian. Dalam hati sejurus aku dengar cerita sebak tu, "Cis kurang ajar punya mimpi kau buat adik aku mcm tu!" Silap dia jugak pergi cerita mimpi tu. Orang 'bijak pandai' selalu cakap kalau kita mimpi jangan cerita kat orang, nanti tak jadi kenyataan. Ha kan dah tak jadi kenyataan. Aku pegang prinsip tu. Saje suka-suka nak percaya benda karut cmtu. Sambung cerita, luckily, now dia ada trip ke Melaka. Amek je result semalam dia pergi trip ke Melaka, sekolah dia buat. Baguslah, secara tak langsung dia dapat lupakan sekejap hal result dia tu.

So malam tadi google, nak tahu jugak ulasan tentang UPSR tahun ni. 48,327 dapat 5A daripada 482,334 calon. Oh,yeke? Muka masa tu takde perasaan. Biasa je. Honestly UPSR ni aku tak heran sangatlah. Kalau SPM baru aku lahir rasa takjub, hairan, and whatever, sebab SPM penetu hala tuju hidup seseorang tu. Bagi aku SPM adalah kritikal.

Scroll scroll. Tup tup keluar gambar kembar Ahmad & Muhammad. Hah! Menggelabah aku. Terus cari berita pasal dorang. Berita pasal anak si Hattan dengan Nurul tu langsung aku tak heran.

Siap save gambar lagi. Kredit to Utusan Malaysia.

Actually adik beradik kembar ni sekolah depan rumah aku je. Sama sekolah dengan adik-adik aku. Tapi masalahnya aku tak pernah berpeluang nak jumpa. Ish selebriti kott dua orang ni, haruslah excited nak jumpa, kalau boleh nak ada sekeping gambar dengan autograph sekali haha. Ingat lagi dulu, zaman baru tahu dua orang ni sama sekolah dengan adik aku, macam-macam aku tanya adik-adik aku. Dorang macam mana dekat sekolah? Nakal tak? Pandai tak? Baik tak? Sape hantar pergi sekolah? Kelas apa? Macam mana dorang nak naik tingkat 2? Bawak bekal dari rumah ke makan makanan kantin? *apakah?* Haha.

Kiranya, excited lah. Teringin nak jumpa depan-depan. Takdelah aku nak peluk cium ke apa tapi kalau dapat jumpa depan-depan dalam distance 30 meter cmtu pon dah cukup dah bagi aku. Ntah kenapa ntah. So in case adik Ahmad (tahniah ya 4A 1B!) and adik Muhammad (jangan sedih2 k, blaja sama-sama dengan adik lepas ni) terbaca post ni, wahh bajet blog ni popular macam blog Hatim, ada umur kita jumpa kita tukar-tukar autograph *tounge*. Ceh tu je? Ingat nak belanja KFC ke apa kan? Sorry dik, abang sem ni pun FAMA yang tanggung. Duit tabung abang dah habis dah setabung.

Hari ni result PSRA pulak keluar. Ayokk..

Till then.

Nota: Nak mintak tolong budak-budak SPM ramai-ramai tolong jawab exam Bank Rakyat. Esp yang trial SPM 7,8,9,10,11,12 A. Terdesak! lol


kecewa

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, November 10, 2010 | | 6 kiriman komen »

gambar sekadar 'hiasan'

Secara rasminya semester pertama aku sebagai pelajar degree tamat hari ni. Namun ending yang amat, amat, amat mengecewakan.

Starting exam mengecewakan.

Ending exam pun mengecewakan.

*Sigh*

Tak tahulah result semester ni macam mana.

Takut terbinanya sejarah. DUA sejarah. Tak nak sebut. Yang penting dua-dua tu negatif.


Top THREE exam paling teruk:

1. Biochemistry for Env Health

2. Wastewater Management in Env Health

3. Management & Safety of Toxic Substance and Food Safety (share tempat)


Aku pernah rasa benda-benda macam ni (otak blank dari mula sampai habis exam / hentam,goreng,taram / tak dapat jawab langsung jadi tinggal kosong) masa FINAL EXAM, tapi tak pernah rasa seteruk ni. FINAL EXAM taw, bukan TEST, bukan QUIZES.

At least, aku dah usaha. Cuma usaha tu tak seberapa. Salah sendiri.

Sekarang, tiada apa yang aku mampu buat selain tawakal.

Tawakal? Layak ke dengan usaha tak seberapa aku?

Redha lebih sesuai.

Putus asa? Harap-harap tak. Harap-harap.


I break my own heart.

End.


Nota: Patutlah rasa tak sedap hati sepanjang semalam. Sekali bentuk soalan tukar daa..kecewa.



2PM's Home Tuition

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, October 31, 2010 | | 5 kiriman komen »

Hi readers!

Jay Park (middle) dah quit from group. More info google on your own.

Lately addicted dengan video clip 2PM I'll Be Back from Still 2.00 PM album. The music and the dance haha. Bahu, kepala, tangan, kaki otomatik bergerak-gerak dengar lagu ni, entah kenapa entah. Pastu start-lah menggila menari sorang-sorang. Menari? Hoh taram jeee. Part shuffle tu memang best gila haha. Rasa nak join sekaki je, cewah, padahal mana reti. Muzik tulah kott..macam clubbing music, buat hati tak keruan. Err I've never been clubbing and it will stay NEVER, tapi tipulah tak pernah dengar clubbing musics. Maybe yang tak pernah dengar tu budak baik-baik kott, takpe-takpe kekalkan rekod baik anda okey.

Dahlah starting video feeling habis. Ending pun nak gempak. Macam Again & Again punya vid clip.

Mungkin aku salah sorang penyumbang mata views untuk video ni. Nak upload tapi tunggu laptop-manja-dan-suka-buat-hal-masa-saat-saat-genting ni di-format dulu.

Best tak? Haha. Mari bershuffle~~

Tak reti? Haha samalah kita. Takpe takpe takpe (dalam nada comel dan sibuk), jom follow cikgu-cikgu 2PM punya kelas tuition. Free je. Nasib aku rapat dengan dorang. Ni rakam via skype ni *tounge*

Cabi dance pun aku belajar dari tutorial. Sekarang alhamdulillah, terer dah HAHAHA. Poyo je.

Tukutu tukutu tukutu tukutu.. (ada macam bunyi shuffle tak?) Haha. Okeylah, enjoy!

Nota buang tebiat: Ingat nak letak pic thumbs up macam trademark vid ni, lain kali jelah.



Announcement!

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, October 30, 2010 | | 3 kiriman komen »

Eh aku baru perasan rupanya aku sempat buat entri untuk Oktober! Syukurlah, tak rongak archieve I *tounge*. Sejak akhir-akhir ni tak alert dgn tarikh, sometimes hari pun lupa. Dalam dewan periksa terpaksa tanya kawan sebelah hari ni berapa hari bulan. Padahal ada je tulis kat depan. Entahlah, aku macam tak berapa nak percaya dengan tulisan kat depan tu, tulisan tu sangat buruk okey, macam tulisan orang malas + terpaksa je. Cincai. Kira macam kau akan ingat tu tulisan 2, 3 bulan lepas, dengan dakwat pudarnya..eh malaslah nak kutuk lebih-lebih. Jam mahal aku ada je tarikh, siap hari lagi, tapi disebabkan tuan dia yang amat rajin just goncang jam tu beberapa minit sebelum keluar rumah, tak menyempat nak tukar tarikh. Sempat betulkan jarum jam dan minit je, demi kesejahteraan sepanjang menjawab soalan periksa. Manalah tahu dapat sit belakang-belakang, naya tak nampak jam.

Hello & may peace be upon you readers. Hari ni 30hb Oktober just in case korang tak perasan. (Sebab ada orang tu baru perasan)

Seperti yang dimaklumkan semalam, I ada gap seminggu starting yesterday and guess what, today is another leisure time. Dah agak dah. Ni lah masalahnya bila ada gap panjang, tambah pulak today is weekend so macam memang tak studylah. So dengan bangganya mengisytiharkan, plan untuk study hari ni ditangguhkan ke suatu tarikh yang akan diberitahu di twitter.

Perhatian, ini bukan sangkakala.

Woaaah,bestnya kalau aku ada kat bawah payung tu. Abaikan sun-bathing,dah cukup tan dah kulit aku *tounge*

(Imagine main-main istana pasir dengan monyet. Tengah syok-syok main, sekor monyet bersin kat aku, sensitif dengan losyen spf 15 anti UV katanya. Pastu aku batuk-batuk darah. Motaba virus!!) Eh,eh,mental budak ni. Haha. Sape pandai, teka citer apa. Hadiah sun block lotion menanti anda. Sekarang ni pantang nampak monyet, sikit-sikit Motaba, sikit-sikit Motaba. Melampau-lampau dekat Langkawi hari tu, nampak monyet "motaba, motaba", sekali kene betul-betul baru tahu,

Merapulah post ni. Dah ke 'laut' hah.

Okeylah now kita masuk ke cerita sebenarnya. Semalam, aku naik basikal round-round kampus. Wahh perasan gila seronok! Actually aku ajak budak-budak ni masa study leaves hari tu, cuti panjang kot, sama macam gap seminggu ni hah, penat-penat study molek sangatlah refresh otak dengan riadah. Cewah. Tapi budak-budak ni rajin, tak macam aku pemalas, so dorang nak study, takpelah, maybe some other time. So semalamlah some other time tu. Weehuuu..craving gila kot nak naik basikal. Last naik basikal rasanya darjah 6. Haha. Lepas tu kan dah study jejauh, balik rumah pun sekali je setahun time cuti panjang. Kene pulak satu-satunya basikal kat rumah tu which is mine, rosak, tak ingat apa yg rosaknya, so balik men skuter jelah. Skuter tak best. Basikal jugak best haha. Ayat cam budak-budak.

Just to share some info, basikal tu adalah hadiah PTS (Penilaian Tahap Satu) aku. Masa aku dapat PTS dulu, aku mintak walkman sebenarnya. Aku suka dengar lagu and aku suka rakam sesuatu, that's why aku naaaaaaaaaaaaaaak sangat walkman. Tapi ,malangnya sayangnya, ibu tak kasi. Ayah kasi, ibu tak kasi. Ibu mmg cmtu, banyak lagi citer kalau nak share, mintak game tak dapat, mintak pasang Astri tak dapat, tapi semua tu dia buat demi kebaikan kitaorang adik beradik lah, hehe. So back to the story, lama lepas tu ayah belikan basikal. Yelah ayah bukan cop duit nak bagi dalam masa tdekat tu jugak. Tulah satu-satunya basikal yang sesuai ditunggang budak-budak lingkungan umur 7-12 tahun kat rumah tu, sampai skrg. Basikal tu takde dah. Kalau tak silap 2, 3 tahun lepas baru buang, ke jual ntah, tak tanya pulak, balik-balik tahu-tahu dah ghaib. So nak dijadikan citer, kat rumah tu takde basikal pun kecuali basikal kecik utk budak-budak 5-6 tahun main, masa adik aku yg last tu kecik lagi. Tu je satu-satunya. Boring weyh kalau korang datang rumah aku, hahaha, basikal takde, game takde, Astro takde, komik ada tp mostly kene bakar masa kecik-kecik dulu, mainan pun ada tp mostly dah kene sedekah kat landfill sbb bersemak rumah, hamek kau..

So aku gila excited nak naik basikal semalam. Awal-awal lagi aku dah btolak dari rumah sewa ke Rafflesia, gigih ni pakai tracksuit, malu aku haha. Tapi aku pergi awal sebab ada urusan dengan HEP, pastu nak lunch (ntah kenapa aku suka lunch kat Raff) and buat revision sikit (sikit je). So nak dekat pukul 5 tu pergi gym Rafflesia (gym perempuan) then mintak pinjam basikal. Abg tu bagi 1 jam je,maksudnya aku masa tu pinjam pukul 5 so patutnya pulangkan pukul 6. Tapi si Marcos dengan Aron cakap takpe lebih sejam sebab dorang dah penah berurusan dengan abang tu, so aku follow jelah. Kalau ikutkan aku kena bayar, sbb aku non-resident, tapi sape suruh dia tak tanya haha. Halal jelah yup~


Gambar dirompak dari Marcos's blog. Baju tu kembang okey bukan perut buncit watsoeva~

So nak dipendekkan cerita, dari atas (Rafflesia) ktorang turun sampai ke roundabout depan FF3, lalu tasik, lalu ada satu jalan tu yang dekat dengan tulisan UITM PUNCAK ALAM tu sume, (tak retilah nak citer sebab nama tasik and jalan tu pun aku tak tahu and paling penting, tasik ke?) and then naik balik ke Rafflesia. Okey nak turun memang best, takyah kayuh pun takpe, sebab dari tggi ke rendah kan (sape penah sampai sini tahu). Nak naik...haaa kat sinilah cabarannya kui3. Tapi nak bagitahu, dari bulatan keris depan FF3 tu sampailah ke bulatan labu sayung beberapa meter dari kolej tu, aku berjaya kayuh tanpa henti. Sakit pun sakitlah. Bila sakit tu baru ada kesan orang kata haha. Tengok peha I ni macam dah kecik je, agaknya sebab semalam lah kot haha. Okey part peha dah kecik tu tipu. Eh, punggung sakit wo, rasa macam kene sembelit. Seat tu keras.

Dari kiri Raihan, Mardiana aka Nana II, Aron and budak yang semangat gila naik basikal.


So nak dipendekkan cerita lagi, habis pukul 7 kalau tak silap. Lebih sejam! Then pulangkan alatan, minum air sejuk 4 cawan kat dalam gym tu n tetibee jek barulah t'fikir nak timbang berat badan. Slack pulak dah minum 4 cawan. Hydrated kott masa tu, terasa kering dah air dalam badan. Then timbang, everybody was like "OMG,beratnya kau!" Aku shocked jugak tapi tkejut hamster je. Aku dah cakap dah aku gemuk dorang yang taknak caya. Si raihan cakap aku kurus selama ni. Aronlah muka takleh blah terkejut haha. Bukan gemuk lah, nanti readers salah faham pulak, kira berisi lah..cz BMI still normal, tengah-tengah gitu,tapi for me gemuklah, I perlu kuruskan bdn *semangat*. Now 60++ nak kurangkan jadi 60+. Tekalah sendiri haha. Semuanya bermula masa praktikal setahun dulu lah. Disebabkan makan kadang-kadang masak sendiri, dan maklumlah orang bujang kalau masak, esp aku, bab-bab minyak masak ni aku tak reti nak agak so agaknya kat situlah puncanya. Dapat pulak aku rajin dan reti masak goreng-goreng je - nasi goreng, bihun goreng, maggi goreng, burger, telur, sosej, keropok, roti telur, dan sebagainya, so bayangkan berapa banyak lemak tepu dalam badan aku sampai skrg. Tapi, kira turunlah sikit compare to masa praktikal dulu. 70++ wo..terkejut aku time tu.

Okey then dah timbang, dah tahu berat tu mengatasi para peserta lain, nak jugak tapau nasik lemak bawak balik. Haha. Then lepak-lepak minum air sambil nak tunggu burger Rai siap, borak-borak pasal plan before konvo. Wah, post kali ni macam-macam adalah! So macam aku n Marcos, ktorg nak kuruskan badan bfore konvo. Aku tambah sket, disebabkan nak gmbr yg cntik masa konvo so kene make sure takde sebutir jerawat pun kat muka n kene kurangkan outdoor activiti. Plan jangka masa panjang tuuuu haha. Aron & Jaf pulak nak tambah berat bdn. Haha kesian..bagus aku sedekah lemak aku kat dorg jek haha. And as for Rai & Nana II *suka hati bagi nama Nana II* i'm not sure.

Then,then,then balik rumah masing-masing.

Mak oi panjang pulak entri ni. Sila baca sampai abis ok,penat taip haha. So harap-harap next time dapat nek basikal lagi. So saya menyeru,marilah kita amalkan gaya hidup sihat. Tahukah anda dengan berbasikal kita dapat mengecilkan saiz peha kita? Haaa..yg kelebihan-kelebihan lain tu toksah citerlah, jantung sihat lah otak cerdas lah..tu google sendiri. Best taw berbasikal ni, sebab kita duduk atas basikal then kita kayuh. Aktiviti yang tak sepenat berjoging, tapi kita dapat nikmati keindahan alam semulajadi di keliling kita sambil menghirup oksigen tanpa tercungap-cungap. Lain. That's why aku rasa aku macam nak beli satu basikal letak kat rumah sewa ni,haha,insya Allah kalau ada duit poket lebih.

Kepada yang keliru dengan mesej dalam entri yg panjang ni, mesej utama yang nak disampaikan adalah, berbasikal juga salah satu aktiviti riadah yang baik untuk kesihatan dan mesej sampingan adalah hati-hati dengan monyet, monyet biasanya reservoir penyakit-penyakit berjangkit, jgn malas macam aku dan aku berjaya buat 2 entri bulan ni haha.

Okey, babai.

semadi nadai

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Friday, October 29, 2010 | , | 10 kiriman komen »


Wuaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhh (menggeliat dari lena yang panjang) *ceh bajet Ashabul kahfi :P*

Hello & Assalamulaikum readers!

Dua tiga kucing berlari kawan dah bising-bising dah tak update blog. Aku sendiri tak percaya ada yang sudi bertanyakan "bilakah agaknya entri baru akan keluar?" or "kau tak update blog ke?". Sorry, sejak last entri hari tu kehidupan teramatlah busy. Tapi sila jangan imaginasi tahap busy tu macam keluar rumah pagi pukul 8 balik petang pukul 6.30 lepas tu gigih ni siapkan assignment, then buat revision sampai pukul 2 pagi, kalau hujung minggu pulak sibuk dengan aktiviti-aktiviti persatuan sampai ke petang, balik malam study untuk test. Tak tak tak. Sibuk-sibuk macam mana pun hari-hari aku main mukabuku, tengok silinderanda, tengok anime, tengok movie, pergi econsave hilangkan bosan *kat sini ada econsave je paling dekat untuk hilangkan bosan,kesian..*, study? revision? takde dalam senarai. assignment? wo memang banyak gila.

So now tengah final exam. 3 paper dah lepas, tinggal 3 paper lagi. 2 paper lagi takde final exam. Aku tak nak komen banyak pasal 3 paper yang lepas. First paper which is Biochemistry for Environmental Health mungkin akan repeat ('azubillah min zalik). Menangis aku tak dapat jawab. Menangis. Tak tipu. Lapan soalan yang beranak consist of 120 marks aku boleh cakap aku tak dapat buat langsung except beberapa definition n explaination on sifat hydrophobic & hydrophilic. Dan tu aku rasa barulah 4-8 markah JE! Tiba-tiba aku blur, benda yang aku baca/hafal hilang terus tak dapat recall. Siapa yang duduk dekat-dekat aku masa tu memang boleh perasaan aksi-aksi aku tak dapat jawab- ramas-ramas rambut,tutup muka,sembam muka atas meja,termenung,pandang kiri kanan helplessly melihat kawan-kawan menulis bersungguh-sungguh sampai tak cukup kertas *okey yang ni hiperbola-bola api*, baling pen (kecewa), main pen and kalau yang telinga dia sensitive sikit dapat dengar bunyi sedut-sedut hingus. Haih. Now I just hoping..that I pass the paper. Walaupun jauh di sudut hati terasa amat mustahil even few of friends of mine said "carrymark kau okeylah lulus punya.." NO..final exam aku tu entah-entah nak dapat 20/120 puuuuuuuuuuuuuun tak lepas. In order to pass aku kena at least dapat 60/120. Kecewanya :'(

See aku dah ter-mem-bebel pulak pasal biochem. Kata je tak nak komen banyak. Tapi kira tak banyak lah tu, kalau ikutkan aku nak citer dari mula sampai akhir, soalan first tanya apa aku jawab apa, soalan dua tanya apa aku merapu jawab apa dan seterusnya..tapi malaslah. Bukan aku hengat pun soalan apa, plus untuk orang yang terer chemistry or biology mesti akan pandang rendah kat aku tak dapat jawab soalan simple2 camtu. Seriously, aku sains2 ni lemah sikit. Boleh, tapi take times, kena ada orang bimbing kat sebelah (contoh macam home tuition) and selalunya setakat lulus jelah. Dah, dah, my parents kata jangan give up disebabkan paper ni, begitu juga nasihat Miss Ain and beberapa kawan. To all readers, doakanlah aku PASS PAPER BIOCHEM wuwuwu.

Paper Epidemiology, hmm bolehlah lulus. Carrymark tak tahu berapa so aku target lulus jelah. Sebab test pun aku tak tahu aku mengarut apa, buat cerita dongeng bagai, jawapan langsung tak educated, langsung tak berciri-cirikan seorang epidemiologist,ceh! Final exam pun lagi sekali buat citer dongeng pasal effect of sanitation in England. Tu yang aku paling ingatlah, ada je lagi citer dongeng lain. A fairytales that can't be sold. Kalau baca dekat budak-budak before tido silap-silap hidung berdarah and sakit otak dengar. Haih.

Paper Human Relation and Communication pulak semangat gila aku menulis. Bajet nak keluarkan semualah. Eloborate panjang berjela ni kat depan-depan. Betul salah persetankan yang penting keluarkan je semua. Tulisan pun maintain dapat dibaca (dah berangkai habis) Haha. Hmm last-last soalan last 20 markah tak sempat buat. So bukan 6 soalan jawab 5 dah, jawab 4 je. Tapi sempatlah aku buat points utk soalan last tu. Anger management. Tajuk individual presentation aku kot. Haruslah buat. Tapi boleh pulak masa tak cukup. Aron cakap dulu time diploma 3 soalan beranak-anak pun x sempat inikan pulak 5 soalan. "Oh yeke?" Ntah tak ingat. Tapi risau sebab tulisan start memburuk kat soalan 4. Fahamkan, ada 6 soalan tapi jawab 5? So start soalan ke 4 tulisan aku dah..aku sendiri tak dapat baca! So aku t'paksa baca balik and betulkan A, E, M, W n sebagainya. Soalan 5 yang aku cakap aku tak sempat buat tapi sempat outline points tu apetah lagi. Tulisan tarik habis. A kemana E kemana M kemana S kemana. Bayangkan aku buat 2 soalan 20 markah 10-13 minit before masa tamat. Nak fikir lagi. And ending sangat ntah pape. Penjaga periksa terus tarik kertas aku. Whaaatttt? Kejam gila! Tak sempat semak,mana tahu depan-depan ada tak siap. Waktu tu aku fikir, malangnya duduk depan, pasni nak duduk belakang sekali lah! Grr.. Akak tu pakai spek,muka macam baik..tak sangka...kejam HAHAHA. Apakah? Takdelah betullah tu, aku yang salah, hehe. Tapi lepas paper ni iaitu semalam, aku rasa lega. Akhirnya ada 1 paper yang aku yakin lulus, lulus bukan dalam kategori C tapi B. Tapi bila ingat balik 20 markah tu rasa seram pulak. Mana tahu effect +_+ Ah lupakan.

So tu jelah nak citer. Maybe entri kali ni lebih seronok dan mudah cerna untuk coursemate & ex-coursemate aku.

Lastly, nak mintak doa korang semua untuk baki 3 paper yang insya Allah habis 9hb Nov ni, lulus dan cemerlang. Yeaa 9hb nanti dapat online fb! Rindu nak fb-ing hehe. Aku ingatkan offline fb dapat concentrate tp hmmpphh benda-benda lain pulak ngaco. Lagi tak concentrate adalah. Ah lagi satu, those yang ada twitter add lah my twitter. Kat twitter I update status dengan rakusnya, so a bit different compare to my fb hehe. Okey jangan lupa wish me good luck! ^_^


Nota: Hari ni ayah balik dari Kansas. Nak balik ke tak?

Nota paling best: Gap seminggu!!! Tak tahu bagus ke tak untuk si leka dan pemalas macam aku haha.

Nota lagi: semadi nadai adalah bahasa Iban bermaksud ada-ada,tiada-tiada.



Racistkah lagu Negarakuku?

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, September 02, 2010 | | 2 kiriman komen »

Mesti korang semua pernah dengar lagu ni kan? Aku pun pernah tapi waktu tu aku tak faham sepatah haram pun. Aku ingat lagi, kalau tak silap aku dengar ni dekat kedai-kedai elektronik. So, tadi aku search YouTube & found this video clip.

Aku cuma sentap part azan tu je. Oh yang tu aku harus cakap, VERY THE SENSITIVE.

Hal-hal lain lantak Namawee lah, lirik dia.

Tapi, racist ke video clip ni? Wo konfius mehh~ Waaaa...

Nota besar punya: Please, betul-betul perlukan opinion rakyat Malaysia. Racistkah video clip ni? Sila tinggalkan barang sepatah komen. SanQyu.


Say NO to RASICM in Malaysia

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, September 02, 2010 | | 2 kiriman komen »



Racist.

Terus-terang aku cakap, aku bukan racist. Maksudnya aku tak membeda-bedakan hak, budaya, agama, warna kulit, fahaman, ajaran dan sebagainya, bagi kaum Melayu, Cina dan India terutamanya. Dan susunan tadi tu pun bukan racist. Mungkin kesan belajar Sejarah. Yang pasti aku sayangkan perpaduan dan keharmonian jadi sebab itu aku rasa perlu untuk saling hormat-menghormati sesama bangsa.

Tapi aku boleh jadi racist. Pertikaikan hak, diskriminasi atau kutuk budaya, fahaman dan sikap sesuatu bangsa umpanya. Hanya bila, sesuatu bangsa tu mula racist. Biasanya bila keadaan kritikal & mood aku tengah tak stabil. Tapi jaranglah. Betul,jarang!

Kadang-kadang tu memang tak dapat nak elak untuk dengar benda-benda macam ni.

"Cakap belit-belit macam India".

"Bawak kereta macam India mabuk".

Bukan aku yang cakap, orang lain yang cakap.

"Busuk macam Cina".

"Makan berbunyi macam orang Cina".

"Kaki atas meja macam orang Cina".

"Kau beli barang kat kedai orang Cina, kau cakap bahasa Cina, confirm dapat murah"

Tipulah kalau korang tak pernah dengar.

"Melayu pemalas, kerja nak rilex je".

"Melayu tak sedar dek untung, tahu nak mengutuk kerajaan je, dapat subsidi habis ke tempat tak berpekdah".

"Rogol, ragut, buang anak, seks bebas, dadah dan senaraikan ajelah gejala-gejala negatif, MOSTLY Melayu".

Semua ni aku tak reka okey. Semua ni dah macam identiti sesebuah bangsa. No offences. Ni bukan ayat-ayat orang racist. Jadi terima jelah kenyataan. Tak payahlah nak bertumbuk untuk benda yang betul.

Ini ada satu joke yang aku nak kongsikan, just for laugh:

Can or Not?

Tun Dr. Mahathir was about to send the first Malaysian rocket into space. 3 potential astronauts were called for an interview - one Indian, one Malay and one Chinese. Tun interviews the Indian first.

"So, Muthu, this is a dangerous mission... how much do you think you should be paid for it?"

Muthu thinks to himself and says, "1 million ringgit."

"Why so much?" asks Dr. M.

"Nowadays toddy wery expensive, Datuk..." replies Muthu.

"I see," said Dr. M. "Thank you... please ask the Malay guy to come here."

So the Malay walks up, and is asked the same question.

"Uh... 2 million boleh lah," replies the Malay applicant.

"2 million? That's a lot of money! Even the aneh before you only asked for one million!"

"You see, Datuk," explained Mat. "I have 4 wives and 15 children...so, 20 of us in the family, we need a lot of money to support ourselves..."

"I see," said Dr. M. "Okay, can you ask the Chinese guy to come up here now?"

The Chinese guy comes in and Dr. M asks, "Ah Chong, this is a dangerous mission... how much do you think you should be paid?"

Ah Chong thinks for a while, and suddenly says, "3 million."

Mahathir is shocked. "WHAT?!?! 3 million? Why so much?!"

Ah Chong beckons Dr. M to come closer, and whispers, "One million you keep, one million I keep, and then one more million to send the aneh into space."

**end**

So kita yang dah besar-besar panjang ni kene tunjukkan teladan yang baik dekat adik-adik, dekat anak-anak supaya keamanan Malaysia dapat dikekalkan. Kita kena bersyukur betapa uniknya Malaysia, walaupun ada berpuluh-puluh kaum tapi dapat hidup dalam keadaan yang harmoni dan sejahtera. (Alamak ayat dah macam karangan SPM pulak puji-puji Malaysia segala nak dapat markah lebih). Ya memang ada kes-kes kecil pasal racism, tapi kecil.

Lagipun perkara yang kecil tak perlulah nak diperbesar-besarkan. Media sila main peranan! Jangan nak sebar cerita panas je, fikir kesan jangka masa panjang.

Jangan main dengan mancis, terbakar rumah nanti.

Aku sayangkan Malaysia, korang? Hmm kerut dahi fikir dalam-dalam.

Salam.