semadi nadai

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Friday, October 29, 2010 | , | 10 kiriman komen »


Wuaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhh (menggeliat dari lena yang panjang) *ceh bajet Ashabul kahfi :P*

Hello & Assalamulaikum readers!

Dua tiga kucing berlari kawan dah bising-bising dah tak update blog. Aku sendiri tak percaya ada yang sudi bertanyakan "bilakah agaknya entri baru akan keluar?" or "kau tak update blog ke?". Sorry, sejak last entri hari tu kehidupan teramatlah busy. Tapi sila jangan imaginasi tahap busy tu macam keluar rumah pagi pukul 8 balik petang pukul 6.30 lepas tu gigih ni siapkan assignment, then buat revision sampai pukul 2 pagi, kalau hujung minggu pulak sibuk dengan aktiviti-aktiviti persatuan sampai ke petang, balik malam study untuk test. Tak tak tak. Sibuk-sibuk macam mana pun hari-hari aku main mukabuku, tengok silinderanda, tengok anime, tengok movie, pergi econsave hilangkan bosan *kat sini ada econsave je paling dekat untuk hilangkan bosan,kesian..*, study? revision? takde dalam senarai. assignment? wo memang banyak gila.

So now tengah final exam. 3 paper dah lepas, tinggal 3 paper lagi. 2 paper lagi takde final exam. Aku tak nak komen banyak pasal 3 paper yang lepas. First paper which is Biochemistry for Environmental Health mungkin akan repeat ('azubillah min zalik). Menangis aku tak dapat jawab. Menangis. Tak tipu. Lapan soalan yang beranak consist of 120 marks aku boleh cakap aku tak dapat buat langsung except beberapa definition n explaination on sifat hydrophobic & hydrophilic. Dan tu aku rasa barulah 4-8 markah JE! Tiba-tiba aku blur, benda yang aku baca/hafal hilang terus tak dapat recall. Siapa yang duduk dekat-dekat aku masa tu memang boleh perasaan aksi-aksi aku tak dapat jawab- ramas-ramas rambut,tutup muka,sembam muka atas meja,termenung,pandang kiri kanan helplessly melihat kawan-kawan menulis bersungguh-sungguh sampai tak cukup kertas *okey yang ni hiperbola-bola api*, baling pen (kecewa), main pen and kalau yang telinga dia sensitive sikit dapat dengar bunyi sedut-sedut hingus. Haih. Now I just hoping..that I pass the paper. Walaupun jauh di sudut hati terasa amat mustahil even few of friends of mine said "carrymark kau okeylah lulus punya.." NO..final exam aku tu entah-entah nak dapat 20/120 puuuuuuuuuuuuuun tak lepas. In order to pass aku kena at least dapat 60/120. Kecewanya :'(

See aku dah ter-mem-bebel pulak pasal biochem. Kata je tak nak komen banyak. Tapi kira tak banyak lah tu, kalau ikutkan aku nak citer dari mula sampai akhir, soalan first tanya apa aku jawab apa, soalan dua tanya apa aku merapu jawab apa dan seterusnya..tapi malaslah. Bukan aku hengat pun soalan apa, plus untuk orang yang terer chemistry or biology mesti akan pandang rendah kat aku tak dapat jawab soalan simple2 camtu. Seriously, aku sains2 ni lemah sikit. Boleh, tapi take times, kena ada orang bimbing kat sebelah (contoh macam home tuition) and selalunya setakat lulus jelah. Dah, dah, my parents kata jangan give up disebabkan paper ni, begitu juga nasihat Miss Ain and beberapa kawan. To all readers, doakanlah aku PASS PAPER BIOCHEM wuwuwu.

Paper Epidemiology, hmm bolehlah lulus. Carrymark tak tahu berapa so aku target lulus jelah. Sebab test pun aku tak tahu aku mengarut apa, buat cerita dongeng bagai, jawapan langsung tak educated, langsung tak berciri-cirikan seorang epidemiologist,ceh! Final exam pun lagi sekali buat citer dongeng pasal effect of sanitation in England. Tu yang aku paling ingatlah, ada je lagi citer dongeng lain. A fairytales that can't be sold. Kalau baca dekat budak-budak before tido silap-silap hidung berdarah and sakit otak dengar. Haih.

Paper Human Relation and Communication pulak semangat gila aku menulis. Bajet nak keluarkan semualah. Eloborate panjang berjela ni kat depan-depan. Betul salah persetankan yang penting keluarkan je semua. Tulisan pun maintain dapat dibaca (dah berangkai habis) Haha. Hmm last-last soalan last 20 markah tak sempat buat. So bukan 6 soalan jawab 5 dah, jawab 4 je. Tapi sempatlah aku buat points utk soalan last tu. Anger management. Tajuk individual presentation aku kot. Haruslah buat. Tapi boleh pulak masa tak cukup. Aron cakap dulu time diploma 3 soalan beranak-anak pun x sempat inikan pulak 5 soalan. "Oh yeke?" Ntah tak ingat. Tapi risau sebab tulisan start memburuk kat soalan 4. Fahamkan, ada 6 soalan tapi jawab 5? So start soalan ke 4 tulisan aku dah..aku sendiri tak dapat baca! So aku t'paksa baca balik and betulkan A, E, M, W n sebagainya. Soalan 5 yang aku cakap aku tak sempat buat tapi sempat outline points tu apetah lagi. Tulisan tarik habis. A kemana E kemana M kemana S kemana. Bayangkan aku buat 2 soalan 20 markah 10-13 minit before masa tamat. Nak fikir lagi. And ending sangat ntah pape. Penjaga periksa terus tarik kertas aku. Whaaatttt? Kejam gila! Tak sempat semak,mana tahu depan-depan ada tak siap. Waktu tu aku fikir, malangnya duduk depan, pasni nak duduk belakang sekali lah! Grr.. Akak tu pakai spek,muka macam baik..tak sangka...kejam HAHAHA. Apakah? Takdelah betullah tu, aku yang salah, hehe. Tapi lepas paper ni iaitu semalam, aku rasa lega. Akhirnya ada 1 paper yang aku yakin lulus, lulus bukan dalam kategori C tapi B. Tapi bila ingat balik 20 markah tu rasa seram pulak. Mana tahu effect +_+ Ah lupakan.

So tu jelah nak citer. Maybe entri kali ni lebih seronok dan mudah cerna untuk coursemate & ex-coursemate aku.

Lastly, nak mintak doa korang semua untuk baki 3 paper yang insya Allah habis 9hb Nov ni, lulus dan cemerlang. Yeaa 9hb nanti dapat online fb! Rindu nak fb-ing hehe. Aku ingatkan offline fb dapat concentrate tp hmmpphh benda-benda lain pulak ngaco. Lagi tak concentrate adalah. Ah lagi satu, those yang ada twitter add lah my twitter. Kat twitter I update status dengan rakusnya, so a bit different compare to my fb hehe. Okey jangan lupa wish me good luck! ^_^


Nota: Hari ni ayah balik dari Kansas. Nak balik ke tak?

Nota paling best: Gap seminggu!!! Tak tahu bagus ke tak untuk si leka dan pemalas macam aku haha.

Nota lagi: semadi nadai adalah bahasa Iban bermaksud ada-ada,tiada-tiada.



10 kiriman komen

  1. matpek // Friday, October 29, 2010 8:59:00 AM  

    rilek r ris..aku pn sama r weh...2 paper berlalu mcm hape ntah..harap nak lulus je..haha

  2. harisu-sama a.k.a RS // Friday, October 29, 2010 9:18:00 AM  

    haha..mmg rilex pon..dah jadi cmtu pun xsedar diri lagi.

  3. yellohello // Friday, October 29, 2010 10:10:00 AM  

    hahahahah! kelaka la entri ko.t aku nak citer la rupa aku pulak jawab 3 paper tu..haha sure menangis ko dengar! ala rilexla weh..akau dah redha dengan biochem.huhuh malas nak pk..kalau aku r ko jgn gelakkan aku t.huhu T.T

  4. Marcos Ding // Friday, October 29, 2010 12:11:00 PM  

    Ko ingat ko sorg?
    Hahaha....
    xpe.. kalau ko repeat,kita repeat sama2...

  5. eZad niMo // Friday, October 29, 2010 8:17:00 PM  

    wah, menarik sgt la korg nyer exam. haha, rindunya nk join korg g, sedih aku. cambez je tgk korg kan?

    rs, kau kan slalu ckp cmtu. xdpt jwb la, xde idea la, ssh la, ntah pape la, last2 result gempak gler. AKU BENCI KAU!!! hahahha XD

    jadi pasal ni la yg kau nk citer kat aku kat skype aritu? hehehe, lawak la. :P

    oo, miss ain pon ad contact jugak? bila miss kawen?? (hehe, sempat g :P)

    btw, utk kali yg ke bape ntah, aku nak wish good luck and all the best kat kau. hope lulus sume k, dpt cemerlang lg bgs! hehe

    ehh, jap2. pesal yg 2 paper g xde final? praktikal ea?

    AKU RINDU KORG SUMER!!!! p(^_^)q

  6. harisu-sama a.k.a RS // Saturday, October 30, 2010 5:16:00 PM  

    ecah,citer jelah. nk dgr jgk. btw aku xtipu okey,mmg cmtulah aku masa pekse rituh xpenah2 ramas rambut dalam dwn peksa~ habis rosak rmbt I HAHAHA :))

    aku redha. kau pun,chill k.

  7. harisu-sama a.k.a RS // Saturday, October 30, 2010 5:17:00 PM  

    marcos, uit, welcome back to blogging world!
    yup,tp harap2 kita semua lepas lah. aku nak dah jumpa subjek tu. rasa nak jual buku tu skrg jgk kat junior!

  8. harisu-sama a.k.a RS // Saturday, October 30, 2010 5:22:00 PM  

    nimo chan, kenapa semua org ckp cmtu, sedih aku. serius weyh,ni exam plg teruk aku pernah lalui..3 jam tu waste cmtu jek..............+_+ lebih krg masa jwb fizik masa dip dulu tp ni 3 jam lg terasa bodoh duduk lama2 reka jwpn sndiri.

    anyway thnx,wishlah byk2 k! really need them. andddddddddddddddd..miss ain kawen bulan 6 ni at Putrajaya :) dia dah pre-invite dah hr tu. (dia dtg puncak alam hr tu). apa2 info i'll let u know later.

    and2..yg xde final tu 3rd language and Bel.

  9. eZad niMo // Monday, November 01, 2010 2:13:00 AM  

    sbb, kau slalu cmtu. xpe, kta tggu je result kuar nti k? tawakal je la pakcik harisu-sama~ hahahha.

    wahh~!! bln 6 ea? uish, bestnya. mmg btol2 la dia tggu kta grad (konvo) dulu, huhu. dia ada jemput ak x?? kalo ad, insyaAllah t aku nak dtg laa, hehe. best2~!!

    oo, 3rd language kau amek arab kan??

    p/s: aku mmg ska bg komen pjg2, leh wat entri aru dh. hahahaha!

  10. Lepat // Wednesday, November 10, 2010 12:13:00 PM  

    He..he..memang best naik beskal..lagi best daripada naik motor,skuter,beca dan lain-lain.Rindulah nak beskal tapi tak dapat naik beskal cos Lepat ada injuri leg.So,tak dapat bawak beskal da..