Nobody is perfect.

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, April 14, 2011 | | 2 kiriman komen »

Salam. Hi readers!

Minggu ni last lecture. Lagi SEMIGGU DUA HARI secara rasminya aku akan ber-final exam. Ouuuuh, sangat sangat risau memikirkan macam manalah nasib aku semester ni. Jadual exam serius sabotaj kami semua, ciss. TIGA paper berderet?! OMG sabaaaaaaar jelah. Aku dah agak dah mesti jadi mcm ni. Barulah ingat nak up-kan cgpa =.=" yelah sebab ni jelah satu-satunya sem yang ada 5 paper je final exam. Lepas2 ni mana dapat dah, paling kurang 7, haih. Sadis, sadis. Takpelah just doakan aku..., err dapat buat yang terbaik untuk final exam kali ni kayh! 

Okey, kita biasa dengar "Nobody is perfect" kan? Maksudnya setiap manusia dekat planet bernama Bumi ni mesti sekurang-kurangnya ada SATU cela atau kekurangan, betul tak? Yelah bagi membuktikan yang qoute tu betul dan boleh dipakai macam tulah kayu ukurnya betul tak? 

So, cela dan kekurangan antara manusia-manusia tentulah berbeza-beza kan? Maybe si A ni dia muka menggerutu, rambut bercabang, belajar tak pernah nak pandai and nak lebih sadis lagi miskin dan sebatang kara. Si B pulak, dia belajar tak pernah nak pandai je, lain-lain semua okey (cewah!). So kalau kita totalkan, si A ada 5 cela semantara si B ada 1 je cela. But still, kalau orang ejek-ejek si B, dia akan cakap, "Nobody is perfect". Tapi cela dia tak sebanyak si A kan? But yes dia betul untuk guna qoute tu, sebab dia ada sesuatu yang dipanggil cela walaupun cuma 1.

Apa yang aku cuba nak cakap sebenarnya adalah, cela kita semuanya berbeza-beza DAN kuantitinya juga berbeza-beza. 

Aku tak tahu orang lain macam mana tapi aku adalah seseorang yang tersangatlah rajin kadang-kadang mengukur imperfection orang lain dan comparekan dengan aku. Tak payah amek jauh-jauh, cukup untuk ukur apa yang ada pada fizikal individu tu je dan compare dengan fizikal aku. Ya, aku macam tu! Sebab somehow, aku terasa, walaupun semua orang layak untuk sebut "Nobody is perfect" ni, tapi ada orang yang lebih layak untuk sebut sebenarnya, especially when it comes to an eye-to-eye conversation. 



Meaning to say, aku tengah borak dengan si C, then dia cakap "Yelah siapalah yang nak dekat saya ni, takde ghope hitam pulak tu, (in other word dia nak cakap aku lagi perfect dari dia lah tu, well BIASANYA MACAM TULAH ISI TERSIRATNYA, tak suka betul!). Okey bila dia dah start cakap cmtu, aku pon start kira apa cela dia yang aku nampak (yang ketara) dan compare dengan aku. Untuk ukur siapa lagi layak cakap diri siapa perfect. sebab biasanya, aku lebih layak.

Tu baru fizikal. Belum mental, rohani, jasmani, social life, family background, education level, health status and bla3..

To sum up, I'm seriously IMPERFECT, in physical aspect. I mean it. Aku post ni sebab, kadang-kadang aku sentap bila dia cuba nak cakap diri dia imperfect berbanding aku, padahal aku lagi imperfect dari dia. Ataupun dia cakap secara general dia imperfect tapi bila aku tengok, "aik aku rasa aku lagi imperfect kott =.=" ". 

Ni kata-kata untuk sama-sama kita fikirkan:

Kita ada di dunia bukan untuk mencari seseorang yang sempurna untuk dicintai,
TETAPI,
untuk belajar mencintai orang yang tidak sempurna dengan cara yang sempurna (Paradigma Mukmin, 2011).

When you're in love, love someone because who they are and who you are. 

Nota: Aku tahu tak elok compare2 tapi nak buat macam mana memang sifat semulajadi manusia agaknya. Well, let's look this 'activity' as something positive to encourage ourself to change whatever can be change.

2 kiriman komen

  1. RainDrop.. // Thursday, April 14, 2011 8:07:00 PM  

    aku lagi imperfect hares oii~~

  2. NOOR FATIN // Thursday, April 14, 2011 11:14:00 PM  

    tak ada manusia yang sempurna tetapi kita boleh ubah diri kita utk jadi sempurna. :)

    gudluck haris for your final exam. do the best k! ;D