Kosong...

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, April 18, 2009 | 14 kiriman komen »

Peace upon you readers..

Semester nih aku terasa lain dari yang lain. Even tinggal kurang 48 jam lagi aku akan menduduki final exam, aku masih belum buat sebarang persediaan. Kosong.. Aku terasa jiwa aku kosong.. Jiwa yg pada awal semester nih berharap dapat tingkatkan cgpa dan gpa, hilang entah ke mana..

Semalam..tgk carrymark untuk semua subjek..macam biasa, aku taklah dapat tinggi mana pun.. Mengenangkan hal tu aku terbawak-bawak kepada sakat2 coursemate aku, kononnya carrymark aku tinggi that's why aku manage dapat AD. Aku nafi tapi mereka anggap tu satu penipuan. Nah, semester nih aku buktikan..tak tahulah kalau mereka anggap nih sekadar strategi aku untuk 'kalahkan' mereka semester nih. Apepun aku cuma nak luahkan, betapa selama nih bila mereka cakap macam tu, aku terasa macam aku diperli, bukan dipuji. Bagi aku adalah suatu yang amat sakit dan menyedihkan bila apa yang aku cakap itu benar jadi bahan lawak bagi orang lain. Sorry but all this buat aku tension..dan sekarang aku putuskan untuk luahkan sikit, takut terganggu study aku lepas ni.

Macam biasa, bila nak exam nih masing-masing mula buat hal sendiri.. Ada yang sudi berkongsi, dan ada yang tak.. Ada yang menghadapi masalah dan perlukan pertolongan tapi tak ada yang sudi menolong.. Ada jugak yang simpan masalah tu dan pendam seorang2 sehingga menjejaskan paper final yang diambil.. Aku adalah keempat-empat org tersebut dan kawan-kawan aku mungkin ada satu atau 2 dari sifat tersebut..mereka tak boleh tipu.. Bab-bab berkongsi ni, aku rasa kadang-kadang aku selalu memberi tapi jarang menerima.. Bila aku ada masalah nak dekat2 final nih aku hanya pendam..tapi kadang-kadang org pilih aku untuk luahkan masalah meraka, yang mana lepas tuh masalah tuh turut terbeban kat aku.. Kadang-kadang aku luahkan masalah tapi jawapan yang aku harapkan tak mudah untuk aku hadam jadikan penenang hati.. Tapi setiap semester, bila nak final aku akan hadapi pelbagai macam dugaan yang kebanyakan datang dari dalam.. I wonder why..

Hmm cukup kot aku merapu pasal bende2 macam nih, tapi itulah yang aku ingin nukilkan hari ni.. Aku stress.. Stress dengan target aku.. Stress dengan harapan dan doa parents.. Stress dgn masalah aku sendiri..jiwa aku yang kosong..suasana belajar kat sini..orang-orang sekitar aku.. Stress dgn sikap segelintir kawan-kawan.. Stress dengan wish dari kawan-kawan yg caring.. Macam mana agaknya aku tempuh final exam kali nih.. Adakah sama macam semester2 lepas atau lebih teruk lagi.. Sekarang nih, Allah tempat terbaik untuk aku mengadu..aku harap masih belum terlambat untuk aku berusaha, sekurang-kurangnya aku meminta dengan usaha dan tawakal aku kepadaNya..itu kepercayaan aku..even kalau aku kendong buku kehulu kehilir tapi tak baca,bukankah itu juga satu bentuk usaha? Kalau aku bertenang dari stress sampai aku tak berkesempatan untuk belajar,bukankah itu satu usaha? Disebalik usaha yang tak seberapa itu,aku yakin ada berkat..berkat yang sedikit sebanyak membantu mempermudah urusan harian aku,atau dalam konteks nih,untuk mempermudah perjalanan final exam aku.. Bezanya cuma, kegigihan seseorang itu dalam usahanya..

Apapun, doakan kejayaan aku ok..seperti mana tak lupanya aku untuk doakan rakan-rakan aku agar dipermudahkan urusan sepanjang minggu final exam,baik dalam dewan peperiksaan,luar dewan peperiksaan or mana-mana saja mereka berada.. Insya Allah, aku nak fokus kat study aku start dari malam ni..hopefully,there's still a chance for me..Best of luck from me~ Bye..

-THE END-

14 kiriman komen

  1. Zinnera™ R. // Saturday, April 18, 2009 7:08:00 PM  

    huhu :/ xyah igt ape yg org ckp kat kite. wat xtau je. sebaik2 nye Allah tmpt utk kt mengadu. DIA je yg tau semue nye. stiap yg blaku ade hikmahnya sendiri.

    jgn stress sgt. nnt terbawa2 time final. i know you can do it. have faith in urself. :]]

    mslh jgn suke pendam. luahkan. wpun pndgn yg kwn bg kat haris x seperti yg haris nak, tp at least burden tu ade kurang sket.

    mgkn ni dugaan utk haris. kene tabah hadapi sume ni. bkn sume org dpt peluang camni. sbb Allah tau haris mmpu buat sume ni.

    gudluck. may Allah bless you
    :D

  2. BaLQis // Saturday, April 18, 2009 7:36:00 PM  

    dear cutie..
    ni adlh prob sume org..
    sama je..
    tp, jgn la down..
    u just study smart n hard..
    org yg kedekut ni, tak bwk ke mati ilmu die..sbb die tak beramal..
    ok??

    all the best deary~

  3. eZad niMo // Saturday, April 18, 2009 9:45:00 PM  

    alaa...sedey nyew dgr kisah kau...
    huhuhu~ sabar2...
    ko jgn larr tbawak2 sgt sumer tu...
    ilek2~ tgk mcm aku, ilek jek...
    huhuhu~
    jgn tlampau ilek sdah...
    =P

  4. harisu-sama // Saturday, April 18, 2009 10:37:00 PM  

    zinnera,
    thnX for da lovely advise..hehe..
    kire tu dah terluahlah sket beban tu,huhuhu..
    btw,thnX for da wish too..
    gud luck n may Allah bless u too :)

    balqis,
    aku taw sumer org pon akan hadap masalah cmni cuma aku tertekan siang tadi (before aku tulis post nih) bile sume start tnye aku soalan sedangkan aku sendiri tak study lagi,huhuhu..
    and, aku takut stress nih melarat,that's all actually,hehe..
    btw..tQ,tQ and tQ for da wish too :)

    nimo,
    huhuhu,memang sedeyh nak2 pasal result report writing tuh...
    btw aku dah dalam mood yg stabil..thnX~ :)

  5. BaLQis // Saturday, April 18, 2009 11:41:00 PM  

    takpe2..phm dowh perasaan tu..
    kdg2 tu cm try to endure tp takleh..kan??
    suh diri jgn stress, tp hati ni cm berat benor..huhu~
    *read my posr psl my bday tu..aku pon selalu cmtu..itu la cnth..hihi*

    pape pon, wat rileks sudah..
    exam kalau tak buat kite tensen, bkn exam namanye..
    hehehe..

    fren, is just known enemy..
    *phm??* hihi~

  6. eZad niMo // Sunday, April 19, 2009 2:18:00 PM  

    hohoho...ksian ko...
    jiayou2!!!~
    knp aku msh on9 lg??
    ('_')

  7. harisu-sama // Sunday, April 19, 2009 2:35:00 PM  

    balqis,
    faham2..hehehe..

    nimo,
    aku dah start offline fs,ym,tagged sumer2 tuh..
    blog aku nak follow..
    ym bukak bile perlu..jimat kedit,haha~

  8. Zinnera™ R. // Sunday, April 19, 2009 10:03:00 PM  

    hehe. my pleasure. so i assumed that you are ok now. hehe.
    kmk tok haih. x habis2 gk online. haha. esok br balik kampus. kekeke

  9. eZad niMo // Monday, April 20, 2009 3:39:00 PM  

    wah..nmpak nya rs dah ada kesedaran...
    tp msh nak kena basuh lg neh...
    huh~
    ko msh utang aku g...
    ak x tembak ko abis2 lg smlm...
    tggu2..ak ngah kumpul neh...
    hehehe~

  10. muhdzahari // Wednesday, April 22, 2009 11:26:00 AM  

    jiwa kosong takpe..jangan jiwa kacau sudah..

    err..otak kosong pon tanak jugak..nanti takleh jawab exam..

    alaa..ade captcha ke kat sini, malas nye..takpe la

  11. muhdzahari // Wednesday, April 22, 2009 11:27:00 AM  

    tak ingat nak bagitau..

    tukarkan link .via.my kepada .blogspot.com

    trimas!

  12. noor fatin // Saturday, April 25, 2009 7:25:00 PM  

    jgn stress tau haris~
    gdluck 4 ur final exam...=]

  13. mastura // Saturday, May 09, 2009 11:07:00 PM  

    aris seriously kmk agak terasa dgn apa yg ditulis...
    hmm...
    thanks coz mengingat kan kmk k...

  14. prince rayme lala // Sunday, May 10, 2009 8:34:00 AM  

    elop haris...
    rajin la ko update blog... heheheh..
    sekali tulis memang panjang berjela- jela..
    btw, u oredi do ur best dude..
    keep it up..