Ulasan Bengkel Debat. . .

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, April 12, 2009 | 12 kiriman komen »

Peace upon you readers..

Fuhh..lamanya tak update!! Huhuhu...dah bersawang dah,haha! It's bcoz I'm so busy lately..weekdays lecture full and at the same time everyday ada second and third test sampailah semalam,secara rasminya berakhirlah kesengsaraan kami students of environmental health dgn tests and assignments,huhu..tp esok ader satu kelas ganti plak,subjek En Wan-Environmental Toxicology...apa yang pasti banyak lagi chapter lom cover and second test aku sgt 'santai',haha! Kebanyakan soalan aku hentam habis-habisan..aku kompius..byk sangat chapter sampai aku tak pasti mana satu jawapan yang sesuai nak letak,huhu. Bukan subjek nih je..subjek lain pon lebih kurang je..kire senang citer second test aku semua teruklah,huhuhu...

Enough ngn rintihan aku tuh..Sekarang aku nak citer event penting lagi best yg aku tak sempat kongsi ngn korg pada tarikh yg sepatutnya..

Bengkel Debat Bahasa Melayu 2009

Sedikit catatan tentang program ni...

+Bengkel debat nih anjuran Kelab Debat Bahasa Melayu UiTM Sarawak dengan usahasama English Debate Club.

+Penasihat kelab : Ustazah Ummi Syarah dan Miss Leela a.k.a Miss L..

+Ahli2 yang busy : Kak Dayang (Pengerusi kelab selaku ajk protokol), Remy (Setiausaha kelab selaku setiausaha and ajk hadiah), aku,Iee and Jue (ajk peralatan dan keselamatan), Syai (ajk makanan), Kak Jenny and Jackson (ajk pengangkutan and penginapan), Jiji,Aina and Kina (ajk promosi), Momo and Miss L (ajk hadiah) and debator English (urusetia)

+Yang terlibat : Ahli Kelab Debat BM, pelatih2 dari UiTM Shah Alam..abg Bad,abg Zarul,kak K and abg Bonat,pendebat2 dr UiTM Sabah..kak Mas,kak Hani,Hasbi and Ben dan terbuka kepada students UiTMCS yg berminat.

+27-29Mac 2009 (Jumaat-Ahad)

Pada pandangan aku,objektif atau matlamat program nih tercapai. Antara matlamat program nih yang paling utama sekali adalah untuk mencari pendebat2 yang boleh mewakili UiTM ke Pertandingan Debat Perpaduan yg dijangka berlangsung akhir Mei depan. Fym,syarat Pertandingan Debat Perpaduan agak unik sikit..satu pasukan should consist of tiga kaum yang berbeza..which means perhaps seorang Melayu,seorang Cina dan seorang lagi India..tapi macam yang korg sedia maklum,UiTM takder Cina dan India..semua Bumiputera..jadi untuk UiTM keunikan dier adalah kaum2 yang ada di Sabah dan Sarawak..dalam erti kata lain seorang Melayu (itu sudah pasti) dan dua orang dari etnik lain.. Menarik bukan? Hehe..tiba-tiba aku terasa bangga ada kawan dari pelbagai etnik kat sini..Iban,Bidayuh,Melanau,Ulu,Penan,Kadazan and so on..

Matlamat lain program nih adalah untuk mendedahkan para pendebat atau kepada mereka2 yang berminat untuk memperbaiki skill bercakap dan berfikir secara kritis dan kreatif.. Sebagai seorang yang sangat kurang membaca tentang isu-isu semasa,aku sangat terpukul sepanjang program nih. Satu habuk pun aku tak tahu pasal perpaduan dan yang seumpama dengannya.. Ni bukan first time, time Debat ASTAR dulu pon aku dah sedar dah,huhuhu.. Maka untuk menjadi seorang pendebat bukanlah senang. Pendebat mestilah seorang yang berilmu, itu yang paling asas, kemudian baru dibantu oleh kelebihan2 lain contohnya suara,confident level,kreatif,teliti,pendengaran yang tajam dan lain2.

Cuma,since ni program pertama yg kire tbesar yg kami dah buat dengan melibatkan UiTM dari cawangan2 lain,selain berbangga dengan komitmen masing-masing,segala kekurangan perlu kami jadikan teladan agar pada masa lain,kami dapat buat program yang lebih baik. Sebenarnya kami ni terlampau 'baik' sampaikan pelatih2 tak dapat nak cungkil kekurangan2 kami,hehehe..maklumlah,macam yg aku cakap, first time..hehe. Insya Allah len kali kami kurangkan keselesaan tempat berlatih,no more style makan VIP,tak sediakan kelengkapan kepada pendebat dan biar mereka usaha sendiri..biar mereka makan dimana -mana mereka suka,biar mereka kuyup berpeluh and so on..Yup,bila abg Bad puji melambung usaha UiTM Sarawak utk program ni,aku tersedar,kami terlalu memberi keselesaan kepada mereka yang mana ia tak perlu sgt pon..mereka mengharapkan keadaan yang santai je..seperti mana yang kami alami di latihan pusat UiTM Shah Alam,agak toucher latihan2 kat sana,huhu.

Apapun,aku nak ucap terima kasih kat semua ahli debat UiTMCS,baik yg BM or yg BI..korg bagi aku satu kenangan yg cukup indah since mybe there's no next time for me..sem depan dah praktikal,tak dapat join agenda2 dua sem akan datang dah..

Tak lupe jugak kenangan bersama fasilitator2 UiTM Shah Alam..entah dapat jumpe lagi ke tak,huhu. Tapi insya Allah sy cuba improve kekurangan2 yg ada..kepada budak2 Sabah,seronok dapat kenal ngn korg..walaupon sekejap..rasenye start hari sabtu tu baru kita kenal2 huhuhu. Hopefully budak2 Sabah seronok bersama kami dan dapat input2 penting dari program nih..

Remy,aku akui kau memang org ya paling penat selepas Miss L and Ustazah,kalau aku jadi kau aku tak tahulah dapat settle on time or x,hehehe. Btw,aku suke bgurau..hopefully kau ok ngn gurauan2 aku..kau pon same gak kan? Suke sindir aku,hahaha! Iee,siap ader salah faham time wat keje sama rituh..anyway,tu small matter jerk,biasa r tu,asam garam kehidupan. Ape progression proposal kau? Aku nak duit debat awam tuh~~ Huhuhu.. Kak Jenny, saya tak tahulah tp rasanya saya makin rapat ngn kak Jenny sebabkan program nih..and thanks coz sudi ajak sy jd MC Majlis Penutupan and belanja makan kat SCR on da last day kita keluar sama tu,hehehehe. Senang2 jom gi karoeke lagi,haha! Kak Dayang..hmm hopefully kak Dayang senang ngn saya. Jack..tiba2 je aku rasa aku ter'rapat' ngn kau,hehehe..btw,senang r kawan ngn kau,lawak tgk muka kau,haha. Practice debate selalu..kau ader potensi yg besar utk pergi debat perpaduan tu,serius. Jiji..walaupon x join hari2 bsejarah tu,tp sempat makan nasik ayam depan Iee and sy,ngumpat pasal sape ntah,haha! Seronok dgr Jiji bcakap..lawak,rase nak tergelak je bila dgr Jiji bcakap. Syai,kau wat lawak ke? Trademark kau yg aku akan ingat sampai bile2 and aku dah prepare satu trademark utk reply trademark kau yg menyakitkan ati aku tuh,hehehe..btw,senang kawan ngn kau..kau bila ada ngn geng kau mule r tunjuk taring hehehe..pengalaman sesat nek kereta ngn kau tuh memang aku takkan lupe,haha! 3 kali jumpe jalan mati tuh~~ Pepun,kau byk ilmu cuma skill bdebat kene improve..aku harap kau terus berdebat at least biarlah dalam UITM kau aktif.. Momo,mane kau? Alasan jerk..bajet abg sulung yg sgt baik r,haha! Gurau je... Btw,it's nice to know you.. Cube r improve confident level n gaya bahasa or bdebat. Ni pendapat aku lar..kau ader bakat jadik pembahas ketiga,tp tulah..need more practice. Aina...skandal tuh kmk tak lupe,cokelat yg dah cair tu pon kmk tak lupe,tp mana gambar2 yg ktk amek?? Yeye kate nak kasi...huhuhu,sadis2~ Btw,ktk ada potensi,cuma kene byk membaca and practice melahar ok..suara mmg sedap,serius.. Kina,ktk ya bz jak kmk tangga..menari pon ktk,nyanyi pon ktk,takut pelajaran terabai..but if U still interested in debate which I prefer U to go ahead with what U have experienced from dis programme,U may succeed..percayalah..confident level dah mantap cuma kene byk membaca. Ok? N lastly Jue..Jue pun sesuai jadik pembahas ketiga,muke tu nampak garang n cakap pon direct je which the advantage is leh gugat pasukan lawan..cuma kene byk membaca dan berlatih bercakap gaya debator..biar nampak profesional tanpa sebarang masalah penggunaan bahasa..improve3! Ok?

Miss L..seronok kenal ngn Miss L..very friendly,lawak and kind,huhuhu.. Bila miss nak belanje ice-cream? Haha..rasenye miss dah lupe pon miss janji..btw sy harap sy dapat join sikit2 aktiviti nex sem..rindulah nak meeting tiap2 Isnin lagi nih nanti,huhuhu.

And Ustazah..sy rasa hubungan Ustazah dengan kami belom cukup akrab macam keakraban sesetengah kami dengan Miss Leela..tp seronok kerja dengan Ustazah,ya sy faham ustazah ader family,so agak susah bab2 luangkan masa dengan kami especially kalau weekend or ader aktiviti time malam mcm prctice debate. Ktorg faham..ustazah jgn risau,hehehe. Lagipon kami mampu berdikari,hehe.

Buat akhirnya..rindu sangat ngn korg sumer sem2 depan,huhuhu. Hopefully korg tak lupe aku. Ahli kita bukan ramai pon kan? Hehe... Insya Allah,tgklah mcm mane nanti..ader masa aku jenguk korg. Kalau senang dtglah jenguk aku kat Serian,hehehe. Aku juz nak mintak maaf kalau ader kekurangan2 aku yg wat korg ader perpsepsi2 negatif kat aku,well aku tak tipu kalau aku kata aku bz,aku tak dapat nak jelaskan kalau korg start membanding-bandingkan bz korg ngn aku. Huhuhu..tp aku tak kesah sumer tuh coz tuh sumer asam garam hidup yg wat aku lebih kenal akan diri aku sendiri dan korg..best of luck utk Kelab Debat BM UiTMCS..(^______________^)

p/s: aku lupe lagi sorg ahli kelab debat...sape ek? yg aku tahu dier skandal Aina..huhu. Sorry~

12 kiriman komen

  1. harisu-sama // Sunday, April 12, 2009 8:37:00 PM  

    yup..komen macam biase ye rakan2 sekalian..(+_+)

  2. eZad_nimO // Sunday, April 12, 2009 9:06:00 PM  

    payah bnor nak komen kat page ko nyh...
    rumit sgt~
    sian ko kan...test dpt markah tggi2 jek...
    markah aku teruk larr...sedey2~
    rase mcm nak buang jek laptop ko tu...
    uhuhu~
    emm~ esok jgn ponteng klas tao!!!
    hohoho~
    uiittt...jackson xdew kew?
    ko x mention name dye pon?

  3. BaLQis // Sunday, April 12, 2009 10:01:00 PM  

    hu aiseyh~
    ko rasa terpukul??
    sian..
    oleh itu tahu2 kan la diri anda..hehehehe

    nway, cntk layout~
    huhu

  4. harisu-sama // Sunday, April 12, 2009 10:48:00 PM  

    ijat,
    kau sindir aku ke?
    ye aku taw aku merosot sem nih huhuhu...
    n ape kaitan laptop aku ngn test??
    huhuhu...kompius2~
    btw,aku mention r name jack..
    siap advise g..
    kau x pasan kot..(+_+)

  5. harisu-sama // Sunday, April 12, 2009 10:51:00 PM  

    eh..alamak tertinggal lak..huhu.
    balqis..tQ,hehe.
    ye..
    pada masa itu terpukul..
    skrg nih terasa macam detik2 akan terbelasah akan dtg....
    huhuhu.

  6. BaLQis // Tuesday, April 14, 2009 8:59:00 PM  

    nway cutie..
    lagu apakah di page mu ini??

  7. harisu-sama // Wednesday, April 15, 2009 7:59:00 PM  

    huhu..News-Taiyou No Namida

  8. BaLQis // Wednesday, April 15, 2009 10:34:00 PM  

    haha..leh buat joget la lagu ni~

  9. eZad niMo // Thursday, April 16, 2009 1:17:00 PM  

    hahaha...alaa..mana da aku sindir...
    aku puji larr...
    aku takutt...mesti rendah jek carry mark neh..haih3~
    owh, haha...mesti lar nak buang laptop ko, xkan laptop aku kot...
    lalala~
    emm..xprasan larr...pesal ko panggil dye jack? xsedap lgsg n x biasa lar aku...
    huhuhu~

  10. harisu-sama // Thursday, April 16, 2009 4:08:00 PM  

    Balqis..
    seb bek aku tak pasang lagu dangdut,kalau tak memang dah goyang~~ kui3~

    Ijat..
    skati aku lar nak panggil dier jack,gago jak,haha!
    carrymark? ntah2 aku pon 2x5 jerk..wait n c..huhuhu..
    neway,tgk crrymark tgk aku nyer skali..xpon inform aku,aku g skali..(-_________-)"

  11. eZad niMo // Saturday, April 18, 2009 2:38:00 AM  

    hohoho...tahniah tok carry mark...
    n jgn sesekali ko panggil namanya jack d dpn ku...
    lalala~
    dh mcm lirik lagu plak...
    hohoho~

  12. rayme // Saturday, April 18, 2009 10:41:00 AM  

    hue....
    konflik dgn iee??
    lahar sangat..
    hahahaha
    ilek bro...