Benaran sih..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, November 14, 2009 | | 6 kiriman komen »




Pada 4,5, dan 6 November aku berada di Kompleks Imigresen dan Quarantin (CIQ) Tebedu (sempadan Tebedu,Sarawak-Entikong,Kalimantan Barat) untuk belajar peranan PPKP/Inspektor Kesihatan (nama ni dah tak digunakan lagi but just for your understanding) di sempadan negara. Jadi peranan Pembantu Pegawai Kesihatan Persekitaran di sempadan negara berkaitan dengan import dan eksport makanan, mayat, tisu manusia atau organ dan bahan-bahan patogenik. Kiranya aku belajar prosedur import dan eksport yang aku senaraikan tadi, like how to sampling import food - form apa nak kene isi, sampling apa yang patut kita fokus untuk ikan, sayur dan buah-buahan and etc. Import mayat, tisu manusia and patogenic substances pun ada prosedur tersendiri.


Jadi hari terakhir, 6 November, aku dibawa melawat ke Pejabat Kesihatan Entikong, Kalimantan, lebih kurang 300-400 meter je dari Pejabat Kesihatan Tebedu, Sarawak. Jalan kaki je,kata sempadan~ Aku gila excited sebab even aku bukannya lama pun kat sana, lebih kurang 10-15 minit tapi the fact that aku dah memijak bumi Kalimantan adalah satu rekod yang boleh dibanggakan,haha! Lain rasanya ada kat sana. Komunikasi seakan terbatas biarpun aku faham apa yang dorang borakkan. Budaya pun agak lain. Muka dorang pun lain *apakah?* Bila aku baca notis-notis,surat-surat dalam Pejabat Kesihatan Entikong tu aku rasa nak tegelak..hey,aku betul-betul kat Indonesia lah! Kagum aku.. Oh,kalau kat M'sia jawatan kami dipanggil Peg Kesihatan Persekitaran,kat sana mereka dikenal sebagai Peg Kesehatan Lingkungan. Ada lain macam sikit tapi takpelah. Dan lagi satu,kalau kat M'sia jawatan PKP nih dimonopoli kaum lelaki,tapi menurut Peg Kesehatan Lingkungan yang aku jumpa tu,kat sana ramai perempuan. Hmm.. Tapi aku tak hairan,sebab sekarang ni ramai je perempuan ambil kos ni.



Ok lah..aku cuma nak bagitahu,aku sudah ke Indonesia,yippi!~

6 kiriman komen

  1. Lala // Sunday, November 15, 2009 8:40:00 AM  

    nape muke diorg lain???diorg lagi hensem ea???heheheheh...

  2. harisu-sama a.k.a RS // Sunday, November 15, 2009 2:33:00 PM  

    hahaha,tak,mungkin diorang macam orang indonesia..cmne nak cakap ek,nampak cam orang as*i sket..

  3. asyfiqaz // Wednesday, November 18, 2009 12:49:00 AM  

    ckp trus trg je bang..
    muahaha..
    *t blog abg kne ban..kih3*

  4. harisu-sama a.k.a RS // Wednesday, November 18, 2009 9:33:00 PM  

    hahaha..tahu xper..kang tak pasal2 org wat report abuse~

  5. Balqis Riza // Friday, November 20, 2009 6:57:00 PM  

    kalimantan?
    bl nk dtg bandung? haha

  6. Anonymous // Monday, November 23, 2009 5:30:00 PM  

    waaahhhh..dh g ovrsea dh de..kihkih.
    xde ar buhsan prctical klu jln2..