Nerd

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, November 04, 2009 | | 8 kiriman komen »

Seorang kawan aku pernah cakap, kawan-kawan aku dekat kampus SEMUAnya nerd. Aku ulang, KAWAN aku tu cakap, KAWAN-KAWAN aku dekat kampus SEMUAnya NERD.
.
.
Nerd ni ada dua, tiga maksud. Antaranya, nerd ini boleh jadi orang yang bodoh, menjengkelkan, dan tak menarik. Boleh jadi juga, nerd ni orang bijak/pakar dalam sesuatu bidang/perkara, tapi cuma dalam bidang/perkara itu semata-mata, contoh yang paling dekat di hati, game atau computer nerd. Sekali sekala, nerd ni gelaran untuk orang yang tidak sosial atau terpinggir oleh masyarakat; bergaul sesama mereka sahaja. Mungkin, ada definisi lain lagi. *Cek kamus ye kawan-kawan hehe*
.
.
Aku tak tahu dia maksudkan aku nerd yang mana satu. Kawan-kawan aku tu pulak, nerd yang mana satu. Tapi kebodohan orang Melayu kadang-kadang kita tahu dan nampak jelas. Rata-rata mendifiniskan nerd ni sebagai orang yang gila study dalam bilik, tak sosial, dan lurus bendul. Kalian mesti tengah imagine, seorang budak berkaca mata tebal, rambut sikat tepi; I mean sikat menggunakan sikat secara rapi ke tepi, baju masuk dalam, skema bila bercakap, dan kehulu kehilir bimbit buku untuk dibaca, kan? Well, memang wujud orang macam ni tapi tak ramai. Mungkin 1 dalam 100.
.
.
Okey masalahnya sekarang bukan macam mana fizikal orang nerd ni mahupun berapa ramai golongan ni di muka bumi. Cuma tolonglah betul-betul faham maksud sesuatu istilah Bahasa Inggeris tu sebelum kau memandai terjemah dalam Bahasa Melayu. Kau buat aku nak tergelaklah. Kau konon-konon nak cakap aku nerd, nak sindir aku ke ape ke aku tak tahulah, tapi yang aku tahu, aku nampak kebodohan kau masa tu.
.
.
Lagi satu, kau gunakan 'KAWAN' dan 'SEMUAnya' dalam ayat kau tu..bukan termasuk kau ke? See, lagi sekali kau tak sengaja tonjolkan betapa bodohnya kau. Haih..tak faham aku. Bila kau cakap macam ni,aku rasa,kawan-kawan aku pun takkan setuju dengan statement kau tu,betul tak readers? Aku bukan nerd,noktah!
pelekat kuning: tak dapat jarakkan perenggan jadi aku letak dua tanda noktah lepas tiap perenggan.



8 kiriman komen

  1. Cik Sri // Wednesday, November 04, 2009 5:51:00 PM  

    sabar je la..
    pernah sorang laki nie tego sri
    ckp sri x reti nak bersosial..
    sri bkn ke tahap mcm tue sekali
    cuma cara dia layan org dan tego org sgt kasar..
    mcm nak menangis je..
    mulut dia memang keterlaluan
    dah la suke memalukan org lain
    mungkin dia tak sedar
    tp ianya tetap mengguris hati ramai pihak..

  2. Anonymous // Wednesday, November 04, 2009 11:34:00 PM  

    spe le kwn awk tu yg smpai nk judge2 org cmtu. klu bg de awk nerd n de bnci dgn dak nerd..wuts d point de nk kwn dgn awk kn?? org2 cmni wt xtau je dgn de.. xde effct pun klu kte x kwn dgn org cmni.

  3. harisu-sama a.k.a RS // Friday, November 06, 2009 10:07:00 AM  

    cik sri, itulah kadang-kadang kita perlu belajar untuk tapis dulu sebelum cakap. fikir masak2 sebelum komen seseorang. kalau rasa benda yang kita nak cakap tu macam akan timbulkan pertelingkahan atau salah faham (disebabkan org yg menerima mungkin tersalah tafsir mesej sebenar statement yg dibuat) lebih elok jangan cakap.

    bak kata pepatah : kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa.

    kes awak agak berbeza tp sabar ye :)

  4. harisu-sama a.k.a RS // Friday, November 06, 2009 10:12:00 AM  

    lyana, sy faham dia mungkin nak maksudkan sy ni nerd = pandai..(w'pun sy bukanlah pandai)tp sy jugak tahu yg tersembunyi disebalik tu dia nak cakap sy ni tak sosial,terpinggir dan kawan2 sy semua tak menarik = nerd. itu yg buat sy marah.
    yg menambah lg kemarahan sy, kalaulah sy tersalah tafsir nerd itu dia maksudkan benda2 negatif macam bodoh,menjengkelkan dan bosan,sy memang pelempang dia masa tu jgk. suka hati judge orang.
    neway thnx for da advise:) mybe akan mempertimbangkan-buang dia dari list friend sy.

  5. Anonymous // Saturday, November 07, 2009 11:59:00 PM  

    awk bkn mmg pndai ke?? aritu dean an?? hoho... nth ke de jeles sbb awk pndai kot. hurmm..klu tu mksd de.
    de tu ensem ke?? isshhh..plik la kwn awk ni. awk n de skg ok ke?? tego2 cm bese..??

  6. harisu-sama a.k.a RS // Sunday, November 15, 2009 7:53:00 AM  

    eh,sy mane ada pandai huhu. dia tak hensem sebab dia bukan lelaki,kui3..right now semua macam biasa je,coz empunya diri tak tahu sy marah pasal ni..

  7. Anonymous // Monday, November 23, 2009 5:28:00 PM  

    lme nye x mnjelma kt blog awk.
    ooo..pmpuan ke. ayt nk mkn dlm aje ek.

  8. Syamimie Johari // Monday, August 22, 2011 10:40:00 PM  

    "aku kena pakai cermin mata ? Takk nakk ! I DON'T WANT TO BE A NERD PERSON"
    k , post niy saye jumpe kat FB . Langsi kan ayat dye . tak pikir ke mungkin 1/3 kawan dye pon pakai spectacle .