Khidmat masyarakat (Part A)

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, March 09, 2009 | 11 kiriman komen »

Assalamualaikum..

Tanggal 7 Mac (Sabtu) rituh, maka tercapailah hajat ktorg untuk kuar dr UiTM.. Kuar dr UiTM?? Hahaha.. Kuar untuk wat aktiviti luar kampus lorh~ Hehe.. Nie first time kos aku wat program khidmat masyarakat yg mane sumer nih akan jadik antara rutin pekerjaan kos aku bile kerja sok. So, bergerak ke atas itu, ceh..pinjam ayat bahas plak..aku nak story sket perjalanan idup ktorg spnjg aktiviti tersebut.

First of all, ktorg kumpul dulu kat pusat pelajar (Youth floor) and around kul 9 ktorg btolak. Aku nih nakal sket. Aku sebok tgk beg org,haha..ader yg bawak beg besar2..ader yg bawak kecik jerk sampaikan aku musykil ader baju ke x dalam tuh..n ader yg siap bawak bantal or anak2 patung kesayangan.. Alah saje suke2 tgk kuantiti beg yg kgkawan aku bawak. Ader tuh bawak makanan byk giler sampaikan time balik sini balik makanan tuh still ader. Hmm ape cakap pasal balik plak nih ek..citer baru nak start padahal..k kite sambung..layan~

youth floor

Dalam bas memang happening. Belum pape gi beberapa pek makanan telah dibuka dan dibedal dgn rakusnye oleh sekalian manusia yg mmg kelaparan,termasuk aku..tapi aku tak join lar,kui3~ Aku lapar tapi tak makan coz aku carik nasik. Haha..demand.. So dalam perjalanan tuh selain menyuruh Kak Ija mengambil alih tugas sebagai cameraman,aku layan mp3 and sumtimes borak2 ngn sekutu2 aku kat belakang bas. Perjalanan tuh terase singkat jerk. Rasenye tak sampai 1 jam kot,then kitorg benti kat satu stesyen (bukan stesyen ape pon) dimana terletak di jirat cina coz driver bas kompius mane sebenarnye location kampung tuh. So ktorg tunggu lecture yg patutnye membuntuti bas tersebut datang. Sempatlah jugak aku bergambar ngn bas sekolah tuh sementara nak tggu En Elly ngn Miss Ain sampai.






So pas En Elly sampai dier cakap2 sket ngn driver bas then bagi taklimat kat ktorg pasal tentatif prgram and nasihat2 sampingan. Tetibe tak semena-mena aku dilantik jadik penghulu untuk prgram nih. What?? Aku dahlah blur pasal prgram nih..tp layan jerk lah..and aku rase aku tak pun bperanan sbg penghulu sepanjang aktiviti2 ktorg,kui3~ Jaik na aku tok. So nak dipendekkan citer dari stesyen tuh ke kampung yg bakal ktorg gi tuh tak jauh dah.





taklimat by En Elly

Temperature kat situ bleh tahan sejuk..agak berkabus pagi tuh walaupun jam menunjukkan dah kul 10 lebih. Sampai jerk kat kampung tuh of coz aku bersyukur sebab dah selamat sampai. And tetibe jerk aku rase nervous tgk wajah2 org kampung. Kampung Segubang,Bauh..inilah destinasi ktorg rupenye. Org2 kampung situ memang baguz betul,pakaian seragam jerk tshirt warne merah yg tertulis di belakangnye Biro Wanita Kampung Segubang ngn seluar warne hitam..then berbaris panjang tande mengalu-alukan kedatangan ktorg. Dalam rase kagum itu aku nervous memikirin sapelah antara ramai2 tuh jadik family angkat aku. Actually aku lagi suke tidor je kat balairaya ramai2 instead of berfamily2 angkat nih tapi dgr citer tak boleh sebab mybe atas faktor keselamatan. Alah org2 kampung nih kot bek ati sgt nak tumpangkan ktorg kau umah mereka..aku cakap dalam ati,haha. Eh lupe nak cakap,Kampung Segubang nih adalah perkampungan kaum Bidayuh.

Wow panjang tol bebelan aku..so nak dipendekkan citer ktorg dibahagikan kepada keluarga agkat masing2 then bersantap. Nasik!! Akhirnye..haha. Aku amek byk giler nasik,kelaparan~ Hehehe.. So pas makan aku tercari-cari mak angkat ktorg.. "Mommy2~..." Hehehe. Time tuh kgkawn aku yg len dah pon gerak ke rumah family agkt masing2 but aku,Didi ngn Aron tak jumpe2 lagi mak ktorg,huhu. Aku tak cam muke mak aku td tp satu bende jerk aku cam. Cekak rambut yg ader batu2 semacam kristal yg dipakai mak agkt aku. So berpandukan tuh aku carik,then jumpe. Aku rase dier pon kompius mane satu antara 44 student tuh anak2 dier,hehehehe. Dah jumpe,ktorg gerak lah ke rumah.. Jauh giler rumah ktorg. Bak kate Didi turun 5 kilo berat badan ktorg. Betul..umah ktorg paling jauh. Naik bukit...turun bukit..belok sane..belok sini..hahaha. Berteke-tekilah jugak aku,Didi ngn Aron mane satulah rumah mak aku nih..Yg lawaknye Didi suke2 jerk bharap ader satu umah kaler ijau tuh kebetulan ader astro tuh umah mak ktorg..memang ikutkan mak ktorg tuh cam nak belok masuk umah tuh aleh2 jalan terus lagi.

naik bukit...

Apepon akhirnye sampailah jugak ktorg..umah mak ktorg nih dekat ngn surau. Surau baru n surau lame. Surau baru untuk solat and surau lame jadik tempat blaja agama selain tandas disitu jadik markas untuk mandi memandangkan antara masalah kat situ adalah masalah air. Takpe..aku dah biase bab2 masalah air nih. Skola asrama aku dulu selalu jer takde air,huhu. Sesampai jerk,ktorg dijamu ngn sebotol air 100 plus. Wah..mcm taw2 jerk minuman isotonik dapat kembalikan tenaga,haha. Sambil2 tuh layan citer hidustan jap,yelah sementara yg len borak2 ngn mak.. Aku jenis yg tak pandai nak mesra2 ngn org sgt so aku end up layan hindustan jerk,haha. Lupe nak gtaw senior ktorg Paan join sekaki. Dier kebuhsanan follow Miss Ain..dier cakap lah. Borak punye borak bapak ktorg pon sampai. So borak lagi.. Sampailah jam macam nak dekat kul 1.30 ktorg mintak diri nak gi solat then terus ke balairaya untuk prgram sterusnye.

Program sterusnye patutnye untuk kumpulan lelaki membina 2 buah tandas untuk particular spot tp bile ktorg discover org kampung dah buat pon..cume improper r..so plan tukar..gi cover lopak2 air ngn tanah. So kawasannye padang bola, tak tahu aku nak descibe katne coz dah berputar belit aku jalan haha. Cukuplah aku gtaw keje aku angkut2 tanah ke kawasan lopak je. Dorg suh aku cangkul tanah tp aku refuse,kalau aku cngkul silap2 kaki sesape jer leh injured..so bek tak yah. Sorry,aku tak biase mencangkul,huhu. But at least aku pegang cangkul tuh n membuat satu cangkulan..satu je..hahaha! Kalau tak kerana Jeff ingatkan aku "Jangan kau terkene kaki si Benet itu (dalam loghat Sabah)" aku rase aku go on jer..takpe2 keje angkut tanah tuh keje jugak..kotor gak. Berlumpur gak r seluar ngn baju aku. Time dok mencangkul tuh ader r perbualan2 best..tak yah r citer..'sensored' kui3~ Hah,budak2 pempuan elok jer duk perhati ktorg dr jauh..kurang asam tol. Aku dgr2 antara bahan umpatan dorg termasuklah aku..En Elly yang gtaw..kantoii!! Calit muke masing2 ngn lumpur nih baru taw,huh! Ceh tak puas atilah konon nih..gurau jerk..


cangkul2 tanah..

So dah puas men tanah,men cacing,cakap bende2 sensored n segala bagai berambuslah ktorg bile tanah tuh dah abis dicangkul. Berpeluh-peluh..kotor dah pakaian masing2. Memule aku gi cuci kaki ngn tgn2 aku kat sungai terdekat,tp since sungai tuh keruh coz of semalam nyer ujan,cuci tp still kotor g. So pinjam jerk bilik air org kampung cuci untuk kali yg kedua. Kebetulan dah jumpe air bersih sume aku cuci,haha. Bilik air biaselah ader sabun,syampoo ngn pencuci muke rite? Aku time tuh rase cam nak pinjam jerk wat cuci muke,haha. Suke2 ati jerk aku.. Tp tak perlu kot.. Tujuan aku nak ilangkan tanah2 yg melekat tuh jerk.. Settle sume ktorg gerak ke balairaya balik. Ader prgram senamrobik ngn poco2. Tapi before that makan petang dulu. Agak len dr yg len r..lemang ngn ubi kayu. Memule aku piker ader lauk untuk lawan ngn bndealah tuh tp rupenye makan gitu jerk. Ah sudah..aku teramek manyak plak ubi kayu tuh..ingatkan ader gule melake ke,kelape parut ke..yg lemang tuh aku mmg ok jer makan kosong cmtuh jerk. So..terbazir lah ubi kayu tuh..agak malu r time nak antar pinggan pas makan, berlambak-lambak ubi kayu tuh aku antar p buang. Yelah takkan nak letak balik..gelilah pulak org len nak makan t..so buang jelah. Aku rase aku jerk yg buang ubi paling byk petang tuh..Warghh malu giler~ Moral of da story sebelum makan cek dulu semua lauk..huhuhu.

Pas makan susun2 kerusi then prepare untuk senamrobik n poco2. Ader g satu..para-para dance. Baru jerk abis penat bertambah penat lg..hehe. Tp xper..penat2 pon aku happy..happy giler wat keje same2. Ape yg penting? Kerjasama..yeah~




senamrobik + poco + para para dance..

Adus..mesti korg boring giler ek bace..panjang giler..dah tu nak wat cmne,name pon citer,hehe. K lah aku nak basuh baju2 yg aku gune sepanjang aku kat sane nih, t aku sambung lagi. Byk lagi aku nak citer..nih baru separuh,so ader lagi separuh. Wait n see.

Hehe..

11 kiriman komen

  1. BaLQis // Monday, March 09, 2009 6:09:00 PM  

    mak oi..pjgnyeee..
    cm nk tercabur bijik mata aku from soket mata..hahaha

    tp menarik..poco2..best tak?? hahaha
    me likey poco..kah3

  2. harisu-sama // Monday, March 09, 2009 6:52:00 PM  

    panjang kan?
    haha..
    baru part A tuh..

    poco2 bg aku biase jerk..
    ader byk step poco2 nih.
    kadang2 fenin aku~

  3. BaLQis // Monday, March 09, 2009 6:58:00 PM  

    ok2..yg para2 sakura pon best...
    hehehehehe..
    senamrobik, aku suke jd leader..
    aku guyang2, org ikot...kah3

  4. harisu-sama // Monday, March 09, 2009 7:51:00 PM  

    haha..
    guyang balqis..guyang~~
    haha..

  5. BaLQis // Monday, March 09, 2009 8:40:00 PM  

    marilah bergoyang~~~~

  6. mastura // Wednesday, March 11, 2009 1:59:00 AM  

    huhuhu oit best la ris...
    time baca suma yg ktk tulis ya eh,
    kmk owez senyum jak tk x...
    rindu kpg ya eh...
    suma best,
    poco2 mesti la bes..
    ngk la sapa yg leader kan???
    tapi yg lawak nya bob la...
    gelek mengalahkan goyang inul...
    tapi ale2 mlm sakit...
    muka bukan main g merinsak..
    bak kata org srawak...
    tulah nama nya ya...
    hehehehehe
    apa2 pun rindu segalanya....
    nak g gik la...
    mak, nenek atok...
    tgu kmk k!!!!!!!

  7. eZad_nimO // Friday, March 13, 2009 1:53:00 PM  

    huhuhu...hahahha...
    wah2...mmg menarik citer ko nih...
    tp yg x bez nyer,pesal la sebok sgt nak basuh bju...
    abes kan la cter ko dulu...
    ape daa...
    bak kate mak aku,x elok wat keje separuh jln...
    hahhaha~
    tp papepon,mmg njoy sgt r...
    cpat abeskan cter,aku nak bce lg nih...
    hhehe~

  8. Zinnera™ R. // Saturday, March 14, 2009 12:35:00 AM  

    mak ai. boleh wat lebih drpd 350 words utk esei +_+
    xlarat nak bace. hahah.~
    im still missing our trip there T_T

  9. harisu-sama // Saturday, March 14, 2009 9:20:00 PM  

    mas..
    kelak kamek dah siap part B kamek inform kayh~

    to ijat..
    hehehe..ko cam x tahu lak aku nih bz..opss,kos kite nih bz~
    huhu..t aku siapkan kayh~
    dun wori..

    to hana..
    ngegeh kitak ya..
    neyda pnjg gilak..
    mun asaimen canteen inspection kitak kene wat 2000-2500 words taw,english plak tuh.
    hoho.
    xsiap lagi~~

  10. rayme // Saturday, March 14, 2009 10:13:00 PM  

    entri yang paling panjang dalam sejarah hidup aku..
    ku ingatkan itu cepen...
    sama cam i debate.. suka merapu~~
    glupp~~

  11. harisu-sama // Sunday, March 15, 2009 7:45:00 AM  

    hahaha! aoklah~
    aku mmg sik reti mok pendek2kan fakta..
    bg aku lg pnjg lg bguz..
    wuahaha~
    kau mmg suke merapu..bukan time debate jerk,haha!
    gurau jerk~