Beberapa jam di Gua Angin. .

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, March 15, 2009 | 6 kiriman komen »

Assalamualaikum...


Huhu..actually sekejap jerk ktorg singgah ke Gua Angin nih. Juz nak wat bbq. So sementara tunggu bahan2 bbq dipanggang, aku yg tak pernah masuk gua nih dgn excitednye ajak beberapa kawan aku untuk masuk. Ye r..at least kene ader 5 org dalam 1 group..bayaran RM10,so nak tak nak kene lah cari geng. Aku ingatkan tak ramai yg nak pergi. Aleh2 ramai rupenye. So,pasal grouping2 nih ktorg letak tepi dulu. Apa yg penting,kitorg ngah kejar masa. Around kul 12 sumtink kene btolak balik..(tak faham aku kenapa nak balik awal sgt padahal esoknye cuti maulidur rasul~)

Wind Cave atau Gua Angin terletak di daerah Bau (disebut baok), Kuching, dengan jaraknya daripada bandar utama Kuching kira kira 45 minit perjalanan memandu dan juga bersebelahan dengan Sungai Sarawak.

Hujan renyai2 masa tuh. Nak menapak ke gua dr tempat rekreasi tuh agak jauh n takde laluan berbumbung so aku cover kepala aku cmni,hehehe..senang demam aku nih~:


-personal protective equip (PPE)..apakah?? haha!-

So aku tak taw ape nak didescribe pasal gue nih..this is my first time..masuk gue,wah gile bangga penah masuk,hahaha! Yg penting aku gagal untuk tahu kenapa gua nih dinamakan Gua Angin at the fisrt place..huhu..coz aku tak rase pon kawasan sekitar tuh sgt berangin,or dalam gua tuh ader angin n watsoever..hehe. Tapi nih ape yg aku retrieved dr internet lar..

"Yang menariknya, gua di kawasan ini dahulunya dihuni oleh manusia pada zaman dahulu kala di mana sumber aliran air boleh ditemui di dalam gua ini.

Menurut sejarah, Wind Cave mendapat nama tersebut kerana terowong di dalam gua tersebut menjadi laluan angin sepoi sepoi bahasa yang keluar masuk dari satu pintu masuk gua ke pintu masuk yang lain (Tapi bila dah sampai ke tengah tengah gua tu, sebenarnya berpeluh juga)."

Dalam gue tuh gelap.. Ader r gak 2,3 kali aku tergelincir..alah tergelincir coz tangga tuh licin dan sgt kecik.. Serious,aku tak dapat hayati keindahan dalam gua. Gelap! Suluh pon suluh bawah jer,agak2 jalan depan tuh terase mcm lurus n tak btangga jerk dapat r suluh atas,tgk kelawar,stalagmit,stalagtit ngn formasi batu kapur...kalau suluh bawah bleh nmpk air bawah tanah.. (aku tak pasti betul ke tak memandangkan gua nih dekat ngn Sungai Sarawak)

Disepanjang laluan gua tuh, korg akan dgr bunyi cicitan dan terbangan kelawar yang menghuni gua tuh. Kadang kadang tu, rasa seram pun ada. Maybe kelawar2 tuh nak kata "Selamat datang..selamat datang.." Haha...komunikasi tak tercapai~ Sorry kelawar,bahasa Sarawak pon aku tak khatam lg..hehe.

So..macam biasa,dah ader kamera,bergambar..tp kebanyakan gambar nampak kelam jerk..so aku letak yg ader 'cahaya2' sket,hehehe..




-bergambar di pintu gua..-

-laluan turun..(attention: sgt gelap sbnrnye..nih hasil dr kesan flash,tQ)-

-gelap (1)-


-gelap (2)-


-di luar gua (1)-

-di luar gua (2)-

-gigih aku panjat semata-mata nak bgmbr-


-we care for our env...-

-THE END-

6 kiriman komen

  1. eZad_nimO // Wednesday, March 18, 2009 8:37:00 AM  

    hahhaa....
    mmg bez+lawak r jgak ko nyer pceritaan nyh...
    bez2~

  2. harisu-sama // Wednesday, March 18, 2009 8:08:00 PM  

    hehehe..
    ape yg lawak nyer??
    best tuh..emm well..u know me,haha!

  3. mastura // Friday, March 20, 2009 3:55:00 AM  

    oit ko tau aku snanye xpenah masuk sampai dalam 2 gua 2 tau even aku org srawak...aku masuk bhgn depan je coz aku ni penakut ckit...
    hehhehehe
    so nanti terpaksa la aku g dgn org yg boleh lindungi aku...
    heheheehhehee
    btw gempak ckit...
    kwang2x...

  4. harisu-sama // Saturday, March 21, 2009 9:10:00 PM  

    hahaha..rituh org ajak xnk~~
    jual mahal lah kunun~~
    kui3.
    btw katekan lah ko gi ngn 'org yg leh lindungi' kau tuh,amek gmbr byk2 k..
    kite gosipkan dalam repub,haha!

  5. eZad niMo // Saturday, April 18, 2009 2:41:00 AM  

    repub...
    in loving memory...
    ~r.i.p.~
    ksian........

  6. nazunazu // Thursday, July 02, 2009 11:35:00 AM  

    kt gua angin ni ade tempat mndi x? i mean cam air terjun etc.