Khidmat Masyarakat (Part B)

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, March 14, 2009 | 8 kiriman komen »









Assalamualaikum..jawab jangan tak jawab,hehe.

Huhu..'agak' basi lar aku nak sambung citer separuh jalan pasal khidmat masyarakat yg aku pergi baru2 nih. Tapi,aku nak jugak sambung. Rugi lah dah gi tempat org and then tak share ngn org len,rite? So..lebih kurg macam nie lah sambungannya..


Malam tuh bermulalah agenda terbesar program nih yang mana objektif sebenar program khidmat masyarakat ini adalah untuk mempromosi kesihatan persekitaran secara amnya melalui pendekatan-pendekatan yg berkaitrapat ngn masalah2 yg ada kat kampung Segubang nih. So apa masalah2 yg ada kat kampung nih? Masalah air lar yg aku perasan 'agak' kritikal and lagi satu masalah kebersihan yg mana untuk soal kebersihan nih mencapah kepada pengurusan sampah ngn gaya hidup. Emm masalah bekalan elektrik pon ader kalau tak silap..

So health education talk tuh handled by our lecturer, Mr Elly and sorry to say but I really forgot sape ntah lagi sorang yg bg talk tuh,huhu..yg aku taw dier IK (Inspektor Kesihatan) bhgn Bau..sape ek..Mr Frankie kalau x silap..huhu,tak hengat2~

Talk tuh berjalan lancar. Aku tak nak citer ape kandungan talk tuh,sebab aku bukan fokus pon..lengah bercakap kat belakang,haha! Ye r..dah biase dah dgr sumer2 tuh..subjek aku plak tuh sem nih..Env. Health Promotion & Education..so tak perlu kot aku tadah telinga dengar bende2 yg tiap2 minggu aku dengar. K,k..ape yg aku nak citer adalah pasal menari.. Menari? Yup..kitorg diminta buat persembahan, so batch aku wat persembahan tarian..tarian etnik lar..bukan shuffle ke rap ke dangdut ke..hahaha! So,aku yang tak pernah2 menari nih,join lah ngn excitednye..haha. Ktorg bawak tarian Sumazau (Sabah), tarian Bidayuh (Sarawak) and tarian Ulu (Sarawak) if im not mistaken lar.. Best! First time aku menari..practice lak tuh takat 1jam for Sumazau tuh,malam sebelum bertolak pergi..n untuk 2 tarian lagi tuh aku practice dalam 4-5 minit sebelum turn persembahan kitorang yg second start..(coz tarian Sumazau persembahan lain..yg lagi dua tuh lain..asing2..) Ader video..tp aku malu lar nak share..aku rase aku yg paling byk salah step..tp gaya yg penting,layan~ haha!

Habis kot untuk malam tuh.. Eh jap..actually akibat kebosanan mendengar nyanyian tak berape nak sedap dr kumpulan band yg merupakan antara persembahan drpd org kampung situ, aku diajak untuk main satu game nih..TRUE or DARE. Perghh sumpah tuh first time aku main such game. Enggak ngerti gue mula2..hehe. Seriously,game tuh untuk yg really2 prepared,mentally and emotionally..phisical pon bleh kot,kalau pilih dare r..tp sapelah yg rajin nak pilih dare.. Hmm kepada mereka2 yg join malam tuh..biar pecah di perut jangan pecah dimulut haa~

Keesokan paginya..seperti yg termaktub dalam tentatif program,kul 8.30 mesti kumpul dekat bas. So ape agaknya yg berlaku dari kul 6 sampaai kul 8.30 tuh ek..


+sesi bergambar di Jambatan Gantung Senget..haha,suke2 hati je aku letak nama..btw,aku lupe nak tanye nama jambatan gantung yg satu nih.. Excited weh budak2 kos aku bergambar kat situ..ini antara koleksi gamabr yg aku ader..(coz I am the cameraman~)










+bergambar ngn family angkat...aku tak tahu ape masalah aku tp aku segan nak korek dalam2 pasal family angkat aku nih. Tambah plak aku nyer bahasa Sarawak x fluent, so aku bersuara hanya untuk bende2 picisan jerk cam tnye pasal nama, kerja, anak2..betul2 teruk aku ketika itu,huhuhu. Sori wahai keluarga angkat ku~~ 1 hari nanti moga kita dapat kenal lebih rapat lagi...





+kamera hilang!! Ah sudah..dahlah jam dah kul 8.30..nak menapak naik turun bukit mau dalam 10 min.. 2,3 gak r aku kuar masuk umah cek betul2..berpeluh-peluh aku..ye r..cemas.. Call2 'makcik2' (budak kos aku) yg guna kamera aku beberapa minit sebelum tuh x dapat lak..line kat situ bukan betul sgt..kejap ader,kejap xder.."kalah chipsmore" getus hatiku yg betul2 bengkek dah time tuh.. So,mau x mau menapak r jugak ktorg..redha..ape2 patah r balik carik kalau xjumpe gak.. Dah sampai..rupe2nye 'makcik' ain nih yg amek.. Subhanallah,sabo jelah~ Muke selambe jerk.. Huhu,tp lega r..jumpe balik ngn kamera itu~~ Tak bek taw tomoda..huhu.


So..dah settle segala bende..bayaran..resit bayaran..dah salam2..dah bgmbr puas2 untuk kali yg terakhir..berangkatlah ktorg..balik~

Tapi dah alang2 nak balik..ktorg singgah kat Gua Angin.. Gua Angin?? Berangin ke gua tersebut..?? Huhu...next post.. Gua Angin..


-THE END-

8 kiriman komen

  1. prince rayme lala // Sunday, March 15, 2009 10:06:00 AM  

    pose haris mengalah kan tyra banks..
    new 'bank' will born..
    sentap uols~~

  2. harisu-sama // Sunday, March 15, 2009 11:22:00 AM  

    hahaha..kurang ajar...
    aku taw lah aku x reti posing..
    haish!

  3. prince rayme lala // Sunday, March 15, 2009 2:35:00 PM  

    a long journey is begins with da 1st step..
    tetiba jah~~
    harap dapat byk pengelaman time kat unimas nanti...

  4. eZad_nimO // Wednesday, March 18, 2009 8:46:00 AM  

    gmbr ko yg kat jmbtn senget tu l_c_h sgt r rs~
    hahahaha!!!~

  5. harisu-sama // Wednesday, March 18, 2009 8:15:00 PM  

    hahaha,agak luc** r,hahaha!
    cess,apahal sume komen gmbr jerk tok?
    cameraman (sha) nok suruh aku pose kdk ya,aku follow jak~~

  6. mastura // Friday, March 20, 2009 4:00:00 AM  

    aris kmk ska gmbar kta kat jambatan ya...
    coz kmk yg paling comey...
    hmm ngk la btl2 k..
    ape2 pun sori kat ko n adk2 angkat ko coz ktorg terbawa ko nye camera 2...
    ktorg syok2 je ambik gambar time 2...
    xsangka plak korang gelabah tahap dewa...
    heheheheheh
    agak sronok la....
    so dgn harapan,
    ko xmarah tapi gelak je k...
    ahakz....

  7. harisu-sama // Saturday, March 21, 2009 9:07:00 PM  

    mas...
    seb bek nih dah jadik kenangan,kalau x aku bawak kes ke mahkamah jerk..mahkamah keepers,kui3~
    hehe.
    gmbr kat jambatan tu rasenye aku yg plg kiut kot,hahahaha!

  8. eZad niMo // Saturday, April 18, 2009 2:43:00 AM  

    aku plg kiut...
    sbb tu aku mls nak bgmbr...
    kang xde org nak tgk korg...
    lalala~