Kehancusan MUET ku..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, May 13, 2009 | | 6 kiriman komen »

Peace upon you..

Huhuhuhu..adoiii teruknye semalam!!

Aku tak tahulah nape semalam aku ke'blurr'an time speaking test MUET. Nak kate aku nervous tuh memang ponn tapi tuh bukan alasan aku melalut-lalut semalam,huhu. Bila fikir2 balik aku rase malu and kelakar gilerr,haha..serius aku still teringat-ingat pasal semalam.

Ktorg grup paling last, ada 4 group semalam untuk sesi petang,kott..tp dalam bilik kuarantin tuh memang ader 4 group jek. Aku group dengan senior2 yg aku tak kenal and baru kenal beberapa jam before turn ktorg sampai. Senior part 6 and 5 Public Admin and senior part 6 dip in Sc..

Sebabkan turn ktorg paling last,ktorg pon borak2 kosong r.. Best rupenye borak2 kosong dgn org yang kita tak kenal,hahaha.. Maklumlah aku tak reti bab2 bersosial nih. Turn ktorg sampai. "Aduss..nebes2.." First sekali aku nervous cz aku tak bawak pen. Kawan aku cakap dorang sediakan pensil abeh tuh aku tengok cam xder jek. Masuk bilik peksa.. "Eh,aderrrr" hahaha! n_n" Ntah pape ntah..

Aku candidate C. Syukur giler. Memang aku merintih giler2 taknak jadik candidate A. Takott. Haha.

Aku duduk tempat aku. Ader kertas kuning kosong depan mata aku and sebatang pensil kau 2B. "Hoho..." Aku pandang yg len. "Warghh..asal sumer muke nak hentam aku jekk,td kat luar len" Hehe..men2 jek..masing2 memaparkan wajah2 nebes tersendiri.. Pas dengar intro from one of the invigilator, ktorg diminta baca soalan and been asked if there's anything that we don't understand. Adusss ape soklan nih?? Tak faham.. Aku blurr..

Tajuk dier lebih kurang camnih r.. What is the most interest to young people? As candidate C aku kene cakap pasal find the jobs that they like. Aku blurr first2 ngn poin aku tuh camnelahhh nak kaitkan ngn soalan and I wonder org len cakap pasal pe (sebab kat situ tak tulis). Aku piker2 tak dapat gak. Memang blurr r senang citer. Aku purak2 je tulis atas kertas tuh..ye r first impression kan penting,haha. Tapi sebenarnye yg aku tulis tuh langsung tak sama ngn ape yg aku cakap pastuh.. Aku sorg jek yang tak sempat abis cakap dalam 2 minit individual task tuh..pastu invigilator tuh cakap "It's ok..you can continue in task B~~" sambil tersenyum. Aku pon "Hehehe..hehh.." (Yelah tu ok..mesti mark kureng dahhh ,haiyooo~)

Task B..

Task A mcm yang aku cakap tulah.Dahlah aku melalut tak tentu pasal..dah tu poin tergantung jek sebab masa abis. So,task A sgt terukk!

Candidate A: physical appearance
Candidate B: finding more money
Candidate C: find the job they like ----> aku
Candidate D: life partner

Task B,candidate A starting..dah abis dier bg opinion then tetibe dier pandang aku "So,do you agree with me?" Aku yg ngah blurr gi time tuh dah gelabah puyuh dah,adoii akak nih.. Aku taw dier nak tolong aku tp aku lom faham g duduk-diri soalan nih.. Seb bek candidate B nyampok cakap disagree. Dier ponn cover aku sebenarnye. Fuihh..lega den~. Lom lega g..tetibe yg B nih pon tnye aku,siap sebut g candidate C maksudnye nak dgr poin aku lak lah tuhh.. Hah,ni baru aku cakap. Dah hangin ngn dirik sendiri dok membatu jek. Aku ponn start merapu.. Pastu arguement bjalan lancar.. Adoii sian tol. Aku dah last2 baru nampak poin aku kuat. Tapi aku kepelikan..tetibe decision g kat physical appearance. Paling koman ponn money g ok kott..nih based on our discussion r. Mcm len yg dibincang len plak keputusan.

Poin aku..aku lihat 'young people' tuh as university student, atau mereka2 yang baru abis SPM..sama ada sambung blaja or tak. First mmg aku bangkang poin D habis-habisan. Haha..single is simple. Erk? (+_+) K pastu untuk bangkang poin A n B aku cakap mane datang nye duit ngn physical appearance yg baik or cantik kalau tak dari pekerjaan yang dorg suka. Antara bangkangan yang aku dapat, pasal skop 'young people' tuh..nak carik keje org tgk physical appearance..duit leh carik selain dari bekerja.. Tu jelah. Simple. Contoh, aku juz letakkan aku sebagai pelakon dalam situasi tuh. Tak habis2 aku sebut "As for me...as for me..if that was me..blah3~~" Huh,ngarott! Tapi at least aku cakap.

Pepon dah selamat dah..tuh belum aku citer pasal karangan aku yg tak sempat abis, pengaplikasian kaedah cuba-jaya time jawab comprehension (terdesak :p) and hentam abis2 time listenig test esp page last sekali..adoii kalau teruk aku nak amek balik lahh..

Memang plan bukan nak amek sem nih,tapi takut prob lak cz sem depan aku prak..sure jadual full..hmm doa2 jelah okeyh~ yg penting aku dah usaha..hehe.

Oppss lupe nak cakap,sebab kan aku bangkang D, sorang invigilator tuh cakap kat aku "..you think that partner of life isn't important rite? No wonder..coz people will go to you.." and tersenyum :) Hehe..tak sia2 aku bangkang,hahaha!!

MUET anda bagaimana pula? Hopefully not as bad as me,huhuhu..

End.

6 kiriman komen

  1. ++huDazaMRi++ // Wednesday, May 13, 2009 2:57:00 PM  

    waaaa..takutnyer ak..ak blom muet lg..nx sem...

    takut2...

  2. harisu-sama // Wednesday, May 13, 2009 4:10:00 PM  

    hehehe...same jek mcm subjek bel part 3 huda..juz ader susah sket jek,huhuhu.

    dsbbkan aku dah lalui,aku nasihatkan prepare btol2 before sit muet..ok?

  3. BaLQis // Thursday, May 14, 2009 7:34:00 PM  

    lek la..dh jadi..huhu~

  4. harisu-sama // Friday, May 15, 2009 12:18:00 PM  

    hahaha...saje jek~

  5. najwa hazirah halmi // Monday, May 18, 2009 8:09:00 AM  

    steady sudey~

  6. harisu-sama // Thursday, May 21, 2009 8:02:00 AM  

    najwa..
    huhuhu..pada waktu itu tak steady..skunk dah steady,hehe...