Permulaan Ku.. Pengakhiran Ku..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, May 31, 2009 | | 4 kiriman komen »

"Nama-nama yang kitaorang panggil nih sila tunggu ek.. Haris..ehem-ehem...ehem-ehem.." *tak ingat sape nyer name lagi kene panggil,kwang3!*

Itu berlaku time meeting KEEPERS kali ke berapa ntah.. Aku disuruh masuk Pertandingan Debat Kemerdekaan Ala Parlimen Bahasa Melayu Peringkat Interfakulti.. Aku part 1 dan tak mengerti sangat asas berdebat nih.. Ntah camne senior leh terpiker nak letak nama aku dalam senarai pendek pon aku tak tahu,huhu. So, 'terpakselah' aku ikut jerk titah perintah tersebut.. Maklumlah..junior meeh~

Langkah kanan.. Aku yang sangat tak mengerti hal-hal berdebat nih menang besar pertandingan tuhh.. Peringkat saringan,suku dan separuh akhir menempatkan kumpulan aku pada kedudukan yang sangat selesa..aku dan kawanku yg seorang itu,Nana bolot gelaran pendebat terbaik untuk hampir semua peringkat,mengalahkan pelajar-pelajar degree dan diploma lain yang bukan calang2.. Pertandingan Akhir melayakkan aku bertemu kumpulan yg dihantar Diploma in Business Studies.. Menang besar.. Juri 7-0.. Margin selesa.. Dan aku pendebat terbaik keseluruhan.. Cam terkejut gak dapat sebab nak banding semi ngn final, performance time semi lagi okey.. Bermula saat itulah aku jadik agak femes di mata lecturer and students UiTMKS..

Semester 2.. Aku pulak yg beriya-iya nak masuk Pertandingan Debat Alam Sekitar Peringkat Interfakulti.. Tetibe ader krisis senior-junior.. Yang mana nak dipendekkan citer, lecturer suruh senior masuk,tapi atas alasan sibuk senior pas kat junior lak. Junior lak aku jek yang nak masuk..lagi dua orang cam acuh tak acuh.. Last2,kos aku tak antar wakil.. Melepas aku nak masuk,huhu...

Semester 3..aku join Kelab Debat.. Dah ditawarkan masuk time part 1 tapi aku tolak sebab aku tak rasa aku masuk sebab minat tapi sebab nak kumpul sijil dan cop jek.. Opss sebenarnye di'suruh' masuk..kire terpakse masuklah,haha! Kirenye bile aku dah decide nak join Kelab Debat nih maksudnya aku agak bersedialah ngn komitmen and so on.. Entered Debat Kemerdekaan.. Dapat tempat ketiga..

Semester 4..aku dapat pergi pertandingan debat terbuka ASTAR dan minggu lepas,aku pergi Pertandingan Debat Terbuka Arau a.k.a Arau Open kat UiTM Arau,Perlis.. Haduhh my performance quit bad.. Aku rase cam aku tak layak satu group ngn Remy and Iee.. But I've tried my best.. Usul Universiti APEX memang feveret aku lar sebab aku dah ready ngn facts.. Menang margin 4..ok ape..

Tapi saringan 6 menemukan Sarawak B (team aku lah tu) ngn UiTM Shah Alam B (Ismat,Fifah and Kak Poora)..akulah paling spoil.. Aku ponn tak sangka aku seteruk tuh.. Leh gelak2 lagi time deliver facts.. Merapu ntah hape2.. Ishh kire teruklah yg last tuh.. Hakim ponn senyum2 tgk aku,huhu. Hmmm aku tak leh lupe keadaan tuh,semacam aku memperbodohkan diri jek.. But seriously aku tak faham ape sebenarnye keselamatan awam dan camne nak tunjukkan hak asasi lebih penting daripada keselamatan awam. Dahlah hak asasi ponn aku tahu sikit2 jek.. Haduhh.. Tapi dah lepas dah ponn..malas nak piker..tapi aku still teringat-ingat sebab kalau bukan aku yg pergi mesti team Sarawak dapat kedudukan lagi baik..

Haihh~ Bukan aku nak gi tapi ini sumer dah ditetapkan..lagi2 takde yg lain dapat dihantar atas faktor2 tertentu. Tapi walaupon pada dasarnya aku tak nak gi,disebabkan aku dah dipilih aku tahu aku kene at least buat yg terbaik..dan tu jelah aku dapat tunjukkan.. Kalau ader mulut2 yang kate aku juz pergi untuk berseronok-seronok..sorry,kalau nak berseronok beh bek aku duk umah takpon lepak ngn kawan jek..nak perah2 otak time cuti lagi2 aku baru jek seminggu sampai umah,of coz kalau diberi pilihan i rather choose to stay home btol x?? Well..Aku masih baru lagi dalam dunia debat nih,aku harap yang lain-lain faham. Coz sebelum nih ape yg aku gune adalah style debat skolah menengah,tak sama ngn peringkat U taw,huhuhu.. Dan.. Hmm malas maw lebeyh2 haha.

Aku kepelikan jugak dalam 2 tahun aku dalam bidang debat nih..yg official nyer r..aku tengok aku makin down dari satu pertandingan ke satu pertandingan huhuhuhu.. Itu kott sebabnye aku terase tak nak teruskan.. Cam.."Heyy Haris,benti jelah..cam taik je performance kau.." Huhu..

Yang pasti debat nih kene salu berlatih..kalau kite tinggalkan sekejap ponn dier macam effect kita,aku ponn tak tahu nape. Ke sebab aku nih pelupe? Erk,xder kaitan kott.. Wahh tak nak piker lagi.. Aku agak terharu ader seorang pendebat nih tetibe jek cakap cmni kat aku.. "Haris,kalau boleh teruskan..jangan berhenti taw.." Terharu sebab aku dah nak balik dah time tuh..dan suasana kat Asrama Perindu UiTM Shah Alam ketika itu cam haru gak so tambah keharuan tersebut,kui3~ Then aku cam "Wahh thnX..tapi nak stop gak..huhu" Tapi No No No..bukan tuh jawapan aku..aku piker dulu wo sebelom jawab..huhu. Walaupon separuh dari hati aku meronta-ronta suh aku stop debat..tapi separuh lagi kate "Jgn benti..jgn benti.." Byk faktor aku sayang untuk tinggalkan dunia debat nih sebenarnye..and.. Byk bende yg aku belajar dari debat nih jadi ini adalah jawapan aku kepada dier.. "Insya Allah..tapi yg pasti setahun dari sekarang memang akan berhenti..cz saya praktikal hehehe.." Tapi persoalannya..adakah degree nanti ader peluang lagi utk aku berdebat?? Mewakili Universiti yg akan aku pergi nanti?? Haa..itu sumer Allah yg tentukan.. Harap-harapnya dapat jumpe lagi mereka yg masih mahu menerima aku sebagai pesaing mereka dalam dunia debat ini.. Aku akan perbaiki kelemahan yang ada dari masa ke masa. Wallahua'lam..

p/s: Next post aku akan share gambar2 sepanjang Arau Open..


End.

4 kiriman komen

  1. iceq // Monday, June 01, 2009 12:39:00 PM  

    klo ko nk..mse orientasi deg nnt ko expose la diri ko..klo cam ukm dlu..ad ptandingan debat mse mggu orientasi..^_^

  2. harisu-sama // Monday, June 01, 2009 6:37:00 PM  

    really? hehe..thnX iceQ..
    memang antara dua jek..UiTM Puncak Alam or UKM..

  3. rayme // Tuesday, June 02, 2009 2:34:00 AM  

    u oredi do ur best..
    kalah menang bkn alasan sbg pentas tuk kita nafikan debat..
    tapi itu lah titik permulaan tuk kita melangkah ke satu stage yang lebih tinggi,,..
    caya la..

  4. harisu-sama // Tuesday, June 02, 2009 2:41:00 PM  

    hehe..thnX rayme...
    onestly aku takut kalau2 aku downkan group kite,huhu..
    thnx again and gud luck for becoming debat perpaduan..
    xpat tgk :(