What Should I Do?

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Tuesday, December 28, 2010 | | 3 kiriman komen »


When I let you go one step further, my eyes overflow with tears

When you walk away one step further, more tears are falling

As you move away to a place where I can’t reach you, even if I reach out my hand

I can’t catch you, I can only cry

What should I do? What should I do? You’re leaving

What should I do? What should I do? You’re leaving me

I love you, I love you, I cry out to you

But you can’t hear me, because I am only shouting in my heart

All day long I try to forget you, but I think of you again

All day long I try to say goodbye, but I think of you

Although you went to a place where I can’t hold you, even if my hand reaches out for you

I can’t find you, I can only cry

What should I do? What should I do? I can only see you

What should I do? What should I do? I love you only

I am sorry, I am sorry, can you hear me?

Please come back to me, if it’s not you, I can’t go on

What should I do? What should I do? I only have you

What should I do? What should I do? You’re leaving

What should I do? What should I do? You’re leaving me alone

I love you, I love you, I cry out to you

But you can’t hear me because I am only shouting in my heart



Dia

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Tuesday, December 28, 2010 | | 6 kiriman komen »


Dia, meraja.

Dia pula, kedua.

Dia di sini, belum di jiwa.

Dia di sana, semakin ku lupa.

Aku, gila.

saya juga kecewa dengan 8TV

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, December 20, 2010 | | 10 kiriman komen »


Salam. Hi readers!

Tadi baca Pancaindera (semalam beli tapi baru hari ni nak baca), then amatlah bersetuju dengan komen dari someone ni pasal drama korea di 8TV.

Nak amek main point jelah sebab aku pon nak komen gak. Haha. Dah lama dah terbuku kat hati ni, so nak muntahkan hari ni jugak.

"Saya penonton setia 8TV kerana saluran ini telah banyak menyajikan rancangan-rancangan yang menarik. Saya merupakan peminat setia drama-drama korea. Tapi saya cukup kecewa setiap kali menonton drama-drama Korea kerana 8TV sesuka hati menukar bahasa Korea kepada bahasa Cina. Saya harap pihak 8TV akan lebih prihatin akan hal-hal seperti ini. Tolong jangan menghampakan peminat-peminat 8TV." - Hazirah, Shah Alam.

Sebenarnya komen beliau agak panjang, dalam 5 perenggan macam tu, but macam aku cakap, aku amek main point je. Well done Cik Hazirah! Eh, Shah Alam kat mana ek? (Sempat..yalah mana tahu ada stok citer boleh share2)

Frankly, aku dah lamaaaaaa sangat sangat nak mengadu pasal masalah ni. Ya aku anggap ni satu masalah. Kenapalah rajin bebeno nak alih suara ke bahasa Mandarin. Setiap hari aku dok fikir, sapelah punya angkara, idea mengarut sapelah semua ni dan suara buruk sape yang they all guna, serius! Haha. Sorry bab suara buruk tu, tengah geram ni.

The reasonsss why I hate it so much are, ianya telah completely kacau mood serta proses untuk feeling-feeling. Aku tengok drama korea ni nak feeling-feeling. Seriously kalau tengok yang asal, tak sama langsung dengan yang alih bahasa, in term of feeling, emotion etc. Contoh, patutnya dalam versi asal certain part tu sedih, tp kalau tengok yang versi alih suara, langsung tak rasa sedih, rasa macam.."okeyy, fineee.." maka habis cerita terus menjalani kehidupan yang normal tanpa ter-affected dengan cerita tu. Tak percaya tengoklah yang asal. Bahasa Korea ni dia ada lenggok yang tersendiri, dan juga lembut, sedap didengar. Tapi apa yang berlaku bila alih suara? Suara semua tinggi-tinggi, macam menengking, sakit hati dengar. Dan macam membebel-bebel, ntah aku pun tak faham. Senang citer tak best lah. (kalau dah tak suka tu macam-macam alasan)

Selain tu, kita juga sebenarnya nak belajar sikit-sikit bahasa Korea. Aku guna kita sebab aku tahu, bukan aku sorang je ada komitmen macam ni. Cewahh, komitmen.. Sometime dapat hafal 1 word 1 hari pon dah cukup menggembirakan tahu. Just by understand simple words like kamsahamnida, annyong haseyo, saranghaeyo, mianhamnida, gwiyeowoyo etc could already make us happy. Ke aku je? Haha. Ntah, tapi kalau tengok dengan orang yang baru nak belajar meminati drama Korea, memang bestlah tunjuk power, bajet tahu semua haha.

Lagi, aku kesian dengan umat manusia lain. Kadang-kadang mereka confuse sebenarnya mereka sedang tonton drama apa. Contoh lah, family aku. Macam ibu and adik-adik aku. So terpaksalah aku explain yang ni sebenarnya cerita Korea yang di alih bahasa dengan membuktikan gerakan mulut dalam drama tu tak sama dengan apa yang disebut. Tu yg paling mudah. Kalau dorang agak cekap sket, aku suruh dorg detect perbezaan bahasa dalam opening song dengan suara yang dah di alih bahasa tu (Mandarin) sebaik sahaja cerita start (opening song ended), tapi ni susah banyaklah.

Jadinya, tak perlulah kot aku gigih hantar email ke 8TV. Dari dulu kononnya nak email, taaaaaaakk jugak email. Harap-harap komen dalam Pancaindera tu dibaca oleh sesiapa then disebar-sebarkan ke pihak yang bertanggungjawab. In case takde perubahan jugak, email lah jawabnya. Bagi aku penting untuk atasi masalah ni. Kalau mereka soalkan, "habis, nak guna bahasa asal, subtittle nak guna bahasa apa?" Kalau aku, aku prefer English sebab yang buat sarikata ni pon kadang-kadang pemalas jugak. Senang-senang je dia simplify ikut kamus dia, tu pun masalah jugak, mesej tu kadang-kadang tak sampai. Tapi since drama Korea ni sesuai utk semua lapisan masyarakat, guna jelah Bahasa Melayu. Kalau nak hormat bangsa lain, letak sari kata Mandarin sekali. Takde masalah pon. NTV7 boleh je buat untuk drama Taiwan (Hokkien) kenapa 8TV tak boleh?

That's all. Harap-harap ada perubahan. Harap sangat.




Contest: Blog Terkemas!

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, December 18, 2010 | | 0 kiriman komen »

Salam.

Hi hi hi readers! Anda rasa blog anda kemas? Jom join..

Ni first-time ni join contest. Since terma dan syarat contest ni sangatlah simple & aku bajet blog aku kemas (heh! kemaslah sangat) so join jelah. Maklumat lanjut boleh klik ke link strawberrychocolatelicious.blogspot.com.


Mentor 5: Pencarian protege bermula sekarang.

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, December 16, 2010 | | 3 kiriman komen »


Maula mintak aku hantar demo.

Mula-mula aku tak faham untuk apa.

Rupanya untuk Mentor 5.

Agaknya sistem dah upgrade, kene hantar demo pulak dah.

Aku tak nak hantar.

Seganlaaaahh. Suara macam aku ni bersepah-sepah kott kat Malaysia ni, haha.

Masa pun tak sesuai. Baru je melangkah ke alam degree tibbe je nak audition2 segala.

Bagaimanapun, jika 'penganiayaan' berlaku, aku redha hahaha.

Maklumat lanjut klik sini.



COVER YOUR AURAT CAMPAIGN

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, December 16, 2010 | | 3 kiriman komen »

Peace be upon you readers.

Perasan tak citer-citer kat panggung bulan ni semua best2? Seriously aku kempunan nak tengok baaaaanyak citer, macam The Chronicles of Narnia 3, The Social Network, Tron, Hantu Kak Limah Balik Rumah, 2 Alam,..eh 2 Alam? Haha I'm not joking okey. Memang hati ni terjentik nak tengok 2 Alam ni, tapi apakan daya akhirnya tak kesampaian. Tapi perasan tak ada satu citer tamil yang di tayangkan semula, elok je duduk sebaris dengan filem-filem baru tu tadi? Tajuk dia tulah, 'Baaghi Aurat'. Maksud dia lebih kurang, "kau dedah aurat kau masuk neraka". Gempak seyh citer ni, tengok jelah poster tu, berapi-api gituh haha.

Kidding. Suka hati aku je merosakkan bahasa. Afiq yang ajar! Hehe.

So tujuan entri kali ni adalah untuk menyokong usaha Afiq dan lain-lain untuk COVER YOUR AURAT CAMPAIGN. Lihatlah banner kat bawah ni, mana ntah si Afiq ni dapat. Tadi gatal tangan pergi zoom poster ni, tengok ada tak aurat terdedah, jahat kan aku? Tu namanya dah takde keje haha.

Honestly mula-mula aku teragak-agak untuk join. Sebab aku pun bukannya betul sangat. Tambahan pulak, kalau ada ahli keluarga ke, sepupu-sedara ke, kawan-kawan ke yang tak menutup aurat, aku tak pernah tegur pun. Entah, bagi aku perkara ni perkara asas yang semua umat yang bergelar Muslim tahu. Tutup aurat tu wajib. Yang lelaki auratnya begini begini, yang perempuan auratnya begitu begitu. The knowledge is already there, in their heads. Tinggal lagi mereka nak praktiskan atau tak je.

Aku ada singgah 5,6 blog yang join kempen ni. Ada yang hurai secara mendalam, dengan hadis-hadis, dengan panduan bertudung yang betul, cerita teladan dan sebagainya. Ada yang sentuh atas permukaan je.

Bila bercerita bab aurat, automatik kepala ni fikirkan tentang wanita dan fesyen. Yelah, yang bermasalah besar dengan aurat ni perempuan, so no heart feelings okay. Aku nak sentuh sikit jelah. Lita sedia maklum ada sesetengah wanita yang dia bertudung, berselendang, tapi terkeluar pulak jambul sejemput kat depan tu. Ataupun bertutup semuanya tapi, selendang tu pulak jarang. Kita yang macam bagus ni pulak cot cet cot cet macam cencorot dok mengutuk, mengumpat golongan-golongan ni. "Baik takyah bertudung kalau macam tu!" "Sampai seru konon, pigidahhh.."Hentikan jelah. Tu bukan dakwah, kau buat menambah dosa lagi ada. Silap-silap neraka kau level paling dalam sekali. Cubalah tegur baik-baik, berhemah, berhikmah. Kenapa kita tak pandang tu dari satu sudut yang positif? Sekurang-kurangnya dia dah maju setapak. Sebelum ni dia tak bertudung langsung. Syukurlah dia dapat hidayah nak bertudung. Bagi dia masa.

Tapi tak bermakna aku menyokong 100% pemakaian tudung macam tu. Sebab masalah lain timbul bila mana ia tiba-tiba menjadi trend. Kalau trend untuk wanita yang tak bertudung,akhirnya bertudung takpe jugak. Alhamdulillah. Takut-takut yang dah bertudung litup, bertudung labuh tiba-tiba nak ikut trend, hah, amek kau, keluar jugak jambul sejemput, lagi besar pulak tu. Lagi besar lagi merrier, tak gitu?

Itu jelah kot. Jadi kepada sesiapa nak join COVER YOUR AURAT CAMPAIGN ni bolehlah klik link thepotpetking ni untuk panduan ringkas. Kalau nak baca ucapan-ucapan dalam kempen bloggers lain pun, klik link tu tadi.

Seterusnya nak tag 3 Azman, Fatin, dan Zinnera. Nak dengar point of view dorang hehehe.



tagged mak limah oii

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, December 16, 2010 | | 3 kiriman komen »

Peace be upon you.

Hi readers! Memandangkan penghasilan entri bulan ni tak banyak, sedangkan dekat blog orang lain sampai berbelas-belas entri sehari, jadi dah jatuh hukum wajib untuk aku melangsaikan hutang-hutang tag dari rakan-rakan blogger lain. Kenapa aku rasa macam aku dah pernah bagi alasan yang sama ek untuk tag-tag sebelum ni? Err, abaikan. So my blog was tagged by Hairi, amboi ni mesti dah faham pasal tag-tag ni, sebelum ni aku tag kau tak pernah buat ek!

1. Apa benda paling penting dalam hidup anda?

Privasi. Kebahagiaan. Keluarga nukleus. Kawan yang baik. Seorang yang dapat membimbing aku andaikata suatu hari nanti aku tak bertemu jalan pulang. Wang. Sempat bertaubat dan mengucap syahadah sebelum ajal.

2. Benda terakhir yang dibeli menggunakan wang sendiri?

Topup? Haha.

3. Lokasi perkahwinan yang anda inginkan dan tema perkahwinan.

Hmm buat depan rumah jelah, jimat, haha. Tema kena bincang dengan wedding planner.

4. Adakah anda sedang bercinta sekarang?

Nope, single and extra virgin! Haha. Tetapi angau sorang-sorang adalah rutin harian.

5. Berapa lama lagi anda akan mencintai kekasih anda?

Bergantung dengan siapa dan bagaimana karakter pasangan.

6. Novel/buku/majalah yang terakhir anda beli.

Manga: 'Bagai Sihir, Jatuh Cinta Padamu' (November 2010, baru lagi)

Novel: 'Tarikh Luput Cinta' (dibeli pada November 2009 kalau tak silap dekat supermarket H&L Serian),

Buku: "Food Regulation 2009" (beberapa hari sebelum second test Food Safety merangkap seminggu lebih sebelum final exam lol)

7. Antara mak dan ayah, dengan siapa yang anda lebih rapat?

Ibu.

8. Namakan orang yang anda betul-betul ingin jumpa dalam hidup.

Tun Mahathir. Mungkin aku akan speechless tak tahu nak sembang apa dengan Tun, tapi memang teringin nak jumpa beliau. Dari kecik.

Datuk Siti Nurhaliza. Kalau boleh nak jumpa Datuk CT eye to eye, minum petang and sembang-sembang santai, hehe. She's one of my idol dari segi pencapaian dan karakter.

Ameer Amri.

Dan ada beberapa nama lagi, tak penting untuk tahu.

9. Adakah anda basuh baju sendiri?

Zaman duduk di asrama, hostel dan berpraktikal setahun, ya! Dekat rumah & rumah sewa ada washing machine so haruslah guna sehabis baik dan penuh bersemangat haha.

10. Tempat yang betul-betul anda ingin pergi.

Bandung, Indonesia, Australia, Seoul, Korea, & UK.

11. Peluk atau cium?

Peluk.

12. TIGA benda tentang orang yang tag anda.

Tinggi. Perahsia. Berubah-ubah.

13. Benda yang paling anda sayang dalam hidup?

Nak tiru macam Hairi lah. Benda hidup: Keluarga. Kawan baik. Orang yang aku suka/sayang dari jauh (ramai okeyy *smile*).

Benda mati: Buku-buku and notes lama-lama (percaya atau tak kebanyakannya aku masih simpan, saje cari pasal nak suruh anai-anai serang rumah), gambar-gambar, puisi-puisi nukilan sendiri (puisi terbaik aku dah hilang akibat virus, masa tu aku betul-betul sedih), diari (dulu ada diari, sekarang tak lagi), kertas-kertas conteng & luahan perasaan (oh yang ni aku memang suka simpan,tapi tercampak sana-sini,tak kemas langsung =.="), surat & setem, barang-barang peribadi macam baju, seluar, beg, kasut etc, hadiah2 daripada kawan, pembalut makanan (yang tertentu sahaja!), sijil2..

14. 5 lagu yang anda suka dan selalu dengar.

Yang ni based on songs yang aku selalu mainkan lately lah.

+ 2PM - I'll Be Back

+ SID - Monochrome no kiss

+ Datuk CT - Ku Menunggu

+ Sheila Abdul - Mungkinkah

+ ST12 - Kebesaranmu

15. 5 blogger yang diSUNATkan untuk menjawab tag ni.

+ Aisyah Chou

+ Faraha Asri

+ Azman

+ Cik Mastura

+ Nimo-chan

al-Fatihah untuk si mati

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, December 15, 2010 | | 2 kiriman komen »

Salam.

Pertama sekali aku dengan rasa rendah diri ingin mengucapkan terima kasih kepada kawan-kawan yang menyedekahkan Al-Fatihah untuk Allahyarham Abdullah bin Mohamad, atuk aku yang kembali ke rahmatullah pada hari Isnin, 13 Disember 2010, malam, antara Maghrib dan Isyak.

Tapi apa yang mengejutkan aku adalah, rupanya kita tak boleh sedekahkan al-Fatihah untuk orang yang dah meninggal dunia! Kononnya itu bid'ah. Aku baru tahu beberapa minit tadi. Mula-mula aku nak tahu macam mana bacaan fatihah tu dapat tolong orang yang dah meninggal dunia. So aku google. Then baca, baca, baca, perbuatan tu sebenarnya ditegah.

Pun begitu, sebenarnya ada dua pendapat. Ada yang kata pahala bacaan sampai pada si mati (perbuatan tu dibenarkan), dan ada yang kata tak sampai (jadi perbuatan tersebut ditegah). Bacaan lanjut klik di sini.

Jadi dengan rendah dirinya aku nak mohon maaf kalau secara tak sedar aku dah terajar sesuatu yang ditegah. Kalau salah lah. Sebetulnya aku masih kurang jelas dengan perkara ni, masih terkejut lagi, rupanya ada pertikaian tentang isu begini. Tapi since kita di minta untuk pilih, aku pilih untuk percaya yang pahala bacaan tersebut sampai, berdasarkan kepada video ni.

Hmm siapa yang arif bolehlah tunjuk ajar ya! n_n"

Notis pemberitahuan: Tag dari korang semua akan cuba dilangsaikan dalam masa terdekat :)



misteri sticky note

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, December 13, 2010 | | 8 kiriman komen »

Salam.

Hi readers. Dah lama tak meg-hapdet blog ek? Nak update tapi malas. Tak tahu nak tulis pasal apa. Padahal banyak-banyak cuti sem, cuti sem kali ni lah yang aku paling banyak berjalan, which means lots of things boleh di kongsi melalui experiences dan observation masa berjalan-jalan itu, sebenarnyalah.

Hmm cuti tinggal dalam 20-23 hari mcmtu. Seperti kebiasaannya, tiap kali balik cuti sem, bilik akan bersepah macam tongkah pecah. Luggage terbukak terbaring atas lantai, baju bertimbun malas nak kemas masuk dalam almari, barang-barang seperti deodorant, minyak rambut, losyen, green tea berbentuk sachet, boxes (byk sangat box tak tahu kenapa aku suka simpan), and bla3 atas meja tepi katil berselerak, novel, majalah, manga bersepah dan..itu je kot. Katil sentiasa kemas. Kotak-kotak buku dari zaman diploma, hmm sampai sekarang tak bukak dan alihkan ke tempat lain. Bayangkan..dah 6 bulan lebih kotak-kotak tu. Namun, ianya dalam keadaan yang tersusun. Habuk-habuk dijamin bersih, seminggu 3,4 kali sapu. Bersepah je, biasalah bilik bujang yg pemalas, hoho.

Suasana bilik akan berubah menjadi sebuah bilik yang kemas hanya bila 2,3 hari sebelum cuti semester tamat. Ya, betul-betul kemas.

So tadi tergerak hati nak kemas ada satu beg sekolah ni. Okey tipu je, ayah mintak aku kemas. Beliau tengah pilih-pilih beg-beg yang boleh guna lagi untuk disimpan, sementara yang dah buruk, anak-anak tak rela nak guna lagi sbb out-dated, koyak dan sebegainya nak 'lego' dalam tong sampah. Lego mengikut kamus nenek aku adalah buang, haha. Beg ni aku guna masa sekolah menengah, elok lagi, warna kuning and kelabu, waktu tu my fav colour. Beg ni jugak aku pernah guna masa awal pengajian diploma. Ceh ayat..

So tengah kemas-kemas jumpa sticky note, elok lagi, alah yang warna kuning tu. Biasanya orang tampal-tampal as reminder ataupun penanda buku. Aku belek-belek. Banyak benda yang aku coretkan atas tu. Then aku jumpa ini:

"Aku masih setia padamu walau kau jauh dari pandangan mataku,

kenangan yang kau tinggalkan sentiasa mekar dalam mindaku.

Aku sendiri tak faham mengapa aku boleh tertarik dengan kau sedangkan kita berdua malu untuk berbicara dan bersemuka.

Benarlah cinta itu buta.

Kau agak special bagiku.

Aku cuma berharap suatu hari kita kan ketemu lagi.

Kau kini di wilayahku dan aku pula di tempat tinggal mu.

You're birthday pulak same like me, so impossible aku boleh lupakan kau".


Hohh?! Bilakah? Siapakah? Puas aku fikir..tak ingat jugak. So aku coretkan dekat sini supaya suatu hari nanti aku ingat siapa orang yang aku maksudkan. Kata kuncinya jelas, 'birthday sama', yang mungkin bermaksud aku berkongsi tarikh hari jadi yang sama, atau bulan yang sama, atau exactly tarikh dan bulan yang sama! Dan 'aku kini di tempat tinggalmu' boleh jadi negeri tempat aku belajar masa sekolah menengah dulu atau masa diploma dulu (sebab beg ni aku pernah bawak masa diploma jugak).

Aku cuma nak tahu siapa dan apa yang special sangat tentang individu ni sampaikan kat sticky note pun aku tulis benda alah ni. Biasanya ada buku tertentu je untuk berjiwang-jiwang ni *tounge*


Healing incantation (Rapunzel The Tangled Tale)

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, December 02, 2010 | | 4 kiriman komen »


Flower gleam & glow..

let the power shine..

make the clock reverse..

bring back what once was mine.


Heal what has been hurt..

change the fate's design..

save what have been lost..

bring back what once was mine..

what once was mine