d i n g i n

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, February 27, 2011 | | 2 kiriman komen »


Tadi buat sekalian kalinya, aku mulakan conversation dengan someone ni yang sentiasa berada no 1 dalam hati aku.

Okey ni bukan pasal cinta. SERIUS.

Aku ingat lagi betapa gembiranya aku masa dia terima aku dulu. Masa tu malam. Beberapa jam lagi masa untuk tidur. Aku tak boleh berhenti senyum sebab, terlalu bahagia, sampaikan masa tidur pun aku tersenyum.
Aku betul, betul, betul, betul, betul bahagia masa tu. Sebab, aku tak sangka dia terima aku. Bahagia sgt sampai pipi aku letih senyum malam tu.

But then something happened between us.

Ingat lagi satu hari tu, aku cuba call. Tiba-tiba apa yang aku dapat. MAKIAN. Tiba-tiba.
Aku menggeletar masa tu. Aku ingat lagi aku tengah happy-happy, tengah window shopping, dengan family, niat baik nak call, tiba-tiba kena maki dengan dia. Dia yang selama ni baik, muka innocent, maki aku. 
Dengan menggeletar-menggeletar tu aku reply dalam bentuk mesej, MAKIAN. Sungguh, aku sangat kurang vocab maki hamun, kau tahu tak betapa susah aku fikir nak balas apa? Selain maki, aku hina keluarga dia, habis-habis. Sebab aku kecewa. Aku terkejut. Dia maki aku dengan kata-kata yang aku tak sangka akan keluar dari mulut dia. Kata-kata yg memang mencalar maruah aku. Jadi aku balas dengan sesuatu yg berkaitan maruah jugak.

Aku tahu aku silap tapi..itu berlaku spontan. Aku cuma sedar lepas tu, yang aku tak matang, dan aku melampau sebab hina keluarga dia. Padahal dia cuma hina aku.

Apa yang aku sangat kecewa, aku sayang dia. Aku selalu belanja dia makanan. Kalau bulan puasa pergi bazar ramadhan aku tak pernah lupa belikan dia sesuatu. Lepas tu aku gunakan orang tengah utk hantar makanan tu. Tapi silap aku, salah pilih orang tengah. Orang tengah tu terlalu baik sampai tak sampai hati cerita hal sebenar dekat aku. Masa mula-mula dia memang makan makanan-makanan tu, tapi di hujung-hujung sebelum dia maki aku, aku dengar makanan tu ke tong sampah je. Aku tak tahu betul ke tak tapi aku dengar dari mulut kawan yang memang sgt jujur. Dia ni kawan kepada orang tengah ni. Haih kalau betullah, alangkah bongkaknya dia.

Aku tahu aku terlalu berusaha. Silap aku. Mungkin dia rimas. Rimas hari-hari hantar makanan. Dahlah guna orang tengah. Lepas tu mesej jiwang-jiwang. Sorry tu je cara yang aku terfikir masa tu. Aku mentah lagi. Lagipun aku busy, dia pun busy, so terpaksa guna cara tu untuk tunjukkan aku caring pasal dia. Aku jarang jumpa dia, tu juga mungkin puncanya. Aku juga jenis tak berani act sendiri, semua benda nak ber-orang tengah. Mungkin juga punca. Aku juga pendiam tak tahu apa nak cakap, tu juga mungkin punca. Ah, abaikan.

Aku tahu antara puncanya lagi. Ada penghasut. Ada pendengki. Aku ada spy yang tak perlu aku upah mereka sendiri ikhlas tolong, nampak dia dirapati orang lain. Sampai sekarang aku benci makhluk bersisik tu! Dan juga kawan-kawan makhluk perosak tu.

Yang penting sekarang dah bertahun-tahun..sampai sekarang aku tak tahu apa punca sebenar tiba-tiba dia maki aku. Benda tu hang sampai sekarang. Dan sampai skrg walaupun benda tu hang cmtu je, n ktorg dah takde apa-apa, dia still no 1 di hati aku. Betapa sayangnya aku dekat dia. Sampai skrg, tak tipu.

Aku add facebook dia dulu pun aku kumpul kudrat. Berapa bulan aku fikir nak add ke tak nak. Macam org kena sawan masa mula-mula tahu dia ada Fb. Hmm sbb aku takut hadapi kenyataan. Mana tahu dia maki aku lagi, via message? But then dia approve. Again aku gembira sgt. Dan dah nak dekat setahun ni, baru aku chat dgn dia tadi. 
.
.
.

DINGINNYA DIA T________T

Aku sungguh kecewa skrg. Sombong..

Tapi takpe, aku akan cuba bersangka baik. Biarlah pbualan dingin tu berakhir begitu. Lepas ni tak nak mulakan apa-apa dah. Aku cuma akan perhatikan dari jauh, berdoa dari jauh. Setakat ni aku bersyukur, dia masih ingat janji-janji dia pada diri sendiri, aku tahulah, sebab dia sendiri tulis dan bagi aku masa mula-mula kenal dulu. 

Kamu tetap dalam pemerhatian saya sebab kamu kenangan terindah bagi saya. 





I will never say goodbye to you.


Nota: Aku tak tahu kenapa aku gi post benda ni. Automatik. Dah nk tido bye!


Faceblog

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, February 26, 2011 | | 1 kiriman komen »

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

WOW [4th week of Feb'11]

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, February 26, 2011 | | 0 kiriman komen »



Laura Pausini - It's Not Goodbye

Now what if I never kiss your lips again?
or feel the touch of your sweet embrace?
How would I ever go on?
Without you there's no place to belong..

Well someday love is going to lead you back to me,
but 'till it does I'll have an empty heart,
so I'll just have to believe,
somewhere out there you're thinking of me..

Till the day I let you go,
'till we say our next hello it's not goodbye,
'till I see you again,
I'll be right here remembering when..

And if time is on our side,
there will be no tears to cry on down the road,
there's one thing I can't deny,
it's not goodbye..

You think I'd be strong enough to make it through,
and rise above when the rain falls down,
but it's so hard to be strong,
when you've been missing somebody so long..

It's just a matter of time I'm sure..
Well time takes time and I can't hold on..
So won't you try as hard as you can, 
put my broken heart together again?

Till the day I let you go,
'till we say our next hello it's not goodbye,
'till I see you again,
I'll be right here remembering when..
And if time is on our side,
there will be no tears to cry on down the road,
and I can't deny,
it's not goodbye..

Nota penyibuk: Cuba teka sama dengan lagu mana? *wink* Well, I love both!

Buang undi tengok rupa

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Tuesday, February 22, 2011 | | 4 kiriman komen »


Hari ni, disebabkan tak kenal, mereka undi calon MPP yang cantik sahaja. Senang cerita.

Tak salah lagi rupa memang penting, tak banyak pun boleh pengaruh sikit-sikit. 

Mana taknya poster pampang muka besar-besar, tulisan berbentuk janji ataupun ikrar haram tak nampak. 

Aku rasa benda ni perlu ubah. Kau bukan artis ataupun model terkemuka nak jual muka. Bukan semua orang kenal kau yang kau nak buat macam tu. Yang kau jual adalah manifesto. Orang nak kenal kau melalui manifesto, barulah kami (sedikit sebanyak) dapat nilai siapa yg..yelah..mungkin layak diberi tanggungjawab dan mandat besar mcmtu, walaupun tak kenal tak pernah bertegur sapa waima bertukar senyum sekalipun.

Haih, tak kisahlah. Yang penting, hari ni, aku tak undi yang cantik, aku undi yang matang. Atas alasan apa pun aku tak tahu.

Bye!

Nota: Aku dah undi baru aku terbaca manifesto si cantik ni dekat FB. Bolehlaaahh.. isu dia sama pulak mcm apa yg aku pernah cdgkn sebelum ni..not bad..


Contest: Senyum Tak Nampak Gigi

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, February 21, 2011 | | 3 kiriman komen »

Salam.

Hai readers! Just a quick post jugak. Hari ni nak join conteeeeeeeeeeeesssstttt! 

Kali ni contest yang aku nak join berkenaan dengan senyum tak nampak gigi. Haha, agak menarik kan? Okey, satu fakta tentang aku, aku seorang yang susah senyum. Serius. Kalau bergambar aku terpaksa perah keringat, kadang2 tu kene senyum siap2 depan cermin baru hadap kamera demi m'hasilkan sebuah senyuman yg manis haha. I dunno why tapi memang susah. Ni aku cerita secara general lah. Biasanya bila mood betul-betul pada kemuncak kegembiraan ditambah pulak bersama rakan-rakan rapat atau berada dalam suasana yang ceria, taklah susah sangat nak senyum. Hmm. 

Jadi pada kebiasaanya, untuk nampak 'seperti senyum' aku terpaksa senyum sambil menampakkan baris gigi. Just menyeringai sikit kasi nampak gigi, (w'pun gigi tak cantik) okey, that's smile for me. Susah tahu tak! Aku tak tahulah kenapa otot-otot muka ni tak membantu sangat dalam hal-hal penceriaan wajah ni. 

Dan kadang-kadang bila dah lenguh, dah penat nak menyeringai, yelah faham-faham jelah betapa susahnya utk orang yg susah senyum macam aku ni nak senyum, akan terhasillah senyuman tanpa menampakkan baris gigi. Contohnya seperti ini:



Ataupun kadang-kadang tu saje nak bajet kiut or nak pelbagaikan koleksi gambar dalam kamera kawan-kawan, yelah takkan senyum tu satu pattern je kan, dahlah si RS ni tak pandai posing, senyum se'pesen' je pulak tu..maka terhasillah gambar seperti ni




So that's all, takleh share banyak-banyak haha. So cik Muas, pada saya tak kisahlah macam mana pun senyuman seseorang tu, yang penting ianya ikhlas dan sejuk mata memandang pon dah lebih daripada cukup. 

Personally, aku jealous dgn sesetengah orang yang wajah dia pada keadaan biasa nampak manis macam tengah senyum. Serius, aku tak tahu mcm mana dorg buat! Macam hidup dorg ni takde masalah, cerieeeeee je. Well org2 mcm ni aku suka pandang, sbb sejuk je hati tengok. 

So nak tag 5 orang. 






Tarikh tutup 27.02.2011. Maklumat lanjut klik belog Cik Muas. Sekian!

WOW [3rd week of Feb'11]

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, February 19, 2011 | | 0 kiriman komen »

Hi readers! 

Just a quick post since my body is aching everywhere. Accident tadi. Hmm insya Allah 2,3 hari lagi I update cz ada pic-pic yang nak di-share and nak analisa dulu fasa sakit-selepas-accident ni since this is my first time, accident & injured.

So pemenang minggu ni adalah Aku Masih Setia nyanyian Dia Fadila. Tak tahulah kenapa hari-hari dengar lagu ni. Enjoy!



Kini telah tiba masanya,
untuk kita berbicara,
tentang hubungan ini,
yang makin dingin dan menyepi..

Teman-teman ku membawa berita,
cerita kecuranganmu,
namun ku masih mampu,
masihku bertahan kerana..

Aku masih setia,
namun kesabaranku ada batasnya,
mungkin jua kerna aku masih menyintai,
Bukan ku menyalahkan, 
Hanya sekadar ingin mengingatkanmu,
Agar cinta ini kembali bahagia..

Semakin kusut kurasai,
hari berganti hari, 
engkau terus membisu,
egomu makin membelenggu..

Apakah aku yang keliru?
Bingung dikaburi cemburu?
Atau sememangnya dirimu,
sebenarnya sebegitu?

Aku bukan boneka,
yang bisa kau lakukan semahunya,
namun cinta ini kupertahankan kerana..

Aku masih setia,
di sudut hatiku masih percaya,
dikau kan kembali,
seperti semula..

Nota: Highlight pertama masih tentang hilang arah. T___T


Nota lagi: Highlight kedua dan ketiga hanya suka-suka (haha).




aku rasa..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, February 17, 2011 | | 0 kiriman komen »

..hilang arah.

Aku tak tahu apa yang aku buat hari-hari. Aku cuma, lalui hari-hari aku dan lupa sebahagian besar daripadanya. 

Apa bagaikan seorang yang sedang bermain nenek-nenek si bongkok tiga dengan kain yang diikat di mata dan tangan diikat kebelakang. Aku ketawa, senyum, jatuh dan bangun semula, menjerit-jerit, memanggil-manggil beberapa nama, tanpa sedar, aku sebenarnya bermain seorang, tiada siapa dia sana, tiada siapa di keliling aku. Dan sebenarnya aku cuma berpusing-pusing di ruang yang sama, di bawah sorot cahaya dan di kelilingnya suram gelita, segelap pandangan mata yg ditutup. 

.
.
.


Keluarlah, jangan biar aku main sorang-sorang.
Dan tolong bukakan penutup mata ni.
Tolonglah.

True friend

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, February 16, 2011 | , | 0 kiriman komen »

Tadi aku terbaca status Fb sorang ni. Ayat clishe lah bila tengah sedih. 

"Kawan masa kita happy memang ramai, tapi kawan masa kita susah atau bila kita perlukan pertolongan tak ramai yang ada. Susahnya nak cari kawan yang boleh kongsi susah dan senang sekarang ni."

Ekelehh..guess what? What goes around comes around so padan muka kau! Dia ni, aku ingat nak delete je dari friend list, yelah mengenangkan apa yang dia buat kat aku akhir tahun lepas, tapi disebabkan aku ada satu prinsip ni, aku tak jadi delete. Prinsip tu lebih kurang macam ni. Bila orang add kita, means dia nak kawan dengan kita. Tak kisahlah dia communicate dengan kita ke tak dalam tu, takkanlah aku nak buang dia, hebat sangat ke aku nak buang-buang kawan pulak? Aku dahlah kawan tak ramai nak buang-buang pulak. 

Seriously aku pegang prinsip tu so sesiapa yang add aku dan dapat approval daripada aku, dia akan stay as fren dalam tu, walaupun dia tak pernah communicate langsung dengan aku. Sebab, cmne ek, aku faham perasaan orang yang di-delete from friend list ni. Aku rasa korang pon faham apa rasanya, bila kau add orang tu sebab, hmm mungkin kau crush dgn dia, or mungkin dia idola kau, or mungkin kau naaaaaakkkk sangat kawan dengan dia or tahu perkembangan diri dia, tapi tup tup kau esok kau bukak Fb kau search nama dia dah 'yillek' dah. Apa kau rasa? Terperanjat, kecewa, hampa, bengang, yelah tiba-tiba je diperlakukan sebegitu rupa kaaan. Unless kau ada buat silap, tu cerita lain!

Tapi aku pernah je kemas kini kawan-kawan dalam Fb tu. Buang siapa yang aku rasa, dia sebenarnya dah lupa pun password Fb dia (memang tak aktif langsung), and then macam foreigners (foreigners ni biasanya tiba-tiba je add lepas main online game), and kanak-kanak yang tiada mutual friends langsung, tak sama negara/negeri tempat aku pernah belajar (which definitely shows that dia pakai add je nak tambah friends), dan sesiapa yang aku rasa annoying dan pengacau. 

Berbalik pada cerita tadi, tentang kawan masa senang dan kawan masa susah. Aku okey je kalau yang menge-post status ni orang yang aku rasa dia kind of sweet friend, tapi yang dia ni, hishh tolonglah, aku harap satu hari nanti topeng kau terbukak, sebab dia memang nampak mcm a sweet friend. Masa kenal dulu punyalah manis mulut, then just because aku sangat busy ber-final exam semester lepas, tak dapat nak reply msg on time, tak dapat nak teman dia bosan ke apa (aku rasa dia tengah bosan masa tu), dia terus menyepi, sampai sekarang. Masa tu aku tengah sedih, nak mengadu lah paper susah tak dapat jawab, dia tak reply pon. Okey aku mengadu kat ramai okey masa tu, seriously ramai, even kat blog pon aku taip, cuba selak-selak bulan 10 2010 punya entri. Kebetulan nak mengadu kat dia sekali sbb yelah kebetulan tengah berkawan and dia cakap kalau ada benda nak share boleh share.

Padahal masa dia tengah sedih calling aku, aku jawab kott, walaupun tengah study untuk final, dahlah story berat gila sampai terpaksa aku keluar rumah dengar and respon sambil jalan-jalan ntah kemana-mana gelap-gelap dengan nyamuk dengan apa. So siapa kawan masa susah siapa sekarang? Sampai sekarang, dia buat deeeekkk je, buat tak tahu je, macamlah aku tak wujud kat Fb tu. Langsung tak rasa bersalah. Tulah ramai sangat kawan agaknya, dah tu delete jelah aku, podaci~.

Anyway aku cerita ni bukan nak malukan dia, tapi as pengajaran. Kita, kalau nak kawan masa susah, kita kene jadi kawan masa susah kawan-kawan kita jugak. Begitu jugak untuk kawan masa senang, nak jadi kawan masa senang kawan-kawan kita, masa kita senang kita kongsi dengan mereka. Kalau tak, tu yang ayat clishe macam tu kene batang hidung sendiri. 

Andai kata ada yang baca ni, membangkang aku, sebab aku pon dua kali lima sepuluh jugak, aku mintak maaf. Mungkin aku tak perasaan aku pernah hiraukan korang masa susah. Kalau ada peluang, bagi aku tebus kesalahan tu sebab aku taknak, benda yang sama berlaku dekat aku. Dalam erti kata lain, aku taknak ayat kat atas tu diluahkan oleh aku sendiri. 

"TRUE FRIENDSHIP are often DESTROYED by people who PRETEND to be a TRUE FRIEND, only to GET SOMETHING FROM YOU you and USE YOU for their own pleasure"

Bye!

Nota: Berkawan biar beribu. Musuh biar satu.


G for..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, February 16, 2011 | | 0 kiriman komen »

Hello readers!

First of all, thank you sooooo much untuk followers baru blog ni. Ahlan wasahlan!


Second of all (suka hati je), saya tengah fenin kepala, baru lepas test Environmental Ethic, and dah pening-pening tadi kena perah otak pulak  main nombor ekor  belajar nombor masa kelas Arab. Yea dah pandai balik. Serius saya sayang Ustz. Asma' Ammar. Beliau ajar sungguh-sungguh, tak ubah macam kat sekolah rendah. Semoga beliau nanti bersalin dapat anak yang comel dan dengar cakap. Ok, jom amin ramai-ramai.

Third, bercadang nak taip entri sependek yang mungkin. About something that begin with initial G. Haaaa jeng jeng jeng..

Macam ni, dekat kelas aku ada sorang girl ni, kitaorang panggil dia Gee. Sebutannya 'G'. So adalah seorang lecturer ni, apakata kita panggil dia Mr. N? Mr. N ni kegemaran dia, suka hati dia je nak panggil nama orang yang dia tak ingat/kenal. Antara nama favaorite dia adalah Salmah, Markonah, Salim, err aku pun tak berapa ingat sangat yang penting semua nama-nama zaman Pak Kaduk dululah, which is jarang nak dengar untuk nama-nama budak zaman marcapada kini. Okey sebenarnya takde kaitan pun dengan cerita kat atas, saje nak share hobi lecturer aku ni. 

So berbalik pada si Gee ni, tiap kali Mr. N nak panggil dia; nak suruh jawab soalan ke, apa ke, dia akan panggil si Gee ni, G-forcelah, G6 lah and ada sekali tu dia terpanggil G-string! Dan kanak-kanak amatlah suka dengan semua nama-nama bermula dengan G tu maka tergelaklah mereka tiap kali lecturer aku panggil si Gee ni mcmtu. Okey ceritanya sekarang adalah tentang G-string. Tahukah anda, aku baru tahu apa itu G-string Isnin lepas? I mean baru tahu apa itu G-string yang sebenarnya sebab rupanya selama ni, dah berbelas tahu hidup, telah tersalah anggap dengan benda lain. 

I though G-string is err..tak payahlah cerita buat malu je, yang penting memang kelakar habis masa baru tahu tu. Nasiblah mulut ni gatal nak dapatkan kepastian tanya orang sebelah apa yang lawak sangat pasal G-string ni. Haih lucah betul haha. Anyway lepas je tahu apa G-string ni, teruslah aku mengimbau kenangan masa dekat sekolah dulu and terus cerita dekat kawan aku dengan excitednya.

Ceritanya lebih kurang mcmni. Pada zaman dahulu, kalau tak silap masa aku F1, ada sorang kawan aku ni, kitaorang panggil dia Tokan. Dia masa kelas prep sempat jual kacang sambal mak dia, dalam paket-paket kecik, berapa ntah satu bungkus, tapi aku memang pembeli setia produk dia tu haha. Okey berbalik pada cerita, ntah macam mana jadi isu dia ni tak pakai seluar dalam. Biasalah budak-budak, tak matang, benda-benda tu yang dorang tengok. Kau tak pelik banyak-banyak benda kat si Tokan ni bontot budak ni jugak yang dorang perhatikan, sengal betul. Aku tak pasti lah pernah kantoi ke, kain terlondeh masa jalan kehulu-kehilir jual kacang tu. Or masa solat ke budak-budak ni dok observe sape tak pakai seluar dalam and tiba-tiba elok pulak dia kantoi. Or kantoi sebab tiap kali dia bangun dari posisi duduk kain/seluar dia akan ter'sedut' celah bontot dia (Haha yang ni selalu aku nampak, mungkin ni puncanya!)



So kecohlah jugak, antara batch kitaorang jelah. Dia ni pulak mcm senang kene buli jugak, kadang-kadang dengan aku-aku sekali buli dia. Alah bukan buli pukul, buli mengusik kaw-kaw punya jeee..kata pembeli setia tadi kan. Nak tahu apa jawapan dia? "Aku pakai seluar dalam lain daripada yang lain. Mahal punya. Korang tak nampak 'kesan' seluar dalam kat seluar/kain aku ni sebab aku punya seluar dalam lain, jenis tali." Hmm lebih kurang mcm ni lah jawapan dia,aku bukan hafal pon dialog dia masa tu. Then aku suruh dia tunjuk dekat aku, as bukti, tapi sampai ke sudah dia tak tunjuk. Bukan aku suruh dia tanggal seluar dia depan aku, haishh korang ni, i mean tunjuk kat tempat sidai pakaian ke kat dalam locker dia ke..

So, now I wonder betul ke dia guna G-string? I mean yang betul-betul tali? Yelah sebab dia claim sebab tu kitaorang tak nampak 'kesan' seluar dalam kat bontot dia. Perghh hebat gila kalau betul, kecik lagi kot masa tu, nak ber-G-string bagai. Moden gila. Padahal orang kampung je, kalah aku orang Shah Alam, haha. (Okey jangan terasa hati okey, kalau anda memang asal kampung tak payah malu untuk mengaku). Aku ada fb dia tapi ehhhh takkan tetibe nak tanya pulak, haha, takde keje. Apapun I smell something fishy, aku rasa dia tipu! 

Okeylah, sorry entri merepek. G6 tu korang tahu refer to apa? Refer to G6 airplane. Pun aku baru tahu. Okey bye!


7 Signs You're Falling In Love

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, February 14, 2011 | | 2 kiriman komen »


1. It hurts to think of that person loving someone else
2. You're never happier than when you're around that person
3. Your heart beats faster when you see that person
4. You trust this person with all of your secrets
5. You hang on every word he/she says
6. You become interested in the things he/she is interested in 
7. You daydream about him/her


Source: The Life Shed

WOW [2nd week of Feb'11]

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, February 13, 2011 | , | 1 kiriman komen »

Hi readers!

Seminggu-minggu ni aku carik lagu ni. Aku tak tahulah, somehow, lagu ni kinda sad masa part Dina and kinda cool balik masa part Zizan lepas tu back to sad mood sebab masuk part Dina balik. Apapun, addicted dengan lagu ni. Presenting, Dina ft Zizan (Raja Lawak) - Selamat Tinggal. 

Aku rasa aku orang first publish lirik ni dalam entri blog, cuba test google memang tak jumpa n_n"

Lirik Dina ft Zizan - Selamat Tinggal.

Dina:

Selamat tinggal kawanku..
Tak mudah aku pergi wo ho..

Bila wajahmu sentiasa di hati ini..

Zizan:
Okey, dah memang bukan mudah untuk ku menerima hakikat..
Dalam hidup ini sentiasa ku tersekat..
Apa yang kuharapkan, 
kasih sayang yang suci murni..
Tetapi semuanya hilang setelah kau pergi (pergi,pergi)
Dulu hari-hari ku berwarna-warni..
Kini kian mendung, ia tinggal satu memori..
Jangan, jangan lepaskan genggamanku ini..
Hidupku hanya bermakna jika kau di sini..

Mana janji?
Mana erti?
Kenapa gembiraku kini menjadi sepi?

Musnah segala apa yang ku impikan,
tetapi ku tetap tabah kerna Tuhan yang menentukan..

Kau tetap pergi apakan daya

Walaupun ku telah mencuba sedaya upaya..
Kuharapkan ini sesuatu yang kekal nanti..
Terpaksa melepaskan dirimu,
selamat tinggal

Dina:
Selamat tinggal kawanku..
Tak mudah aku pergi wo ho..
Bila wajahmu sentiasa di hati ini..


demam & rindu

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, February 12, 2011 | | 2 kiriman komen »

Salam. Hi readers!

Semoga semua dalam keadaan sihat sejahtera. Hari ni secara rasminya aku demam. Ni semua bermula daripada sakit tekak akibat makan cili padi pada masa yang sama minum air sejuk, kunyah pulak ais, then redah malam yang agak sejuk. Tu Rabu malam. 

Pagi keesokkannya, Khamis, bangun pagi tekak dah perit, siap takde suara lagi tu haha. Lepas buang-buang kahak sikit, ada suara balik. Sepanjang hari tekak sakit. Malam baru beli ubat, sebab siang tak makan apa-apa cuma banyakkan minum air suam. Ubat ke? Hah, setakat pastil Dequadin je pun, sebab aku tak percaya sangat ubat sakit tekak macam Strepsil semua tu. Lagipun nak jugak rasa apa rasa Dequadin ni. So malam tu makan pastil tu tiga empat bijik, hmm legalah jugak.

Hari ni, Jumaat, bangun pagi dah pening kepala. Badan panas dan berpeluh-peluh. Sah, nak demam. Yeayy! Haha aku happy. Tapi taklah sampai melonjak-lonjak, maklumlah tak sihat *cough*. Basuh baju. Mintak roomate panadol, telan sebijk dengan perut kosong. Dah telan baru teringat patutnya kena makan something dulu, haih. Tak biasa telan panadol, sebab tu macam tu. Then pergi fac and bla3 yang penting hari ni sangat-sangat panas so bertambah pening kepala. So sepanjang hari ni demam, pening kepala, sakit tekak, batuk-batuk & sekarang ni hingus meleleh-leleh dengan gembiranya. Haha best gila.

Actually aku rinduuuuuuuuuuuuuuuu sangat sangat demam. Sebab tu aku happy. Ada cerita sebenarnya pasal demam ni.

Dulu masa kecik-kecik aku selalu demam. Demam teruk. Sebulan tu paling kurang pun dua kali. Dan lama pulak tu, paling kurang pun 3 atau 4 hari panas. Tapi tak ingat sejak bila, tak sure memang dari sekolah rendah ke dari bila. Tapi zaman sekolah menengah, aku memang ingat, sebab aku duduk asrama. Dalam sebulan tu mesti ada demam. Tapi lepas tu, form 2 ke form 1 kalau tak silap, aku buat operation buang tonsil. Tahu tak tonsil tu apa? Kalau tak tahu google sendiri, tapi secara mudahnya tonsil ni kalenjar yg berfungsi sebagai sistem pertahanan badan. Tapi dalam kes aku, tonsil tu dah tak mainkan fungsi dia yang sepatutnya, so doktor sarankan untuk buang. Lagipun aku punya masalah dah teruk sangat dah masa tu, sikit-sikit demam. Parents risaulah, buatnya demam teruk tu jatuh masa exam, haa memang teruklah.

tonsil yang bengkak

Tadi aku google, masalah aku adalah 'recurrent tonsilitis'. Kira selama ni aku demam teruk, selsema, sakit tekak, sebab tonsil aku selalu bengkak. Selain tu ada masalah lain jugak, tapi tak penting pun cerita. So nak pendekkan cerita, sejak dah buang tonsil, aku dah jarang demam. Silap-silap setahun dua atau tiga kali je, lepas tu, sekejap pulak tu, dua hari je mcm tu. Memang tak best.

Sebenarnya aku suka demam. Sebab masa demam, kita akan dapat perhatian lebih. Aku suka tengok orang demam di-pampered, macam dalam drama-drama tv, kene tuam dengan air sejuk/ais lah, makan bubur kadang-kadang siap bersuap, lepas tu  tidur ada orang temankan, best. Lepas tu, kau tahu kan bila kita demam kita lemah semacam, muka pucat, mata merah, cakap pon tak bermaya..well aku suka keadaan mcm tu. Keadaan yg penuh kasihan haha. Dan ada lagi satu sebab. Aku discover yang demam ni, satu penyakit yang makan dalam. Aku tak tahulah tapi kalau demam, kita mesti kurus sikit. Yelah mungkin jugak sebab kita hilang selera makan during fever tu tapi bila kita demam, kita dapat rasa macam ada benda makan-makan barang-barang dalam badan kita ni. Haha, aku tak pandai sangat biologi tapi tu teori ntah apa apa aku lah. No wonder zaman sekolah aku kurus, esp during my secondary school. Siap arwah atuk aku pernah tanya aku, "kau amik dadah ke?". True story! Terkesima ayah aku yg ada sekali masa tu, aku apatah lagi, macam nak gugur jantung dengar. Masa tu arwah atuk aku sakit, tu agaknya mulut dia tak bertapis. Ah lagi satu, bila sakit ni kan kifarah kepada dosa-dosa kecik yg kita pernah buat. So, I loikkkkeeee. 



Dan tadi, aku teringat yang Acu aku pernah lumur kepala & rambut aku dengan air ke lendir ntah yang diekstrak dari daun bunga mawar kalau tak silap. Masa tu aku balik wajib, cun-cun pulak demam. Waa tu memang tradisional gila. Sayang Acu aku. Then teringat ibu, ayah, yang jaga aku masa aku demam. Masa kecik-kecik dorang akan tuam badan aku dengan air sejuk sampai aku tertidur. Kadang-kadang siap berdodoi. Dan aku teringat jugak, tiap kali aku demam panas, i mean yang betul-betul panas, aku memang akan meracau-racau. Pernah sekali aku meracau-racau lari keliling rumah nenek aku, menangis-nangis tak tentu hala, masa tu sepatutnya aku dah kena balik asrama dah, tapi sebab demam aku terpaksa ponteng. 

Serius, aku rindu untuk demam. Aku rindu nak demam lama-lama. Aku tak suka sangat sekarang ni, kalau kene hujan pon susah nak demam. Kadang-kadang rasa mcm saje nak cari pasal asalkan dapat demam haha. Tapi err fikir-fikir balik, kene sesuai dengan masa lah. Janganlah masa exam pulak demam. Sebab aku kalau demam memang kerja-kerja memerah otak tak dapat jalan punya. Macam skrg ni aku gembira sebab kan tengah cuti, sampai Selasa pulak tu. (Tapi cuti-cuti pun assignments berlambak, siap ada test lagi Rabu depan)

Hmm tu jelah kot. Nak taip pendek je tadi tapi jadi panjang jugak. Anyway, saya suka demam, serius! Ada sesiapa nak share virus? Hehe. Bye.

Nota: Mr Wednesday, U are the wish that comes true :)


Nota lagi: Tadi makan bubur nasi panas dengan jus epal suam. Hari ni banyak minum air panas, kasi tekak lega.

eventhough you already menopause..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Thursday, February 10, 2011 | | 0 kiriman komen »




Comelkan nenek2 ni? Hehe. Don't ever lose the hope!

speechless..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, February 09, 2011 | | 2 kiriman komen »

Scene akhir Episod 7 Personal Taste. Kau nak jadi watak siapa?

Contest: Aku & Lagu

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, February 07, 2011 | | 3 kiriman komen »


Hello readers!

Hmm aku suka dengar lagu dan aku paling suka lagu yang lirik dia ada kaitan dengan perjalanan kisah hidup aku. Tak banyak tapi memang ada. Salah satunya lagu ni. Lagu ni, kalau aku dengar aku akan jadi sedih, aku tak tahu kenapa. Lirik dia, bagaikan busur memanah tepat ke hati aku setiap kali aku dengar lagu ni. Muzik dia, sangat mengasyikkan, membuai aku dalam gelora pilu. 

My heart. Lagu nyanyian Irwansyah dan Acha Septriasa.

Pernah sekali, hari perkahwinan lecturer aku. Aku datang dengan kawan-kawan untuk meriahkan majlis. Dan sampai satu saat, bila orang ramai dah bersurai, biasalah kalau rumah orang kawen, ada DJ, ada karaoke, jadi DJ tu panggil kami untuk karaoke ramai-ramai dekat depan. Berkaraokelah mereka, kecuali aku, sebab aku nak rakam nyanyian mereka. Nyanyi lagu kahwin. Selamaaaat pengantin baruuu teng treng teng teng teng teng. Tiba-tiba sorang request lagu ni. My heart. I mean lagu my heart. Aku dah sentap dah. Baru request tu. Tiba-tiba pulak, cd minus one lagu ni ada pulak. Ah, sudah. Aku dah, pelan-pelan, menjauhkan diri. Tiba-tiba sorang tarik aku untuk duet lagu ni, hahh? Duet dengan sorang ni. Aku geleng-geleng, berkeras tak nak. Dan akhirnya dia berduet dengan orang lain. Aku tak nak bukan sebab malu ke apa, tapi first of all aku sentap, kenapa lagu ni? Aku memang tergamam. Beside, aku rasa lagu ni, pada masa tulah...bukan boleh dinyanyikan sesuka hati. Sebab lagu ni ikhlas. Lagu ni lagu untuk sepasang kekasih. Jadi aku tak boleh..sebarangan..berduet guna lagu ni. Sampai macam tu sekali.

Pelikkan? Lagu ni je yang aku rasa aku pernah letakkan syarat mcmtu. 

Apa kata baca entri ni sambil pasang lagu my heart?

Sebenarnya ada kisah disebalik lagu ni. Ianya agak personal walaupun dah 4 tahun lebih berlalu. Yang pasti, mula-mula dulu aku pelik mcm mana lagu mcm ni boleh wujud. Perasan tak lagu ni rojak? Dwibahasa! Aku rasa macam..ni lagu duet dwibahasa pertama dalam hidup aku masa tu. Atau patut aku cakap pada era itu? Dahlah lagu Indonesia. Bukanlah aku tak suka lagu Indonesia tapi masa tu, entah, pelik, lantas tak dapat terima. Tapi entah macam mana, aku fahamkan bait lirik dia, then aku mulai suka, terutama pada part "bila kita mencitai yang lain, mungkinkah hati ini akan tegar, sebisa mungkin tak akan pernah kasih ku akan hilang", bunyinya sangatlah sedih. Kebetulan kena pada diri sendiri masa tu. 

Seseorang pernah 'nyanyikan' lagu ni dekat aku. Sangat ikhlas. Masa tu aku tak sangka, dia sanggup bukak internet untuk faham betul-betul lagu ni. Bila dia nyanyi, dia seolah-olah menyindir aku. Aku yg rasa macam tu. Maksudnya, bila dia nyanyi "bila KITA mencintai YANG LAIN..MUNGKINKAH hati ini akan TEGAR?" dia seolah-olah nak bagitahu, "aku tahu kau suka orang lain tapi kau dengan aku sekarang, pandanglah aku..". Dan ni lagu duet. Lepas tu peluang aku pulak untuk 'tanya' dia. Masa tu sangat..syahdu..walaupun masing-masing macam main-main. Hehe.

Tiap2 lirik tu ada kisahnya yg tersendiri dengan orang yang menyanyikan lagu ni. Dia mungkin tak perasan. Ukir nama kat mana contohnya? Well masa kita tengah angau, kita memang berlebih-lebih melayan perasaan kan? Tulis nama atas buku conteng pon kita anggap macam ukir nama dekat pokok *tounge*

Anyway, dah 4 tahun dah. Malas nak ingat. Kadang-kadang bila tengah duduk diam-diam dalam kereta then terdengar lagu ni, aku akui aku tersentap. Aku teringat aku pernah lalui zaman, suka orang lain tapi bersama dengan orang lain. Ah aku rasa semua pon pernah lalui. Nak2 yang ramai crushes nii.. Hmm waktu tu, entah, kawan yang suruh kasi peluang dkt dia ni sebab kesian aku baru lepas heartbroken. Haih mcm manalah hati kita dapat terima orang lain sedangkan kita suka orang lain, korang tak pelik?

. . .

Okey2 enough with the past. Ni gara-gara contest ni lah grrr.. Err aku rasa aku gagal buat entri ni sesentap yang pernah aku rasa. Ciss. 

Okey siapa nak join boleh klik NAK JOIN, syarat-syarat penyertaan dan hadiah boleh check it out yourself *grin*. 

Now, aku nak tag Mas yang suka join contest, Man yang tengah angau, Ecah, 'Bro' Ina, dan juga MFS! Tarikh tutup: 28 Feb 2011.

Nota: In case U read this entri, baca sampai habis lepas tu buat-buat mcm tak baca je ek. U know the truth, so syyhh :P Peace!


me talking to the wall.

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, February 06, 2011 | | 3 kiriman komen »

Call tak angkat.
Mesej tak reply.
Tukar nombor? Tak mungkin.
Busy? Tak mungkin.
Mati? Probably. Tapi atas sebab apa?

Takpe saya bagi anda peluang. Anda pernah bagitahu saya "Jangan cepat prasangka, ikutkan perasaan. Belum tentu apa yang saya fikir tu nanti betul." Anda kata, anda tak suka orang yang mudah untuk fikir yang bukan-bukan. Okey fine, saya cuba positif. Cuba sehabis baik. 

Saya bagi 1 minggu. Hmm tak, 2 minggu. Bermula hari ni. Lepas dari tempoh tu, kalau tiba-tiba awak baru datang cari saya, err awak bagilah alasan paling logik dan..kita tengoklah macam mana. 

Masalah sekarang bukan saya, tapi anda. Anda yang berharap pada saya. Saya tak harap apa-apa pada anda pon. Sebab saya sedar diri, saya banyak sangat kekurangan, compare to others. Tapi disebabkan anda berharap; anda beritahu itu, anda beritahu ini, supaya saya jelas, maka saya pula yang berharap. Saya harap, saya dapat tunaikan sekurang-kurangnya sedikit harapan awak, ikut cara saya. Sebab saya nak bagi peluang pada diri sendiri..sambil ukur baju pada badan sendiri. Again saya cakap, saya sedar diri.

Hmmmm anyway,saya call anda, saya mesej anda, sebab saya risau, sebab saya ambil berat. Dan sebab saya terhutang budi dengan kebaikan awak. 

Saya jujur, anda?

.
.
.

Mengarut pulak malam2 ni. Ahh bosannya hidup. Takde mood nak teruskan hidup sebagai student. Aku berani bertaruh cakap, semester ni aku MUNGKIN tak perform. A'uzubillah..apa kau merepek ni RS?? Tapi tanda-tanda tu dah ada. Kita doa jelah semua selamat.

Oyasumi!