Menyesal aku tolak tawaran belajar oversea ;(

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, December 23, 2009 | , | 8 kiriman komen »

Aku pernah cerita ke yang aku pernah dapat tawaran study dekat Australia? Aku rasa tak pernah sebab ini hanya angan-angan aku jek haha! Aku memang ada angan-angan, atau impian untuk sambung belajar di luar negara, perhaps degree ke, Master ke (tu pon kalau aku rajin lagi masa tu). Kalau boleh nak dekat-dekat jelah, macam Australia. Jauh nanti rindu-rinduan pulak dengan family,eceh~

Ok,dah,dah..tak boleh citer banyak sebab tu angan-angan je. Katekanlah dapat tawaran tu nanti tapi takde sesiapa nak taja, JPA ke, MARA ke, tak jadi jugak. Melainkan ayah aku tiba-tiba dapat kerja sambilan dekat kilang cop duit kat KL. Eh,ada rupanya kilang cop duit ek,aku ingatkan main-main je.

Haih,dunia makin lama makin panas. Perasan tak? Aku malaslah nak bercerita tentang global warming ke, green house effect ke sebab aku tak hengat pon pasal benda-benda ni lagi (except Mr. Elly tiba-tiba nak buat test mengejut pasal Environtmental Health Monitoring, tapi jangan risau, takkan happen). Akhir-akhir ni aku rasa macam terbakar duduk dalam rumah ni. Rumah sewa aku nilah. Kan binaan dia papan so aku tak pastilah ada kene mengena dengan papan ni ke tak. Aku macam membayangkan papan ni konduktor haba yang baik je selama ni,yelah kalau tak kenapa panas gila duduk dalam rumah ni huhu. Kipas bukak nombor 5. Pintu, tingkap dah bukak - nak kasi pengudaraan yang baik,supaya wap panas keluar,udara luar masuk. Tapi, tetap panas. Rasa macam biskut dalam oven. Takpon macam duduk dalam sauna room. Takpon macam bahang dari kuali waktu korang buat sambal goreng,dekatkan muka korang dekat kuali tu,haa lebih kurang macamtulah kott. Haha,k lah,pasal bahang kuali ni aku main reka je haha..tapi pasal biskut dengan bilik sauna tu betul,tak tipu. Also,aku tak pasti bahang ni disebabkan atap rumah ni. Kalau diamati betul-betul,zink.. Aluminium zink. Mungkin jugaklah kott sebab ni,huhu.

So bila panas ni aku akan otomatik cakap "Oh,very hot in Malaysia..." Teringat dulu masa dekat UiTM,aku tak suka sangat jalan dekat laluan berbumbung sebab orang yang jalan dekat bawah tu mesti terhegeh-hegeh macam itik pulang petang. Berlenggang kangkung padahal agaknya kelas dah mula dah pon. So aku jalan dengan bersahaja dekat....jalan biasa,jalan untuk kereta lalu lalang tu,kan takde bumbung hehe. So jalan tengah terik mentari tu,dalam gerakan yang pantas (aku memang tak pandai nak jalan lembap-lembap nih) sampai je kelas,tipulah kalau aku kata setitik peluh pon takde. Dah naik tangga apa semua, tiba-tiba masa jalan ada sorang dua staring kat aku (buat aku cemas), tipulah kalau aku kata aku tak berpeluh. So,berpeluh. Bila berpeluh aku akan cakap ayat tadi, "Oh,very hot in Malaysia...." Lagi seronok kalau cakap tu depan kawan-kawan kelas *coursemate* so dorang boleh ikut sama cakap cmtu hehe.

Tapi cupp..ayat tu tak berhenti dekat situ je. Kadang-kadang aku sambung.. "It's cold in Australia. Menyesal aku tak belajar dekat situ ." Takpon aku akan cakap "Dekat Australia tak panas macam ni ponn" Cehh..bajet aku origin from Australia tapi belajar dekat Malaysia lah hahaha! Dan sedar tak sedar, ada sorang dua terikut-ikut aku cakap macam ni. Bangga jugaklah aku. Apa yang nak dibanggakan pon aku tak tahu sebenarnya,kui3..

Jadi itu jelah cerita untuk hari ni. Nampak tak apa yang aku cuba sampaikan? Okeylah..kiranya macam nilah..katakanlah aku dapat tawaran sambung study dekat luar negara especially dekat negara-negara yang sejuk,macam Australia,contohlah.. Okey what? Australia tak panas macam kat Malaysia taw! Sambung. Antara faktor yang aku akan pertimbangkan bukan sahaja faktor kemungkinan aku akan culture shock, bahasa Inggeris aku yang lemah, kewangan/tajaan dan jumlah tahun pengajian (kalau korang perasan faktor-faktor ni lebih kepada menghalang aku kejar angan-angan aku kan?) tetapi turut termasuk perbezaan suhu di Malaysia dengan Australia. (Satu je faktor positif XP) Sampai mcmtu sekali kan?



8 kiriman komen

  1. Hana™ R. // Wednesday, December 23, 2009 9:39:00 PM  

    OMG. hahaha bajet je post kali ni.
    XD
    and wait. Is thaaaaaaaat you yang menyanyi kat blog tu? hihi

  2. NOOR FATIN // Thursday, December 24, 2009 2:18:00 PM  

    kalau g australia..jgn lupa beli ole2 utk aku k..hehe

    eh2..yg sblh tu ko ke? *blur*

  3. Ms.osha // Thursday, December 24, 2009 6:06:00 PM  

    cet...angan2 je..ingtkn tol..
    haha..xpe..angan2 tu penting..
    mana tau dpt peluang nnt..;)
    peace2 kcg pis..

  4. Lala // Saturday, December 26, 2009 10:58:00 PM  

    kadang2 tanpa angan2 hidup mcm xde arah tujuan...
    tapi xbleh blah buat perbezaan suhu...hahahahah...nk wat cmne...
    allah dh tetapkan mcm tu...

  5. harisu-sama a.k.a RS // Monday, December 28, 2009 10:36:00 AM  

    hana,hehehe..saje kasi gempak sket..
    OMG,kmk ka nyanyi sebelah tok?? haha!

  6. harisu-sama a.k.a RS // Monday, December 28, 2009 10:39:00 AM  

    faten,hehe..kau pon nak berangan-angan dapat ole2 dari aku lah pulak skrg ek? jauh paten..kata angan-angan huhu.
    erk,sebelah ni macam aku ek? tak cute langsung! haha!

  7. harisu-sama a.k.a RS // Monday, December 28, 2009 10:42:00 AM  

    kak aisyah,hehehe..peace jugak..angan2 jek :)

  8. harisu-sama a.k.a RS // Monday, December 28, 2009 10:44:00 AM  

    lala,hahaha! perbezaan suhu penting woo..kalau suhu tak kondusif,nak belajar pon tak selesa :) tp tetap,ni sume angan2 jek..hehe