Panik untuk esok. Langsung tak mula apa-apa.

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, December 06, 2009 | | 6 kiriman komen »

\(>o<)/ Warghhhhhhhhh..!! Panik! Panik!

Tak tahulah apa alasan paling best aku nak bagi esok,huhu.


Kenapalah aku malas sangat,haiya.. Adakah sebab, Disember? Haha,tak habis-habis. E'eh,gelak pulak. Serius (2X).

Aku cuba imagine apa yang akan berlaku saat tangan memusing tombol pintu dan kaki kanan melangkah masuk ke pejabat esok. Mata aku mesti otomatik pandang meja encik M. Encik M akan pandang aku dan mengangkat kepala sikit. "Yo,wassup.." Lebih kurang macam tu lah lagaknya. Cuma dia memakai pakaian kerja dan dia bukan rapper. Aku cuma nak beri gambaran jelas gerakan kepala Encik M tu je,heh korang ni. Sambung. Dan aku akan direct ke meja dia sambil menyimpul senyum silu aku. Peluh memercik-mercik walaupun suhu agak beraircond. Mata semua IK memandang aku. Oh,panik,panik!!


Encik M,"Macam mana dengan proposal awak, boleh saya tengok?"

A. "Err, mintak maaf encik..masa cuti saya tak dapat nak fikirlah hal-hal pelajaran ni. Lagipun saya tak boleh nak start apa-apa sebab encik belum bawak saya pergi Infection Unit Control."

B. "Saya belum start apa-apa lagi encik. Tapi saya ada buat sikit-sikit research untuk dapatkan gambaran study (kajian) saya. Bila encik nak bawak saya pergi Infection Control Unit? Hari ni boleh? "

C. "Saya belum start apa-apa lagi encik. Macam ni..saya ada bincang dengan sorang senior and seorang lecturer saya. Senior saya cakap case study saya ni sama macam apa yang dia nak buat dulu. Tapi lecturer suruh tukar, atas alasan apa pun saya tak pasti. Lepas tu pulak, sorang lecturer saya kata case study ni macam takde kaitan dengan syllabus kos saya. Entahlah, saya bingung sekarang ni."

Encik M, "Oh. Awak dah buat problem statement? Boleh saya tengok?"

A. "Saya tak reti nak buat lompat-lompat ni. Saya jenis yang kalau nak buat, saya kene tahu dulu betul ke tidak ada kes untuk study saya ni and serious ke tak kes NSI dekat hospital ni. Maksudnya encik kene bawak saya pergi Infection Control Unit dulu. Sebab chapter 1 untuk introduction, problem statement, objective semua tu bergantung dengan interview and observation saya dekat Infection Control Unit tu nanti"

B."Belum lagi. Encik nak tengok ke? Saya ingatkan lepas pergi Infection Control Unit baru saya buat,macam yang saya bagitahu sebelum cuti hari tu"

C."Problem statement tu yang 5W1H tu kan?

Jawapan A tu macam kurang ajar lah pulak. Walaupun sebenarnya ia benar. Kasarlah jawapan macam tu, kalau baca nada kasarlah hehe. Yelah, time cuti hari tu memang aku set otak aku nak rehat puas-puas, taknak fikir hal-hal berkaitan pelajaran ni, dan lupakan kebosanan aku kat Sarawak *masa tu*. Tambah pulak, aku memang tunggu nak pergi Infection Control Unit dulu, supaya aku tahu study (kajian) aku ni boleh kembang sampai mana. Dan aku sangat tak suka buat lompat-lompat. Aku suka kerja aku dibuat accordingly. Tak boleh lompat sana, lompat sini ; chapter 1 belum buat dah nak buat chapter 2. Dependlah, tapi untuk kerja-kerja menulis ni aku macam tu. Macam buat karangan jugak, takkan tiba-tiba nak start perenggan dua sedangkan perenggan satu takde. Lagi teruk bila perenggan satu tu tak tahu nak tulis pasal apa, tapi perenggan dua ada pulak isinya. Hah,last-last pening kepala terus sadaqallahul'azim.

Aku macam nak pilih jawapan B, untuk dua-dua situasi. Eh,aku memang susun cantik-cantik dah A,B,C ni sebenarnya hehe. Jawapan B ni aku gelarkan jawapan blur-blur. Atau jawapan manja-manja. Ha mane-manelah. Kira kalau encik M dengar takdelah dia panas. Makin sejuk adalah, kott. Lagipun, aku memang blur sebenarnya. Aku tak pasti, ada ke encik M kata nak tengok Isnin esok sebab sebelum aku cuti hari tu aku ada cakap yang aku akan start lepas visit Infection Control Unit. Dan aku ada buat research sikit-sikit, yelah bolehlah time borak-borak nak selamatkan diri terangkan hal sebenar tu aku selitkan dengan ilmu-ilmu yang aku peroleh,eceh~

Jawapan C ni memang jawapan nak selamatkan diri. Jawapan tukar topik namanya. Tengok jelah macam mana aku tukar topik. Bukak cerita lain pulak padahal hal tu untuk dibincangkan,bukannya dijadikan alasan aku tak mula buat proposal lagi. Dan memanglah okey buat-buat blur tanya problem statement tu mana satu,tapi takyah lah kot. Nak buat-buat blur, guna jawapan B jelah,ok sikit.

Okeylah,guna jawapan B. Mesti hafal nih! Just in case, encik M nak tengok. Aku rasa dia takde cakap nak tengok, tapi mesti dia akan tanya cmne progress aku kan? Tapi aku ada cakap aku tak boleh start selagi tak pergi.. Eh,dah,dah.. Pening kepala aku fikir pasal benda ni start dari siaran Melodi habis tadi.

Alamak,baju belum gosok! Haih,esok pagi jelah~ Malas .___________________.




6 kiriman komen

  1. NOOR FATIN // Monday, December 07, 2009 1:00:00 PM  

    aiyook haris..haha
    malam ni fkir btol2 jwpn ape nak kasi..weee

  2. Lala // Monday, December 07, 2009 1:31:00 PM  

    hahahha..dh fikir jwpn ape nk bg dh..
    bagus...dlm mane2 situasi pon kene fikir dulu tentang diri sendiri...
    lala suke jwpn c utk problem statement...hahaha..kompom kene luku kepala kalo tnye balik soklan mcm tu...hahahahah

  3. harisu-sama a.k.a RS // Tuesday, December 08, 2009 11:35:00 AM  

    faten,hehehe...tidur pon tak lena malam tu. tidur dalam kepanikan :P

  4. harisu-sama a.k.a RS // Tuesday, December 08, 2009 11:35:00 AM  

    lala,haha! kalau kene luku kepala,padan muka saya lah. sapa suruh tak buat~

  5. Nor Syaira // Tuesday, December 08, 2009 7:41:00 PM  

    aku nk tergelak bce part "oh,panik2"
    sebab aku teringt kazen aku buat gaya ala2 mak nyah..beliau sgt sewel..haha!

  6. harisu-sama a.k.a RS // Wednesday, December 09, 2009 9:59:00 AM  

    hahahaha! tapi aku bukan mak nyah ok kui3..