Boys Before Flower

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Wednesday, June 24, 2009 | | 14 kiriman komen »





Peace upon you readers..

Wahh akhirnya aku berjaya tengok drama Boys Before Flower sampai habis wakaka. Bukan dalam citer tu je byk dugaan, dalam proses aku nak tengok tu pon banyak dugaan huhu. Sebab apa aku cakap byk dugaan? Sebabnye aku kene pindah2 dari website lain ke website lain nak tgk citer nih huhu. Mybe sebab ni citer baru so byk website under maintenance and so forth..*yelah tu..aku pon tak tahu sebab ape lg yg plg munasabah* Actually citer nih dipomote oleh junior aku, Zinnera..dan bukan dia sorang, website2 tertentu jugak menggoda aku untuk amek tahu ape yg best sgt citer nih huhuhu. Ada sesetengah website rankingkan citer ni di tempat pertama 'mesti tonton'..so bodohkah aku untuk tidak curious why?? Haha. Erk btw gambar2 kayt atas tu cam hampeh ek? Haha..tak jumpe gambar saiz besar lorh...(+_+)

K..sekarang ni aku tengah excited nak komen sikit drama nih..and at the same time mempomote citer ni wat sesiapa yg belum tengok *baru abis tgk,hehe*

Boys Before Flower atau Boys Over Flower *citer yg sama juz tajuk ada 2 version* ni actually Korean version untuk manga + anime + drama Hana Yori Dango from Japan. Kira asalnya citer ni start from manga then diadaptasi jadi anime then seterusnya drama dannnn seterusnya dalam movie version. Haha,itu di Jepun. Citer ni gak ada dalam Taiwanese version iaitu Meteor Garden. Gerenti ramai penah tengok yg versi Taiwan ni,sebab pernah main kat tv kott.. Dan akan datang,versi dari China,dgr2 tajuk dia Meteor Shower.

Tapi apa yg aku nak citer,Korean version lagi best. Ni bukan pendapat aku semata malah aku kuatkan dengan komen2 penggemar2 citer nih yang dah membanding-bandingkan Japan version dengan Korean version. Jadi kepada sesiapa yg belum tengok versi Korea tapi dah penah tengok versi Jepun boleh je tengok,walaupun plot atau jalan citer lebih kurang sama. Nama pon adaptasi.

Secara ringkasnya, ceritanya bermula apabila Geum Jan Di lakonan Koo Hye Soon masuk ke sebuah sekolah elit, Shin Hwa College dan bertemu dengan satu kumpulan yg dikenali sebagai F4 (Flower 4). Kumpulan nih sangat berpengaruh kat sekolah tu dan ketua group tu adalah anak kepada pengasas sekolah tu sendiri iaitu Goo Jun Pyo lakonan Lee Min Ho. Oleh sebab Jan Di ni ada prinsip hidup dan personaliti yg lain dari yg lain,dari hari ke hari dia dapat adapt dengan group F4. Korang akan perasan episod 1 ngn 2 cam boring sikit tapi dah lama2 terus best..esp episod final. Ada 25 episod sumenye exclude 4 clip pendek apa yg terjadi pada semua anggota F4 5 tahun selepas tu.

Ok,selain tu,cerita ni menunjukkan konflik cinta antara Jan Di, Jun Pyo dan Yun Ji Hoo lakonan Kim Hyun Joong yang mana mengikut tilikan seorang penilik nasib, antara dua orang itu, seorang akan jadi future husband Jan Di dan seorang lagi soulmate. Yang menariknya,versi Korea lebih banyak fokus kepada konflik cinta itu maka sebab itu ramai yg berpendapat versi Korea ni lagi best. Honestly aku suka konflik tu dan aku suka term soulmate tu sendiri. Soulmate..sampai sekarang aku kompius apa sebenarnya fungsi seorang soulmate walaupon dah google byk website wakaka!

Next aku nak share pendapat aku tentang plot2 yg sedih. Plot2 yg sedih kebanyakan fokus pada Jan Di, Jun Pyo dan Ji Hoo. 3 orang tu. Antaranya, waktu Jan Di dipulaukan buat kali kedua. Yg kali pertama tak sedih sgt tp yg kali kedua. Part yg dia tercampak dari basikal,dibaling tomato ngn tepung dan disembur pemadam api. Sampai dia takleh bangun dan luka2 sebab tercampak dari basikal tu. Yg wat lagi sedih dia gi cakap cmni "Buatlah lagi..buat lagi! Itu je ke yg korang mampu buat?!" Padahal dia dah lemah dah time tu. Huhu tu part sedih pertama. Second, time mak Jan Di melutut dekat mak Jun Pyo yg memang guna taktik kotor untuk jauhkan anak dia Jun Pyo dari Jan Di dengan menggunakan pengaruh dia dari awal citer sampai 2 episod akhir. Yg wat harunya sebab mak Jan Di amik beras ke garam ntah siram kat diri sendiri mintak tolong maafkan dia dan bagi peluang kedua kat family dia. Bygkan,dia dah melutut..pempuan jahat *mak Jun Pyo* tu tak puas ati.. Sampailah mak Jan Di siram diri sendiri ngn garam sebagai tanda penghinaan yg dia pernah buat kat pempuan jahat tu,baru dia puas ati. Third,time Jan Di lindungi Jun Pyo dari dipukul dengan kerusi oleh salah sorg student yg mana adalah kisah silam tersendiri *kene tgk baru faham*. Jan Di tak boleh berenang lagi lepas tu..yg mana mmg minat dia berenang tu sebab dia masuk sekolah elit tu huhu. Dan bykkkkkk lagi part sedih lah. Kene tgk sendiri.

Untuk lakonan,aku respect gila ngn mak Jun Pyo lakonkan watak pempuan jahat hahaha! Memang org yg tgk akan mencarut-carut sebab geram plus sakit ati tgk kejahatan dia. Sumpah jahat wehh..korg tgk sendiri. Dan aku respect juga watak Jan Di. i wonder wujud ke perempuan yg tabah mcm tu kat dunia ni huhu. I mean of coz la ada tp ntahla...utk watak seorang pelajar yg dtg dari keluarga yg agak susah,bercinta dengan anak org paling berpengaruh kat Korea..dan dugaan2 yg dia terpaksa hadapi..aku rasa takde yg setabah tu huhu. Btw,it's juz an acting kann hahaha.

Utk lagu2 soundtrack...byk gilaa. Ada lebih kurang 20 lagu tak termasuk versi instrumental..tapi yg aku nak pomote:
1. Because I'm Stupid - SS501
2. Stand by Me - SHINee
3. Paradise - T-Max
4. Lucky - Ashily

Dah..kalau ada masa tengoklah. Aku rasa tak lama lagi kuar r tu kat 8tv,kui3..

Dari 10 bintang aku kasi 8 bintang..hehehe. Sekian.

14 kiriman komen

  1. ~iceq~ // Wednesday, June 24, 2009 8:07:00 PM  

    wah..dh ad korean version?..mo tgk jgak!!..hehe~

  2. hey there syaira // Wednesday, June 24, 2009 10:55:00 PM  

    hehehe..~

  3. BaLQisRiZa // Thursday, June 25, 2009 9:07:00 AM  

    hummm..hehehehe..
    aku takot nk tgk cite2 cmi, sbb, aku takot aku ketagih..

    pelikkan?? tp btol..aku takot tgk sbb takot ketagih..

    dulu, aku try tgk satu episod je princess hour..sekali, aku jd ketagih smpai aku beli cv ori die..haha

    pastu, aku tak suke tgk slam dunk mase kecik2..bl dh bsr n aku try tgk, ketagih jugak smpai angau gile kt rukawa kaede..haha..

    aku ni sesungguhnye manusia yg pelik..so, elak ketagih, jgn tgk..tu moto aku...haha

  4. ++harisu-sama++ // Thursday, June 25, 2009 12:58:00 PM  

    iceq..
    yup dah ada korean version ^_^
    kmk skip japan version wakaka!

  5. ++harisu-sama++ // Thursday, June 25, 2009 12:58:00 PM  

    syaira..
    nape gelak? haha!

  6. ++harisu-sama++ // Thursday, June 25, 2009 1:04:00 PM  

    balqis..
    aku plak lain..
    dulu tak minat sgt citer2 korea ngn jepun nih..
    tp dah selalu layan..kawan pomote..ader plak siap paksa suh tgk,haha dan sampailah sekarang aku layan..
    but only citer2 tertentu r..yg top 10 ke top 5 ke wakaka!

    btw,ketagihan pada citer ok pe..bukan bahaya utk kesihatan ponn haha! donlod sudeyh~~

  7. hey there syaira // Thursday, June 25, 2009 1:52:00 PM  

    hahaha..akan ku crik cter nie..hahahaha..lalala~
    =p

  8. ++harisu-sama++ // Thursday, June 25, 2009 2:28:00 PM  

    hehehe..carik2,carik sambil gelak2 k wakaka!

  9. BaLQisRiZa // Friday, June 26, 2009 12:42:00 AM  

    bhya la..
    aku sgup lupe study sbb nk tgk slam dunk..
    aku igt lagi..
    hahaha

  10. eZad niMo // Friday, June 26, 2009 1:08:00 AM  

    huhu..xnak!! xsuke!!!
    nak yg jepon gak, huhuhu...
    kawaii ^_^
    suke hanazawa rui..kui3~

  11. ++harisu-sama++ // Friday, June 26, 2009 1:59:00 AM  

    balqis..
    tp kau dah abis exam kan?? hah,jawab2..kui3.
    neway,aku faham...aku dulu penah gaduh disebabkan tak dapat citer yg aku mintak dr kawan,haha.
    bygkan...
    dah addcted sgt kot.

  12. ++harisu-sama++ // Friday, June 26, 2009 2:01:00 AM  

    ijat nimo..
    serius lain. aku baru tgk episod 1 jepun nye..lain maa..
    aku ingat sebijik tiru.
    no wonder people said korean version is better than japan version huhuhu.

  13. CIK para // Friday, June 26, 2009 9:39:00 PM  

    aku der versi jepon

  14. ++harisu-sama++ // Friday, June 26, 2009 10:42:00 PM  

    aku dulu ada tp g buang lak..kui3.
    tgk online je..