Kenduri kawen

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Sunday, June 07, 2009 | , , | 7 kiriman komen »


Semalam pergi satu lagi kenduri kawen kat kampung..sepupu ayah kawen. Memule aku malassssss nak gi huhuhu tapi disebabkan sumer pegi, so aku follow jek dgn hati yang tak bape nak rela,wakaka! Aik,gelak plak. Haha.

So baliklah kampung.. Kampung aku kat Melaka. Sungai Udang,Melaka. Poskod lupe haha! Nak lebih detail, kampungku itu letaknya di perkampungan yg diberi nama Paya Rumput.. Tapi Paya Rumput ada bykkk cume yg pasti di Sungai Udang itu ada satu jek kampung bernama Paya Rumput a.k.a PAYASUM and a.a.k.a PARUJAS.. *haha,a.a.k.a stands for 'and also known as'..skati aku jek reka* O..lupe. Kampung aku lagi satu kat Melaka gak. Kat Tanjung Kling. So,takyah kompius2,yg aku nak citer nih adalah kampung belah ayah aku, kat Sungai Udang tuhh.

Satu fakta menarik.. Kalau korang masuk jek lorong bertulis PAYASUM or PARUJAS tuh, sebenarnye korang telah masuk territory aku.. Eh,bukan..territory sanak-saudara aku,haha! Sume adek-beradik nenek aku,anak-anak moyang aku,adik beradik ayah aku,n kire sape2 yg ader pertalian darah ngn family aku or aku tak kire yg bau-bau ketiak or bau-bau bacang ada kat situ,hehehe. Kire cam menarik r. Haha. Tapi bukan sumer kat situ. Ader je yg kat tempat len. *sila jgn sempitkan fikiran anda dgn fakta ini* Same goes kat Tanjung Kling tuh..tapi tak sehebat kat PAYASUM tular..tentera2 serta jentera perang ayah aku g byk huhuhu. *dah macam kisah perang plak*

K..berbalik pada story sebenar aku nak citer..pasal majlis kawen nih. Aku juz nak state beberape poin aku tak suke pasal majlis kawen,dan aku akan refer pada majlis kawen yg aku baru pegi semalam.

Time aku g tuh hujan. Dan keadaan kampung pepaham jelah..taik lembu dimana-mana..eh,ke situ plak..bila hujan mesti r tanah berlecak. K tu satu poin. Lecak.

Poin dua. Sempit. Salunye memang kawasan rumah yg nampak lapang akan menjadi sempit bilamana ader empat lima bijik khemah terpacak kat tgh2 laman..meja panjang berdepa utk makan2..kerusi2 yg saiznye pelbagai (yg besar utk VIP,yg sangat besar utk pengantin dan yg kecik2 dan plastik surgery buatannya utk rakyat biasa yg sebok2 datang,wakaka) dan segala khazanah lain yg turut diletak2 kat sekitar tuh,huhu. Letak plak rapat2 sebab yelah..bape bijik khemah g nak tambah? Memang tak muat dahh.. Kalau muat pon,kene spent duit lagi nak byr sewa khemah. Kes jimat ler nii..(+_+)

Bising serta memekak. Tak kisah kalau nak pasang lagu ke,dj ke, tapi pasang lagu tuh jgn la cam org pekak plak. Elok2 tak pekak jadik pekak plak. Haih~ Dan dj semalam sgt merepek. Lagu2 pengantin baru 1,2 jek dier pasang. Sebok p pasang lagu2 slowrock kumpulan Wings la..Search la..ape la.. Bukan aku yg tak suke tapi tak seswai. Penyakit SS la tuhh. Actually dier kene piker gak kat situ ramai org tua..dekat ngn masjid..ramai budak2.. Yg karoeke lagi aku tak tahan. Jerit2 bajet suara sedap. Hadoii makcik2 kat situ asyik mengomel jek. Kutuk2 belakang,wakaka!

And byk lagi poin2 yg aku tak suke. Jadi aku nak qoute kate2 abg sedara aku, Abrar.."len kali kalau nak wat, wat kat dewan je" Hahaha.. Aku straight gelak. Kalau nenek sedara merangkap ibu kepada mempelai lelaki yg juga merupakan sepupu ayah aku tuh dgr mesti tangkap leleh punye r,hahaha! 'Tajam' giler sindiran itu. Ye..tak salah pon apa yg abg sedara aku cakap. Aku tgk semalam,walaupon majlis elok jek..tapi mata yg melihat ini terase kurang enal plak..keadaan berlecak tuh..org bersesak-sesak nak duduk dalam khemah sebab hujan..n macam2 lagilah huhu.

So,terus aku terpiker pasal majlis kawen aku t.. Haha. Calon lom ada dah melompat piker pasal majlis. Tapi seriously aku memang terpiker,tetibe jek. Aku terpiker tuh bila tgk pelamin pengantin kecik dan makanan untuk sesi makan beradab pengantin pon cam "alaahhh base je..beli kat kedai pastu isi dalam pinggan pon bolehh" Haha! Jahatnye aku..

Hmm kalau boleh aku nak wat kat umah aku sendiri.. Tapi kalau aku wat kat umah sendiri takut isu2 cmni ader lak,haha! Lagi plak umah aku nih crowded ngn furniture2 segala bagai. Dah tu kawasan perumahan aku nih cam jiran sebelah aku nih sudah monopoli jalan ngn kete2 anak2 dier. *aku tak suke jiran aku tuh,huhuhu* Lagi,lagi..umah aku dekat ngn selekoh so cam nanti nyusahkan kete nak lalu lalang dan kete2 mereka yg dtg utk parking kete (siap dah piker sumer tuhh)..

So, my plan..wat kat hotel jek,kah3! Kalau byk duit r~ Wat kat hotel g senang. Aku akan terhadkan bilangan orang yg datang. Makanan aku akan pilih yg best2 je. Tema..len kali piker. Pelamin kene luas *senang utk sesi bergambar,kui3* Ooo dan aku taknak bg bunga telur..dah bosan..gula2 murahan lagi bosan..kuih bahulu,sabun,potpouri,jelly,puding tuh sumer bosan..hahaha! Bg ape ek? Len kali gak piker.. Hehehe. Aku penah dapat coklat mahal time wedding org kaya mana ntah. Tapi dier kaya. Aku..kedana. Kui3~ Haa lagi satu advantage wat kat hotel ni ialah,umah aku selamat sejahtera..tak bersepah..tak kotor.. Disadvantage..money! Mane nak dtg duit tuhhh..ayah aku bukan bukak kilang cop duit,huhu. Alaa plan jek..lom tentu dapar direalisasikan.
Dah2..tetibe berangan plak. Lambat g.. 2015.. Kene carik calon before 2015 laa..adoii~ Susah2 suh ibu aku jek carik..dan..aku penah terpiker dua bende bodoh ni.. Terdesak..gi agensi carik jodoh. Kalau tak jumpe sgt..membujang sampai tua,berkhidmat utk keluarga jek. Wakaka!

Pepun selamat pengantin baru..Abg Pajeri ngn Kak Baiti..hehehe. Kak Baiti nampak cantik tapi dah makin berisi..ingat pesan nenek "kene pandai jaga badan" huhuhu. Erk,aku harap dorang tak jumpe blog aku nih.. ^^.

End.

p/s: Ader org kampung cakap aku cam Tomok.. Heh? Takde rupe langsung.. Rambut kott..

p/s lagi: Tahniah kat abg Abrar..dengar2 die dean list lagi..3.8+..kire ANC larr. .*xsure UUM cmne* huhuhu. Selamat menyambung Master~


p/s lagi: Nak balik kampung lagiii..tapi tak tahu bila :(



7 kiriman komen

  1. BaLQisRiZa // Sunday, June 07, 2009 9:19:00 PM  

    aish betol...
    aku payah sket aa nk pegi kawen yg bsg2 nii...
    bertambah peninggg..

    aku pon dh imagine kenduri kawen aku cmne..
    calon takde lagi..kih3

  2. ++harisu-sama++ // Sunday, June 07, 2009 10:35:00 PM  

    hahaha! aku yg tak penah kesah bab2 kawen nih tetibe kesah baru2 nih,haha!

    tp serius..bising tuh satu hal..bab nak bersosial dan purak2 mesra ngn org pon aku cam prob skett..wakaka!

  3. eZad niMo // Tuesday, June 09, 2009 9:36:00 AM  

    cerewet tol la mamat nih...
    tp 1 je aku mintak dr kau...
    kalo nak kawen t jgn lupa jemput aku...
    lg kau kate nak kawen kat hotel, so nak terhadkan jemputan tu...
    pastikan name aku ada dlm list..hohoho~

    eyy...kawen skali je larr...pe slh nya kalo kau kuarkan dwet tu wat besar2an...
    pastu jgn plak kedekut nak wat time puasa...
    ahahhaha~!!!

    aku nak kawen thn 2014 camtu...xnak awal sgt..xnak lewat sgt...insyaAllah...
    huhuhu...(same gak, calon blm ade lg..wahahha)~

  4. ++harisu-sama++ // Wednesday, June 10, 2009 1:34:00 AM  

    ijat..
    haha! sebok jek. aku letak target kawen bile kau pon nak ikut gak,hish! wakaka!

    btw..insya Allah sape yg baik ngn aku akan dijemput..lalala~

    btw..aku hampir tlupe idea bernas aku nak wat bulan pose. akan dipertimbangkan lagi,kui3~

  5. eZad niMo // Wednesday, June 10, 2009 3:05:00 PM  

    hahah..ngegehh....
    oo...nak tggu aku xbaek ngan kau, baru nak kawen??
    pastu xyah la jemput aku ye?
    jimat la kau nti...
    elehhh~

  6. ++harisu-sama++ // Thursday, June 11, 2009 10:52:00 AM  

    ijat..
    haha! aku terpakse wat cmtu~~ wakaka!! jimat2~

  7. eZad niMo // Thursday, June 11, 2009 2:32:00 PM  

    bkn jimat, tp kodokut...
    @ dlm erti kata lain nya,
    haji bakhil~

    hahahha~