Janji itu dan ini..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Monday, June 22, 2009 | | 12 kiriman komen »


Biasalah,bila bercakap bab berjanji ni satu je masalah yg selalu kita dgr. Sempurna atau tak janji tu. Dalam erti kata lain,org yg berjanji tu tepati tak janji dia.

Dalam Islam,orang yg tidak menepati janji diumpamakan sebagai org yg munafik. Erk,termasuk bab agama plak..maaf ye tapi sebagai org Islam apa2 yg kita buat mesti relate ngn agama betul tak? Rilex la aku bukan baik sgt ponn..ni ada peluang nak relate so aku relate sikit2. Kalau salah tolong tunjukkan..^______________________^"

Berbalik pada tajuk post..aku bukan nak cerita pasal aku tak puas hati org janji aku mcmni mcmtu or menyampah facing problem janji tak tepati ni tp apa yg aku nak citer hal len. Aku nak cerita janji yg aku buat dan aku putuskan kene settlekan before balik kampus.

Sepanjang cuti ni byk bende aku plan.. Plan itu berbentuk janji pada diri sendiri dan juga janji kepada org lain. Sebab apa plan leh bertukar jadi janji?? Entah..tapi selalunya mcmtu..mungkin sebab ada unsur tekad dan iltizam kott *tak faham aokkan jak/anggukkan saja* Antara janji2 itu.. **PERINGATAN: POST NI PANJANG SIKIT**


Janji nak practice bawak kereta..


Aku janji cuti sekolah rituh,tapi ni dah nak abis cuti sem dah. Janji yg hanya tinggal janji. Actually aku adalah seorang budak yg malas nak bawak kereta even dah ada lesen. Bukan faktor malas semata tp mungkin gak sebab fobia. Fobia cium bumper kete orang dan kene byr beratus pulakk. Jadinya,lesen tu hiasan je selama nih. Motor je aku bawak. Tu pon untuk bersiar-siar dan pergi solat Jumaat sahaja haha. Jadi asas2 penting untuk memandu kereta manual,aku sudah lupa lah *style Arab sikit,kui3*

Bygkan sejak beberapa hari sebelum aku terbang ke Sarawak (akhir Jun 2007) *aku dpt lesen kete beberapa hari before masuk U* sampailah detik aku menaip post ini aku langsung tak pegang stereng kereta,bwk kereta haha! Sekali je dalam tempoh hampir 2 tahun tu aku bawak kereta *bermula 30hb Jun ni genap 2 tahun* Tu pon auto. Auto senang...so tak dikira. But still,kat umah tak bwk pon kete auto yg ada. Parents selalu bising. Hanya aku yg tahu ttg fobia itu,dan kwn2 yg terlibat. Semua tu di Sarawak.

Janji nak belajar memasak.. *preparation sebab naik sem ni praktikal setahun*

Baru tadi aku try masak nasik goreng. Adik aku kata sedap. Ada plak suara sumbang yg cakap kering..ada yg cakap kurang masin. Haha. Takpe. Baru nasik goreng.. Tapi bangga gak r sebab satu menu dah berjaya. Nak try beberapa menu lagi. Mati r kalau asyik makan nasik goreng je kat sana t haha. Kene belaja cuci ikan..mesin cili..agak minyak..tips2 masak n bla3. Macamlah sempat.

Janji nak belanja angah kat baskin robin sempena burfday dia..


Aku rasa weekend nih dapat kott..weekend terakhir aku disini.


Janji nak bagi apa je yg Syirah suka.. *sebab dia teka pointer aku baru nih dgn tepatnya*

Tahniah r sebab dia teka betul. Takziah pulak kat aku sebab nak kene belanje,dah janji..huhu. Bertambah takziah sebab aku tak sampai ati belanje sorang je. Jadi tahniah juga kepada adik2 yg lain,dapat tumpang gembira Syirah tuuu. *kempis dompet aku*

Janji nak bersenam tiap2 petang especially weekend *gara-gara duk umah asyik makan,makan dan makan je*

Wakaka. This is me. Bila cuti aku memang akan makan sampai tak ingat dunia. Tak pedulik dah pasal muat ke tidak pakai seluar/baju nanti,orang kutuk ke *erk?* or watsoever la. Ntah,aku kekadang pelik gak nape aku cmtu. Pastu bila cuti nak abis aku akan paling kurang kawal balik makan. Kalau rajin bersenam petang2 *buang lemak2 yg dipelihara spjg cuti,kui3* Tapi selaunya malas dah nak joging ke ape ke sebab...malas r,haha.

Tapi I think kene jugak coz tak semestinya berat turun disebabkan kawal makan tu akan kurangkan kolestrol dalam badan n bnde2 yg berkaitan ngn kesihatan tubuh badan r. Ayah aku selalu cakap
"Kau kurus2 tapi kene gak joging petang2...kolestrol dalam bdn kita bukan ukur pakai berat badan atau kurus ke gemuk ke.." Aku akan dgr tiap kali ayah aku ajak joging dan aku malas nak ikut,haha. Tgk,betapa malasnya aku dicuti yg berbahagia ini,wakaka. So,joging mulai hari niiiii!!

Janji nak improve English cuti nih..nak belajar dari basis laa..nak baca novel yg bahasa dia bapak susah nak faham laaa..


Harammmmm..baru baca 2,3 page dah malas..kui3. Ada satu hari tu family aku ajak gi perpustakaan negeri. Aku malas nak ikut tapi aku suh adik aku pinjam satu dua novel BM and BI. Last2 yg BM aku baca..yg BI aku malas nak baca. Novel CSI ngn ape ntah lagi satu. Dah tiap kali baca nak kene cek kamus,penat aku huhu. English aku agak lemah. Aku nak improve sebab aku kagum dgn org2 yg boleh speak in English very well,very fluent n bla3. Ntah,aku kagum. Aku harap sumday aku jadik cmtu. Aku pernah gak terfikir nak ada awek yg terer in English supaya dia dapat ajar aku..bantu aku kejar impian yg satu itu. Hehe,insya Allah. Bercakap pasal improve ni,salah satu sebab adalah aku nak amek balik Muet aku lorh. Walaupon result lom kuar tp I'm pretty sure result tu sgt teruk,huhu.

Janji nak berubah taknak 'tettttttttt' lagi
*huh,lagi haram*


No komen. Bende nih dari aku sekolah menengah lagi. Bukan apebende ponn huhu. Jgn piker bukan2 lak. Kepada mereka yg tahu,senyap! Huhu (+_+)~

Janji nak email lecturer pasal masalah praktikal
*senang je kott..tp malas r..cam nape aku plak yg lorat2 complaint itu ini huhu*


Janji nak pegi beli barang2 keperluan before balik Sarawak dalam minggu ni,baju dgn warna tertentu,brg2 asas aku,kasut,shirt,bla3..
*hopefully weekend nih settle*

Semuaaaaaa itu..belum disempurnakan lagi. Dengan rasminya aku menghukum diri aku untuk sempurnakan at least separuh dari list itu. Mungkin jugak ada yg aku lupa senaraikan. Bende macam belanje2 itu sgt perlu ditepati sebab bila lagi nak tunggu. Setahun maa praktikal. Raya je balik,wakaka! *gembira sebab dah beli tiket dah,dapat balik ke tak nanti baru runding ngn supervisor aku,hehehe.*

Bersenam itu juga penting,haha. Muka dah bulat jadi kene kasi cengkung sikit,kui3. Berat pon kene back to normal *macamlah sempat*


Haihhhhhh~ semoga aku sempat wat semua ni. Inilah akibatnya suka wat keje last minute.

Habis dah.

12 kiriman komen

  1. BaLQisRiZa // Monday, June 22, 2009 7:39:00 PM  

    mak oi byknye janji..hahaha
    ni jnji ngn diri sndri kan??
    tu biasa la..
    aku jnji ngn diri sndri pon pyh nk tunaikan..
    jnji ngn org je sng..kah3

    nway, tetttt tu ape? share la share la share la..ym ek?? hehe

    u want to improve english??
    i gv u tips okey..
    talk, listen, use..
    all the time..with everybody and anybody..
    *for starting, with ur family*
    curse, swear, talk with urself, also use english..
    thats my method laa..i often talk to myself use english..
    and one more thng, often listen to english song..hayati, pahami..haha..

    n the best way is, watch english movies, WITHOUT subtittles..if u do not understand, u rewind je..but dont ever look at subtittles...
    *tu yg aku rajen buat la..tgk muvi tak gune subtittle..hehe*

    pnjg lak aku bebel..
    sj nk challenge komen ko kt post problemo aku..ahaks..

  2. ++harisu-sama++ // Monday, June 22, 2009 8:34:00 PM  

    hahaha..challenge tuh yg tak tahan..

    yup,jnji pada diri sendiri la plg byk huhu. aku nak cuba settlekan bfore nek sem baru.

    btw thnX for the tips. rite now cam susah sket nak start ngn family cz adik kecik2 lg..bahasa perantara pertama kat umah mmg BM sjk azali,ibu lak cikgu BM kwang3...elok sgt r tuh~
    tp aku dah start bjinak2 la..yg mcm tgk muvie english w/o subs..fahami lirik lagu english hehehe.

    yg pasal tettttttt tuh..haha,cam tak seswai share la pulak..kui3. yg tahu sorg dua je. tu pon sebab terlibat. xpe ek? jgn kck ati lak...(+_+)

  3. BaLQisRiZa // Monday, June 22, 2009 9:42:00 PM  

    kecik kecik!!!!!!!!!!!!!!
    kecik hati beta...
    beta sumpah mika dpt tulah!! haha

  4. hey there syaira // Tuesday, June 23, 2009 4:25:00 AM  

    meh..meh..aku ajr kau msak..hahahaha..tpi..xde r terer sgt..takat diploma jer skill msak aku..hahaha..

  5. ++harisu-sama++ // Tuesday, June 23, 2009 10:40:00 AM  

    ampunkan patik!! ampunkan patik ratu baqis!! patik tpaksa durhaka,wakaka!

  6. ++harisu-sama++ // Tuesday, June 23, 2009 10:42:00 AM  

    syaira..
    xpe ajar je..diploma tu kira hebat dah tu kui3~
    ajar 15,25 menu jek..lalala~

  7. eZad niMo // Tuesday, June 23, 2009 3:48:00 PM  

    huuhuhu...
    janji2 kau ngan aku maner??
    hahah...

  8. ++harisu-sama++ // Tuesday, June 23, 2009 8:27:00 PM  

    ape ek janji aku kat kau? wah sumer nak tuntut plak~~

  9. eZad niMo // Wednesday, June 24, 2009 2:10:00 PM  

    huhhu...kau janji nak blanja kfc...
    pastu nak bg citer bez2...
    pastu nak topup...
    pastu nak ini, nak itu...
    mcm2 la! hahaha... ;p

    oo..yg teetttt tu aku taw ke??
    hehehe... :D

  10. ++harisu-sama++ // Wednesday, June 24, 2009 2:46:00 PM  

    hahaha byknye...ye je kau aku jnji belanje kfc sume tuh???
    lupe r -_______________-"huk3.

    tettttttt!! wrong! kau x tahu! lalala~

  11. eZad niMo // Friday, June 26, 2009 1:26:00 AM  

    iyee...btoll...kau janji dah sumer tu...
    kena d tunaikan..huhuhu...

    oo, xtaw ekk??
    rugi nyaa....

  12. ++harisu-sama++ // Friday, June 26, 2009 1:55:00 AM  

    yekeeee?? (=______________=)??
    kalau ada elaun aku promise aku blnje kfc..*adakah kau x ikhlas time blnje aku dulu??*