tentang puisi..

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Tuesday, June 16, 2009 | | 2 kiriman komen »

Assalamualaikum..

Lately aku terase bosan. Bosan gilaaa!! Hari-hari online tapi tak tahu dah nak watpe..blur,huhu. Sekarang sedang giat mendownload cerita yg insya Allah dalam masa terdekat ni habis ditengok dan bolehlah aku wat sikit komen.

Tak tahu nak tulis ape ni. Tapi aku nak jugak tulis.

Fikir jap.

Ok. Satu perkara yg aku nak share. Tentang puisi. Aku kadang-kadang menulis puisi..kadang-kadang jelah. Tak banyak ponn. Aku karang puisi tu bila idea datang je,dan idea selalu datang bila aku tgh frust,sedih,moody or mood2 negatif yg lain la hehehe.

So,semester lepas adalah buat pertama dan kedua kalinya laptop aku diformat. Tak pernah2 sebelum ni laptop aku wat hal sampai takleh bukak segala bagai. Memule ade r laptop aku menunjukan simptom2 dier diserang virus yg sgt kuat..lagging la,hang la,kelip2 la,kuar bende2 cam pop out ntah pape la..tapi aku yg buta IT nih mane r tahu. Tahu2 dah takleh nak bukak langsung. Ha,amek.. Huhu. So,tak sempatlah aku nak backup local disk C aku. *masa tu tak tahu ponn kene backup2 ni* Jadi segala bende yg ada dalam C aku tak dapat diselamatkan. Maka tamatlah riwayat beberapa puisi aku dalam tu huhuhu. Bukan takat puisi jek..pics,assgns,lecture notes,maklumat2 related to debate and assgns sume abis. Masa tu agak bengang r.. Dahlah lg sehari kalau tak silap ada tournament (ASTAR). Maklumat debat yg aku save abis ilang. Nak gune ape debat t? Assgns lak..xkan nak wat balik?? Adoii..

Tapi yg paling aku bengang..puisi aku ilang. Huhuhu. Aku asyik mengomel-ngomel pasal puisi tu. Jadi nampak disitu ye kanak-kanak semua...dalam byk2 brg yg ilang aku paling sayang puisi aku. Sebab.. Mungkin sebab bende tu bukan senang nak wat. Lagi,byk kenangan disebalik puisi tu.

Semalam,tiba-tiba aku teringat puisi2 aku tu. Puisi yg paling aku suka..aku sendiri lupa tajuk dia. Kalau tak silap..tajuknya : Satu Cipta Untukku. Hehe..ada macam bunyi tajuk lagu Ungu-Tercipta Untukku tak? Dah lama lepas tu baru aku perasan tajuk tu hampir sama. Puisi ni tentang aku dan org yg bakal jadi teman idup aku. Aku pernah publish dekat fs and terima byk jgk komen.. Sampai ada yg mintak buat puisi khas untuk dia. But seriously puisi tu paling sedap kott yg pernah aku wat.. Kalaulah ada yg copy dari fs aku.. Haih~

Puisi lain yg aku suka.. Dosa semalam. Haa yg tu ada unsur keagamaan sikit. Aku wat time aku ngah emo. Hehe.

Tapi semua tinggal kenangan. Yg ada cuma puisi2 lama aku zaman sekolah menengah dulu. Dan tahun 2009 ni rasenya aku tak produce lagi ape2 puisi. Takde masa. Ada 1,2 yg masih terbengkalai..tp tu puisi utk ganti lirik lagu sebuah cerita korea yg sampai skunk aku tak berpeluang tgk. Haha. Tak tahulah bila nak siap. Padahal sikit je lagi. Biasalah aku..suke lengah2kan masa.

Kalaulah aku jumpe balik puisi2 tu.. Aku cam terfikir mesti ader peluang nak jumpe balik..tp celah mane nak jumpe.. Adeyhh.. Yg aku penah publish kat fs tu...rase mcm ader je insan yg copy tp tak tahulah.. Serius kalau aku jumpe aku rase cam aku dapat nyawa kedua aku.

Tiba-tiba aku teringat ibu aku pernah cakap yg memang dr kecik aku suka tulis bende2 macam luahan rasa ni atas kertas dan akan biarkan mcmtu je. Aku tak pernah tahu bende tu. Bila aku dapat tahu aku macam tak terkejut gak. So no wonder aku ada bakat ni,haha!

Lagipon..aku suka baca puisi. Hehe.

So kalau agak2 aku ada post bende2 yg puitis tu tak perlu kot nak terkejut beruk..terkejut hamster sudeyhhh *erk? haha..* Ada satu..post Nafsu vs Akal..tp tu cam luahan rasa..but still,puitis sikit,kot.

Habis.

2 kiriman komen

  1. BaLQisRiZa // Tuesday, June 16, 2009 11:27:00 PM  

    menarek...hihi..
    cb buat puisi psl aku..keh3..
    tgu la ko bengang ngn aku ke..
    hahaha

    nway, my fren ckp, kalu tgh beremosi, luah cara tulis, apa yg tulis tu akan sgt sdp didengar or dibaca..
    bl aku perhati, btol gak..
    bl aku baca blk post aku yg sdh n emo dlm blog ni, mereka ni, ayat aku cm sgt up..mane ntah aku dpt idea..keh3

    nway, create new one laa kalu tak jumpe yg lama..
    nnt kalu TERjumpe yg lama, n ade yg br, perghhh, bhgia hidup bakal psgn ko tu..hahaha..whoever that lucky gurl may be..hehehe

  2. ++harisu-sama++ // Tuesday, June 16, 2009 11:54:00 PM  

    haha,xde ape yg leh wat aku bengang ngn kau..wat mase ni r,haha!

    betul2,setuju ngn kawan kau. tu sebab aku syg gila puisi2 tu. bukan selalu aku emo..hehe.

    insya Allah aku wat yg baru. kene tggu frust dulu,wakaka! n..aku takkan cakap die lucky dapat aku tp malang dapat aku. itu yg selalu aku cakap.