berat mulut

Idea bernas harisu-sama a.k.a RS | Saturday, August 01, 2009 | | 5 kiriman komen »

Seorang lelaki pertengahan umur dengan pakaian kemeja kolar dengan garisan lintang dan seluar lusuh datang hampir dengan aku.
Nak mintak sedekah ikhlas untuk surau berdekatan rumah sewa aku ni. Taklah dekat. Jauh jugak.
Abaikan masalah jarak tu,haha! Masalah besar bila bawak aku bercakap pasal jarak ni.
Sambung cerita.
Aku hulurkan sejumlah wang. Seikhlas hati. Kononnya lah.
Tiada duit pecah sebenarnya.
Terhulur wang tu dengan tangan kiri. Silap dia. Dia hulur pen untuk aku tulis nama dan butir-butir lain pada masa yang sama. Ah, takpe. Yang penting ikhlas.
Beberapa puluh minit lepas tu aku terfikir, betul ke abang tadi tu mintak sedekah untuk surau?
Buku log tempat aku tulis butiran tadi tu nampaknya macam buku log biasa je. Dan takde surat apa-apa pon.
Hmm.
Beberapa puluh minit lagi aku terfikir, alamak..kenapalah aku tak tanya housemate ada duit pecah ke tak..at least kalau aku kene tipu taklah untung sangat orang tu.
Huh, tak ikhlas pulak dah. Haris, betulkan niat kau. Ok. Aku ikhlas kembali. *boleh pulak?*

Jadi sekarang nampak tak?

Pertama : Berat mulut untuk tanya housemate ada duit pecah ke tak.
Kedua : Berat mulut untuk tanya detail pasal sedekah ikhlas tu. Surau mana? Siapa dia? Kenapa mintak bantuan kewangan?

Sekarang, abang tadi disyaki. Aku juga! Jom gelak, hahaha!

5 kiriman komen

  1. ierahoshin // Sunday, August 02, 2009 2:12:00 AM  

    haris,lain kali ringan kan mulut,
    hihikk..

    xsalh kalu sekadar betnya,
    jagn malu2..

  2. BaLQisRiZa // Sunday, August 02, 2009 9:10:00 AM  

    hehe..sama la aku pon berat mulut..
    tp bkn sbb malas..
    mls nk lyn..
    huhuhu

    aku sjk kt indo, kalau kuar, mesti bwk duet kecik2..
    sbb kang MESTI pengamen2 tu dtg mntk duet

  3. ++harisu-sama++ // Sunday, August 02, 2009 9:31:00 PM  

    ierah..thnX :)
    ntah kenapa time tu berat mulut nak tanya..

  4. ++harisu-sama++ // Sunday, August 02, 2009 9:35:00 PM  

    balqis..mybe gak sebab aku malas nak bukak mulut huhu.
    but in ur case..kau kene tnye wo..mane tahu kene tipu. once kau dah 'disyaki' kau akan keep on jadik victim.
    tulah msg aku sbnrnye..

    btw..aku akan wat cmtu gak. always bawak duit kecik. baru kuar duit dr bank tu sebab duit besar2. rezeki abang tu.

  5. hey there syaira // Tuesday, August 04, 2009 3:50:00 PM  

    aku pown penah mengalaminye..xsngka kte senasib..kui3..tpi nk wat cmne..rzki dye..hahaha